Cum putem scadea glicemia cu ajutorul plantelor medicinale?

0
4906
Cum putem scadea glicemia cu ajutorul plantelor medicinale

In ultimii ani tratamentele fitoterapeutice au dat cele mai bune rezultate in cazuri de diabet si pancreatita. Acestea s-au bazat pe asocierea extractelor din plante atent selectionate sau pe folosirea plantelor ca atare, fara a fi prelucrate prin procedee chimice. Astfel de plante sunt alese pentru ca au un continut semnificativ de substante flavonozide si glicozide sterolitice. Multe din ele trebuie folosite in starea lor naturala, fara a fi uscate sau utilizate in ceaiuri deoarece isi pierd din proprietatile hipoglicemiante.

Plante medicinale pentru scaderea glicemiei:

Frunzele de afin sunt foarte bune pentru scaderea glicemiei, ele pot fi utilizate zilnic si astfel va fi redusa semnificativ doza de insulina necesara unui bolnav de diabet. Medicii fitoterapeuti spun ca frunzele de afin contin o ,,insulina vegetala” – o substanta care poarta numele de mirtina cu efect bun in reducerea glicemiei.

Infuzia din frunze de afin se prepara astfel: se adauga o lingura de frunze de afin la o cana de apa fierbinte, se infuzeaza 5 minute, se strecoara si se bea fara zahar. Tratamentul se face timp de 14 zile, se beau 2 cani pe zi.

Se poate folosi si un extract la rece care se realizeaza astfel: se adauga 4 linguri de frunze de afin la 500 ml apa rece, se lasa sa stea timp de 8 ore, apoi se strecoara si se bea cate 2 cani pe zi.

De asemenea fructele acestui arbust – afinele – sunt extraordinare pentru sanatate. Doar 100 g de afine egaleaza 4 doze de vitamine (A, E, B1, B2, PP) si sunt considerate alimente-medicament. Afinele proaspete ajuta la regenerarea sangelui, a purpurei retinei, normalizeaza glicemia, neutralizeaza infectiile intestinale, protejeaza organismul impotriva radioactivitatii, regleaza procesele imunitare. Ele pot fi introduse in dieta zilnica de catre cei care sufera de diabet, deoarece au de asemenea proprietati hipoglicemice.

Astfel de remedii naturale se iau la recomandarea unui medic, deoarece in unele forme mai usoare de diabet dau rezultate excelente si chiar pot inlocui insulina, insa exista si forme de diabet cand trebuie continuat tratamentul conventional cu insulina deoarece doar preparatele cu afin nu ajuta in mentinerea glicemiei sub control. Tratamentul se face timp de 14 zile pe luna, se consuma 100 g fructe/ zi. Acestea pot fi uscate, proaspete sau congelate.

Pentru diabet este bun si decoctul din frunze de afin, se bea timp de 40 de zile, cate o cana pe zi, cu inghitituri mici, apoi se face pauza 14 zile si tratamentul se repeta. Decoctul de afine se prepara astfel: la 500 ml apa se pun 2 linguri de frunze maruntite si se lasa sa stea timp de 7-8 ore, eventual pe parcursul noptii. Dimineata se strecoara, lichidul se pune deoparte, iar frunzele se fierb si se racesc. Apoi se combina cele doua extracte, obtinandu-se decoctul.

Catharanthus roseus sau Brebenoc de Madagascar este o planta care contine alcaloizi care pot fi asociati tolbutamidei – o sulfamida antidiabetica care este folosita la pacientii care au glicemia ridicata. In medicina traditionala chineza este utilizata in tratamentul diabetului, bolii Hodgkin si malariei. De asemenea planta este folosita in tratamentul cancerului de san, leucemiei, cancerului de piele si a cancerului limfatic pentru ca are in compozitia sa doua substante de forma unor alcaloizi – vincristina si vinblastina.

Ceaiul din frunze de anghinare si frunze de dud ajuta in scaderea glicemiei si prevenirea diabetului zaharat. Frunzele de dud in ceai au efecte benefice in tratamentul gastritei, cancerului, diareei si obezitatii. De asemenea frunzele de anghinare ofera acestui ceai propritati deosebite de imbunatatire a digestiei, eliminare a toxinelor din organism, imbunatatire a digestiei, accelerare a metabolismului, purificare a rinichilor, stimulare a bilei si mentinerea sanatatii ficatului.

Semintele de ovaz reduc nivelul de zahar din sange, stimuleaza activitatea intestinala si reduc colesterolul. Contin proteine, minerale (magneziu, potasiu, sodiu, calciu, fosfor, seleniu, fier), fibre alimentare, hidrati de carbon, grasimi si vitamine (B1, D, PP, caroten). Se adauga o cana de seminte de ovaz la 1,5 litri apa clocotita si se fierbe timp de o ora, apoi se strecoara si se bea lichidul obtinut pe tot parcursul zilei. Nu exista o doza anume, se poate servi oricand si oricat.

