Boala Lyme

0
463
Boala Lyme

Boala Lyme este o afectiune despre care nu multa lume stie cum se manifesta si mai ales ce repercursiuni are asupra organsimului. Aceasta boala se transmite foarte usor printr-o muscatura de capusa infectata cu Borelia burgdorferi. Evident nu toate capusele sunt infectate, asa ca nu trebuie sa va impacientati imediat.

Aceasta boala a fost descoperita acum 100 de ani, dar a fost explicata pe larg in jurul anilor `70. Numele ei vine de la orasul Lyme ce se afla in statul Connecticut. Dupa cum stiti, capusele traiesc in natura, asa ca daca vreti sa iesiti la iarba verde trebuie sa fiti cu ochii in patru.

Cauza

In manifestarea bolii Lyme isi fac aparitia mai multe cauze ce se intrepatrund si impreuna duc la aparitia problemelor. Pionul cel mai important este insasi bacteria Borelia burgdorferi. Ea traieste in general in capuse, iar in momentul in care capusele intra in contact cu sangele unor animale (soareci, sobolani) le poate imbolnavi destul de grav.

Omul nu este ocolit de acest pericol. Neprezentarea persoanei muscate de capusa la medic este o alta cauza ce poate duce la aparitia uneia dintre bolile care poate duce catre deces: boala Lyme.

In momentul in care capusa va intra pe sub piele ea va elimina prin saliva o substanta ce va face ca durerea sa nu fie simtita. De fiecare data cand simtiti ca ceva este pe piciorul Dvs. (fie ea si o musca sau o furnica) nu ezitati sa va uitati pentru ca in acest fel preveniti o eventuala muscatura. Daca totusi ea a fost mai rapida decat Dvs. si a ajuns sub piele, puteti incerca sa o scoateti.

Fiti foarte atenti pentru ca in acest moment va fi foarte usor sa contactati boala Lyme. Daca sunteti intr-o padure sau la un gratar, incercati sa o scoateti cu ajutorul unei pensete. Trageti usor si aveti grija sa nu ii rupeti capul. Bacteriile se pot imprastia si favorizeaza infectiile. Daca stiti ca nu o puteti extrage, adresati-va unui medic pentru ca acesta va avea ustensilele necesare operatiunii.

Simptome

Aceasta boala se mai numeste si „boala cu 1000 de fete” intrucat nu se poate diagnostica imediat de catre medici. Fiecare persoana este diferita si reactioneaza diferit in momentul in care bacteria periculoasa ii patrunde in corp, depinde foarte mult de individ. Simptomele pot sa fie asemanatoare celor de gripa dar trebuie luat in calcul si istoricul medical al fiecarui om care se prezinta la medic.

Lyme

Ea poate fi foarte „sireata” si poate pacali usor organismul – pot sa nu existe niciun fel de manifestari ale acesteia. Cel mai frecvent persoanele infecatate cu boala Lyme au pe piele un semn rosu in locul in care au fost muscati de capusa. Acesta nu poate fi ignorat pentru ca poate ajunge la un diametru de 5 cm. In jurul eruptiei cutanate se fomeaza un cerc rosu, iar intre eruptie si cerc se afla o portiune de piele neafectata.

Citește și:  Cum pot scapa barbatii de celulita si cum pot preveni aparitia ei

De obicei, zona nu este dureroasa dar poate fi usor calda la atingere. Netratata, aceasta afectiune duce la complicatii si probleme ale unor organe interne. Poate cauza paralizia unor nervi faciali, dureri puternice de cap, confuzie, probleme cu inima, etc. Trebuie ca boala Lyme sa fie depistata la timp pentru ca poate avea urmari grave asupra organismului.

Este contagioasa?

Din fericire nu este o boala contagioasa, asadar nu se poate transmite de la om la om. Daca aveti o cunostinta ce are unele simptome mentionate mai sus, nu ezitati sa va apropiati si sa-l indemnati sa consulte un doctor.

Tratament

Tratamentul in aceasta boala depinde de graviditatea ei. Daca a fost depistata inca de la primele semne se poate trata la domiciuliu cu antibiotice (doxicilina, penicilina) timp de aproxmativ o luna. In cazul mai grav in care boala Lyme este avansata, tratarea se va face sub subraveghere medicala si se vor administra intravenos antibiotice.

De cele mai multe ori, copiii care au fost afectati s-au vindecat, iar roseata va disparea dupa cateva zile de la inceperea tratamentului. Momentul prezentarii la medic este foarte imprtant, iar el nu trebuie amanat.

Prevenirea

Intotdeauna este mai bine sa previi decat sa tratezi o boala. Principala metoda de preventie este evitarea zonelor in care este foarte multa vegetatie inalta, umeda si umbrita pentru ca acolo este „raiul” capuselor. Padurile sunt cele care adapostesc cel mai bine aceste mici vietuitoare. Ele acolo traiesc si se simt excelent.

Daca vreti totusi sa iesiti la iarba verde cu prietenii sau familia, purtati haine deschide la culoare pentru a observa repede capusele. Nu va incaltati cu slapi sau papuci, alegeti pantofii sport si bluze cu maneca lunga. Nu omiteti faptul ca si pantalonii trebuie sa fie lungi. Pentru a va proteja de boala Lyme, evitati sa va asezati direct pe iarba pentru pot exisa capuse care va pot infesta. In cazul in care stati la curte incercati sa pastrati in permanenta gazonul tuns si curat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.