Ce înseamnă să mănânci gustos dar sănătos?

0
354
Ce înseamnă să mănânci gustos dar sănătos

Fiecărui om îi place să mănânce gustos! Totuși nu întotdeauna delicatesele din oraș sunt și sănătoase, în sensul că pot fi lipsite de o cantitate de nutrienți necesari organismului. Cel mai sigur este ca mâncarea să fie preparată acasă din alimente sănătoase astfel încât să fie consistentă, indiferent dacă rețeta este simplă sau mai complicată. Întotdeauna trebuie să fii atent în alegerea ingredientelor unui preparat culinar, deoarece acestea combinate trebuie să fortifice sănătatea organismului și nu să o slăbească.

Deși în ultimii ani s-au făcut numeroase descoperiri în domeniul culinar, în atenția oamenilor trebuie să rămână tot produsele în stare naturală. Acest lucru contribuie la menținerea sănătății și înseamnă să ai o alimentație corectă, ca parte a unui stil de viață echilibrat. Ideea este să mâncăm pentru a trăi sănătos și nu să trăim pentru plăcerea de a mânca produse care doar creează senzația de gust bun pe baza unor ingrediente nesănătoase, sintetice, nerecomandate de către nutriționiști.

Dacă nu mâncăm rațional cu siguranță nu vom avea un sistem imunitar puternic pentru a preîntâmpina afecțiunile, bolile și astfel riscul de îmbolnăvire crește. În prezent oamenii sunt afectați de stresul vieții lor și de alegerea proastă a unor alimente care nu asigură dezvoltarea normală a organismului, iar acestea sunt cauzele apariției unor maladii ale secolului din care fac parte: obezitatea, sedentarismul, supaalimentarea, diabetul, ateroscleroza, bolile de pancreas și ficat, dereglările intestinale și intoxicațiile.

Grăsimile de proveniență animală trebuie evitate deoarece au efect negativ asupra organismului. Deși carnea, grăsimile animale, zahărul sunt baza unui preparat gustos totuși consumul lor trebuie limitat. Ele trebuie înlocuite cu pește, lactate, fructe și legume.

gustus dar sanatos

Prin fierbere și prăjire legumele și fructele pierd din vitamine, hidrați de carbon și alți nutrienți, de aceea recomandat este să fie consumate proaspete și crude. Cu cât prelucrarea termică a unui produs este mai îndelungată cu atât calitatea sa este mai mică, iși pierde din elementele biologic active deși aroma este mai plăcută, aspectul mai frumos și gustul mai deosebit în urma coacerii sau prăjirii.

Citește și:  Bobul, legumă bogată în proteine vegetale

Cel mai bine este ca legumele să fie fierte în aburi sau înăbușite pentru a nu pierde toate substanțele nutritive. În legătură cu peștele și carnea trebuie spus că acestea au albumină, dacă se prăjesc pentru a fi mai gustoase se elimină apa din ele dar și anumite substanțe nutritive, iar prin descompunerea grăsimilor rezultă o aldehidă destul de toxică numită acroleină, care nu este bine să se acumuleze în organism.

Astfel de substanțe irită stomacul și predispun la formarea unei microflore pe peretele intestinului care duce la putrezire. Nu este dificil să învățăm să preparăm corect mâncarea, prin fierbere grăsimea se va ridica deasupra și trebuie eliminată deoarece altfel va da un gust gras, de slănină supei sau preparatului culinar.

Cartofii sau gogoșile nu se prăjesc într-un ulei care a mai fost folosit la prăjit, el trebuie înlocuit. Gustul mâncărurilor poate fi îmbunătățit cu plante, zarzavaturi, rădăcinoase, fructe, legume, sare și puțin piper. Pentru a mânca delicios se pot folosi puține grăsimi dar la sfârșit, pentru a drege mâncarea și a-i da un plus de gust la final. Mâncarea se fierbe cu capacul închis pe jumătate apoi după ce este gata, se închide de tot capacul și așa se lasă să se răcească.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.