Ce trebuie făcut în caz de accident prin electrocutare?

0
968
Ce trebuie făcut în caz de accident prin electrocutare

Victima care a suferit un accident prin electrocutare poate ajunge într-o stare de inconștiență sau chiar poate suferi un stop cardio-respirator. Prin electrocutare, curentul electric trece prin corpul ei și astfel fața devine palidă, buzele se fac albastre, pulsul va fi slab, respirația abia dacă se mai produce iar până la a-și pierde conștiența mai este doar un pas.

Pe corp poate prezenta arsuri, deoarece curentul electric provoacă astfel de leziuni în zona pe unde pătrunde în corp dar și în cea prin care iese din corp și se descarcă în ,,pământ˝. Unele arsuri sunt grave și acest lucru se vede la suprafața exterioară a corpului, altele însă par superficiale la suprafață dar sunt grave în profunzimea țesuturilor.

De regulă astfel de accidente prin electrocutare se pot produce în locuință, la locul de muncă (din cauza unor întrerupătoare defecte, cabluri electrice uzate, aparate electrice defecte) unde tensiunea este de 240 volți, sau pot apărea în industrie unde alimentarea cu energie este de înaltă tensiune de 440-1000 volți. La liniile de înaltă tensiune curentul este de peste 1000 volți.

Dacă victima suferă un accident prin electrocutare la curent de joasă tensiune sau de înaltă tensiune va rămâne blocată cu mâna pe obiect și ,,sub tensiune˝ deoarece este vorba despre curent aternativ (sunt AC). De asemenea, în acest caz victima va avea spasme sau tetanie. Dacă victima suferă un accident prin electrocutare la curent continuu (sau DC) va fi aruncată la distanță de sursă, va putea suferi leziuni ale coloanei vertebrale, sau va avea fracturi și contracții musculare grave.

În cazul unui accident prin electrocutare în care contactul a fost cu un curent de înaltă tensiune pot avea loc consecințe fatale. Victima poate să moară, sau în cazul în care supraviețuiește va fi oricum în stare foarte gravă, va fi aruncată la distanță de sursă, va avea leziuni și arsuri grave care îi vor pune de asemenea viața în pericol.

Ce trebuie făcut în caz de accident prin electrocutare?

electrocutare

Înainte de a te apropia de victimă trebuie să întrerupi sau să izolezi alimentarea cu electricitate. Niciodată să nu atingi victima dacă ea este in contact cu sursa de curent electric, în caz contrar riști să te electrocutezi și tu de la ea deoarece este încă ,,încărcată˝ electric. De asemenea, niciodată să nu te apropii de cabluri de înaltă tensiune dacă nu s-a întrerupt curentul.

Citește și:  De ce trebuie să fim atenți la inflamațiile cavității bucale? Ce afecțiuni pot fi semnalate prin anomalii la suprafața internă a obrajilor

Pentru întreruperea contactului electric nu se folosesc niciodată obiecte metalice. După ce acest lucru a fost realizat, te poți apropia de persoana electrocutată pentru a-i evalua starea de sănătate. De regulă se întâmplă ca victima să fie inconștientă. Inițial îi verifici respirația, trebuie să-i deschizi căile respiratorii. Nu trebuie să miști victima dacă are leziuni mari provocate de electricitate. Ea trebuie mișcată sau mutată doar dacă este în pericol de a intra în contact cu sursa electrică.

Stai întotdeauna pe un material izolant uscat. Acesta poate fi o carte groasă, o cutie din lemn sau un preș din material plastic. Cu ajutorul unui băț din lemn, sau coada de la o mătură trebuie să împingi brațul victimei afectat și astfel să-l îndepărtezi de sursa electrică (ex. un aparat electric defect). Dacă această metodă nu se poate realiza, poți să utilizezi o frânghie pe care să o legi de gleznele sau de brațele victimei și apoi să o îndepărtezi de sursa electrică prin tragere. Împortant este să nu atingi deloc victima, deoarece riști să te electrocutezi și tu.

După ce ai îndepărtat victima de sursa de electricitate poți face o evaluare primară care constă în: verifică dacă victima poate respira normal; dacă are căile respiratorii libere și deschise; dacă prezintă semne de hemoragie gravă ce îi pot fi fatale; trebuie să o îngrijești astfel încât să îi reduci riscul de șoc. În caz de hemoragie, trebuie să încerci să o ții sub control până la venirea unui medic de la cel mai apropiat spital.

Trebuie obligatoriu sunat la 112 pentru ajutor de urgență.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.