Cum se trateaza fasceita plantara sau durerea la calcai?

4
21048
Cum se trateaza fasceita plantara sau durerea la calcai

Fasceita plantara este o afectiune ce provoaca durere la calcai deoarece reprezinta inflamarea ligamentului care face legatura dintre calcai si degete si care poarta denumirea de fascia plantara. Cand acest tesut sau ligament este foarte tensionat poate suferi mici rupturi si astfel rezistenta ei scade, devine inflamat si provoaca durere atat in stare de repaus cat si in timpul mersului.

La calcai fascia plantara este acoperita cu o cantitate de grasime al carei rol este deosebit de important in atenuarea socurilor care apar in timpul mersului pe jos. Durerile sunt mai severe dimineata, pot disparea o perioada de timp si apoi datorita presiunii mari pe picioare pot fi resimtite iar si chiar mai intens decat inainte. Cand apare o durere la calcai cauza poate fi o posibila leziune la fascia plantara.

De ce apare fasceita plantara?

  • Aceasta afectiune este foarte comuna la femeile care poarta tocuri, la alergatori si militari.
  • De asemenea fasceita plantara este frecventa la persoanele in varsta care au intre 40-60 de ani.
  • Pacientii care sufera de diabet zaharat pot avea dureri la calcaie.
  • Cei care stau mult in picioare sau merg pe jos timp indelungat pe suprafetele dure, care lucreaza in fabrici sau chiar cadrele didactice pot suferi de probleme la nivelul calcaielor.
  • Incaltamintea neadecvata poate contribui la aparitia fasceitei plantare. Incaltamintea nu trebuie sa fie nici prea stramta, nici prea larga, sa nu aiba talpa prea subtire, cel mai indicata este cea care are in zona de sprijin suficienta umplutura pentru a atenua socurile in timpul mersului. Femeile care poarta frecvent tocuri inalte pot suferi de anumite probleme la tesuturile din jurul calcaielor si dezvolta fasceita plantara.
  • Anumite persoane au defecte din nastere la nivelul picioarelor. Ele pot avea piciorul prea curbat sau prea plat si astfel simt durere daca solicitarea este prea mare, daca stau timp indelungat in picioare sau merg mult pe jos.
  • Sportivii care alerga mult, cei care danseaza, care fac balet sau fac exercitii aerobice pot suferi de fasceita plantara. Durerea va fi acuta la inceputul anumitor exercitii fizice mai ales daca acestea nu se fac in mod corect, apoi se mai reduce pe parcurs, iar dupa antrenament ea se resimte iar.
  • Fasceita plantara poate sa se agraveze la persoanele care sufera deja de aceasta afectiune si urca zilnic pe scari, care sar sau solicita intens picioarele.
  • De asemenea persoanele care au tendinta de a face mai multe exercitii fizice deodata fara a urma intai o serie de exercitii de pregatire si incalzire pot suferi de aceasta afectiune.
  • Persoanele care sufera de obezitate pot avea dureri la nivelul calcaielor deoarece picioarele sustin cu greu intreaga greutate a corpului.

Cum se manifesta fasceita plantara?

  • Multe persoane au simtit macar o data in calcai un fel de intepatura sau lovitura de cutit. Aceasta este un prim simptom care apare la fasceita plantara si este cauzat de faptul ca au stat prea mult in picioare si astfel s-a instalat durerea. In momentul in care ele iau o pauza destul de scurta si apoi revin la mersul pe o suprafata dura durerea devine din nou prezenta, poate chiar mai ascutita ca inainte.
  • La unele persoane durerea se instaleaza treptat, la inceput este mai scazuta, mai suportabila dar suficient de plictisitoare, apoi devine din ce in ce mai ascutita.
  • In general durerile sunt puternice la nivelul calcaiului si nu in jur.
  • La majoritatea persoanelor care sufera de fasceita plantara durerea se simte acut dimineata cand ele se trezesc si pun piciorul pe parchet. Durerea este mai ascutita in primele momente ale zilei apoi desi se maseaza putin piciorul si se fac cativa pasi ea pare pe moment ca se amelioreaza apoi din cauza solicitatii pe masura trecerii timpului se accentueaza si mai mult.
  • Cand fasceita plantara se agraveaza, durerea se accentueaza si apar probleme la picioare si in alte zone, la genunchi, sau chiar la spate si in zona soldului astfel ca tratamentul va fi mult mai complex decat in mod normal.
Citește și:  Plante medicinale - Frasinelul (Dictamnus albus)