Un preparat foarte bun pentru scaderea zaharului din sange este cel realizat din hrean si lapte acru. Se foloseste lapte acru preparat acasa (se pune lapte cumparat de la tarani la prins), nu este bun iaurtul. Se amesteca o parte radacina de hrean rasa pe razatoare cu zece parti lapte acru si se ia cate o lingurita, inante de fiecare masa, deci de 3-4 ori pe zi. In timp, rezultatele sunt excelente.

Citește și:  Ceai de baie – Cum să-ți faci acest produs acasă, din plante medicinale, pentru o baie relaxantă

radacina de brusture

Radacina de brusture si de papadie, dar si frunzele acestor plante contin inulina, de aceea ar trebui introduse in tratamentul diabetului. Infuzia sau ceaiul din aceste plante sunt remedii excelente pentru astfel de bolnavi. Frunzele proaspete de papadie ajuta la scaderea glicemiei, este bine sa fie consumate in anotimpul de primavara cand sunt fragede, sub forma de salata.

Infuzia din paducel si frunze de coacaz negru este de asemenea buna in scaderea glicemiei, deoarece si aceste plante contin inulina.

Ceaiul verde ajuta la scaderea in greutate, la reducerea glicemiei si prevenirea bolilor cardiovasculare. Cercetatorii au studiat efectele acestui ceai si au ajuns la concluzia ca inhiba absorbtia intestinala de lipide si glucoza, astfel contribuie la combaterea obezitatii si previne dezvoltarea diabetului zaharat de tip II. De asemenea, are proprietati de reglare a temperaturii corporale, efecte diuretice, astringente, antioxidante, de absorbtie a acizilor grasi, de vindecare a ranilor si imbunatatire a digestiei.

Semintele de in si de cicoare sunt recomandate in tratamentul diabetului. Se macina si se folosesc sub forma de infuzie. Se adauga 2 linguri de seminte macinate la 400 ml apa clocotita si se infuzeaza timp de 5 minute. Se bea o cana de infuzie pe zi, inainte de masa, pe stomacul gol. Aceste plante ajuta la detoxifierea organismului, la imbunatatirea metabolismului si prevenirea afectiunilor tractului gastro-intestinal. Cicoarea contine proteine, amidon, lipide, vitamine (B, C, K, P) si minerale (potasiu, calciu, fosfor, cupru, fier, mangan).

Ceaiul de urzica ajuta la curatarea sangelui, eliminarea grasimilor, scaderea colesterolului, normalizarea tensiunii arteriale si detoxifierea organismului. Este recomandat sa se bea o cana de ceai de urzica pe zi, dimineata, pe stomacul gol, deoarece prin acest tratament se reduce nivelul de zahar din sange si se scade glicemia.

Frunzele de mur si murele au proprietati curative excelente pentru anumite complicatii ale diabetului, cum sunt de exemplu durerile de gat si infectiile de la nivelul tractului respirator superior. Au un continut important de vitamina C, de aceea ajuta in combaterea infectiilor si stimularea sistemului imunitar. Acidul folic sau asa numita vitamina B9 din mure ajuta la regenerarea celulara, iar prin continutul de fibre stimuleaza digestia si mentine sanatatea stomacului si a intestinelor.

Avand un continut mic de zaharuri, murele pot fi introduse in regimul alimentar pentru diabetici. Alaturi de vitamina B9 si C, contin si alte vitamine (A, B2, B5, B6, PP) dar si minerale (magneziu, potasiu si calciu). Frunzele de mur se culeg in perioada cand planta este inflorita si se folosesc sub forma de infuzie. Se pune o lingura de frunze la o cana de apa clocotita, se infuzeaza timp de 5 minute, se strecoara si se bea cate 2 cani/ zi.

Sucul din radacina de brusture este recomandat pentru diabet, dar si pentru tratamentul chisturilor, tumorilor, afectiunilor pielii, alergiilor, artritei, gutei si normalizarea echilibrului hormonal din organism. Se prepara un pahar de suc de radacina si frunze de brusture si se dilueaza cu un pahar cu apa. Se bea cate o ceasca de suc de 3 ori pe zi, timp de o luna.

Dudele albe au proprietati medicinale deosebite, sunt depurative, astringente, racoritoare, tonice, laxative si mentin glicemia in limitele normale.

Socul (Sambucus nigra) este o planta care poate fi folosita in tratamentul diabetul. Radacina de soc este recomandata bolnavilor de diabet dar si ca remediu in complicatiile acestei boli cum sunt: excoricatii, afectiuni ale tractului gastro-intestinal, nefropatie (concentratii mari de glucoza in sange), polineuropatie. Baile calde in care s-au pus infuzii din materii vegetale diferite din soc (frunze, radacina, flori) pot fi utilizate in tratementele spa pentru astfel de boli, pentru toate formele de diabet.

Florile de soc contin o serie de elemente importante: vitamina C, taninuri, minerale (mai ales potasiu, sodiu, fosfor, fier), mucilagi, ulei esential, substante flavonoide, saponine, acizi organici (cafeic, acetic, malic), acizi fenolici si altele. Fructele de soc contin: aminoacizi, zaharuri, provitamina A, vitamina B si C.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.