Cum se aplică medicamentele pe suprafața tegumentelor?

0
521
Cum se aplică medicamentele pe suprafața tegumentelor

Medicamentele care se aplică pe suprafața tegumentelor sunt sub formă de pudră, comprese, badijonări, unguente, paste, spray-uri, săpunuri terapeutice, băi medicamentoase, produse presurizate, stilete caustice, emplaste medicamentoase.

Pudrajul constă în presarea unui medicament pe piele sub forma unui praf. De exemplu: oxid de zinc, kaolin, făină de grău, în care se pot introduce diferite substanțe antibiotice, chimioterapice. Pudrajul se face cu un tampon de tifon umplut cu vadă sau cu o pudrieră, ori cu un aparat pulverizator. Pudrele absorb excesul de grăsime de pe piele, usucă și răcoresc pielea. Compresele medicamentoase pot fi reci, calde, prișnițe și în loc de apă se utilizează diferite soluții medicamentoase (apă de plumb, ceai de mușețel, rivanol, diferite substanțe dezinfectante).

Badijonările reprezintă o formă de aplicare locală a unor medicamente lichide pe corp (de ex. tinctura de iod). Badijonările se execută cu ajutorul unor tampoane de vată, motate pe bețișoare sau pe pense lungi hemostatice, care se înmoaie în substanța dezinfectantă în stare lichidă. Tamponul nu se utilizează de mai multe ori. Soluția cea mai des folosită pentru badijonări este tinctura de iod, cu care se dezinfectează pielea, puncțiile, infecțiile, plăgile superficiale.

Unguentele au în componență o substanță grasă și ele se păstrează la rece. Ele pot fi întinse pe piele cu ajutorul unei spatule, sau pot fi fricționate pe piele sau se întind pe pansamente (pe răni, ulcerații). Pastele sunt mai consistente decât unguentele, conțin mai multă pudră, ele se întind pe piele cu ajutorul unor spatule de metal sau din material plastic, pe pansamente.

Linimentele au o consistență lichidă, ele se întind pe piele cu mâna sau cu tampoane de vată sau tifon. Mixturile agitante sunt un amestec de lichide și solide (pudra) care se depune pe fundul sticlei. Înainte de utilizare, mixturile se agită, apoi se întind într-un strat subțire pe piele, unde sunt lăsate să se usuce. Mixturile liniștesc bine pielea iritată și inflamată. Spray-urile sunt forme medicametoase lichide care se pulverizează pe piele, ulcerații, escare, ele sunt comode și bine tolerate de bolnavi.

Produsele presurizate sunt medicamente sub formă de spumă care se aplică pe tegument. Ele se păstrează în vase închise din care se expulzează sub acțiunea presiunii unei bustante gazoase. Săpunurile terapeutice conțin în ele substanțe medicamentoase ca gudron, sulf și altele, înglobate într-un săpun neutru. Săpunurile pot fi adăugate în clisme, ele au efect purgativ.

Citește și:  Remedii naturiste pentru întărirea gingiilor, reducerea durerii și a inflamației

pudraj pe piele

Creionarea cu stilete caustice se practică cu ajutorul bastonașelor solide formate din substanțe caustice, aflate în tuburi, cu care se ating suprafețele cu țesut granulos, ori alte formațiuni patologice ale pielii în scopul distrugerii lor. Cele mai cunoscute sunt creioanele de nitrat de argint și de sulfat de cupru.

Aplicarea emplastelor medicamentoase care sunt formate dintr-o substanță vâscoasă aderentă, neiritantă, solidă sau lichidă, se face pe o bucată de pânză sau nu, apoi se lipesc pe suprafața pielii acolo unde este cazul. În momentul aplicării este bine ca emplastele medicamentoase solide să fie ușor încălzite pentru a avea o aderență mai bună. Cele lichide se găsesc dizolvate într-un solvent lichid, ele se pensulează pe piele și după evaporarea solventului rămân întinse în strat uniform pe piele.

Băile medicinale sunt în combinație cu medicamente, pot fi complete sau parțiale, pot fi băi dezinfectante, cu substanțe chimice anorganice, cu plante medicinale, ori gazoase. Băile dezinfectante se folosesc în cazul infecțiilor cutanate, pentru pregătirea lor se utilizează substanțe dezinfectante (hipermanganatul de potasiu, bromocetul, săpunul de potasiu).

Băile medicinale cu substanțe chimice anorganice se fac la temperatura corporală de 35-37 grade Celsius, durata 10-20 minute, ca de exemplu baia cu sare. Băile mediciale cu plante medicinale (băile cu flori de fân, extract de brad, tărâțe de grâu), ele au efect calmant, sedativ, revulsiv și astringent.

Băile gazoase se fac cu apă, cu substanțe gazoase, cu emanații de oxigen, bule de aer, CO2. Băile sulfuroase se pregătesc cu amestecul sulfurii de sodiu, cu acid clorhidric în apa de baie, în concentrații variabile. Din combinația lor se degajă bule de gaz sulfuros.

Băile cu bule de aer se realizează cu ajutorul unui generator de bule care este metalic, se așează sub un grătar de lemn, în cada de apă, și se racordează la un compresor electric, iar bulele de aer care se formează răscolesc apa. Băile cu spumă se fac cu generatorul de bule metalic iar în apă se folosește o substanță cleioasă care stabilizează bulele, formând spuma.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.