Indiferent cat de puternica este durerea este clar ca afectiunea este prezenta si trebuie tratata imediat. De aceea se recomanda sa se ceara ajutorul unui medic de familie, de medicina sportiva sau ortoped, in caz contrar fara tratament durerea se agraveaza, devine cronica si pur si simplu ea va impiedica cu siguranta desfasurarea activitatilor zilnice in mod normal si chiar restrictionarea lor.

Medicul va examina starea de sanatate a pacientului, il va intreba pe acesta cand a aparut durerea, cat de intensa este, ce alte simptome a observat si astfel va stabili care este cauza durerii, care este tratamentul potrivit, va stabili cateva aspecte in legatura cu simptomele, cand vor trece sau cum se vor ameliora, ce trebuie facut pentru a se calma durerea.

De asemenea medicul va verifica reflexele, tonusul muscular, modul de cordonare al miscarilor, sensibilitatea si simtul echilibrului, in general starea sistemului muscolo-scheletic si anumite tulburari neurologice.

Se pot folosit anumite metode de diagnosticare – imagistica cu rezonanta magnetica, analize de sange, se va evalua care este fluxul sangelui la picior, se va face scanarea oaselor, dar si radiografii pentru depistarea unei anumite fracturi, unui chist osos sau altor probleme de la glezna sau picior.

Metode de tratament pentru fasceita plantara

  • Medicul va prescrie medicamente antiinflamatorii (cum este de exemplu acetaminofen, naproxen, aspirina, ibuprofenul) care vor ajuta la calmarea durerii si reducerea inflamatiei insa nu vor trata si cauza bolii.
  • In tratamentul fasceitei plantare se folosesc corticosteroizii, insa nu sub forma de injectii deoarece pot duce la slabirea fasciei plantare si astfel creste riscul de rupere a acesteia.
  • Exista si o serie de dispozitive speciale sau care tin de terapia fizica pentru intinderea muschilor gambei si piciorului. Acestea sunt recomandate de medici, trebuie purtate in timpul noptii. Ziua pot fi purtati pantofi speciali care au posibilitatea de a sustine piciorul si reduce socurile din zona calcaiului.
  • Pacientul trebuie sa poarte pantofi speciali care se gasesc la farmaciile sau magazinele ce detin echipamente sportive.
  • In fiecare zi se fac exercitii speciale pentru degete si gambe ce ajuta la intarirea muschilor si cresterea flexibilitatii ligamentelor.
  • In cazuri de fasceita plantara cronica poate fi aplicata terapia cu unde de soc – procedura prin care sunt transmise calcaiului unde de soc si astfel se stimuleaza foarte mult vindecarea lui.
  • Daca este cazul, medicul ortoped chirurg va recomanda si metoda chirurgicala dar acest lucru se intampla mai rar.
  • La domiciliu pacientul trebuie sa aiba grija de picioarele sale daca sufera de aceasta boala. Trebuie sa reduca durata plimbarilor pe jos si pe suprafete dure, sa poarte incaltaminte confortabila, sportivii sa renunte la antrenamente, iar femeile sa renunte sa mai poarte tocuri inalte o perioada de timp. Foarte important este sa se aplice anumite metode de tratament foarte simple din care fac parte odihna, aplicarea de comprese reci cu gheata in zona gambei, la calcai unde apare durerea dar si masajul usor la picioare.
  • Cand se spala picoarele se alterneaza apa calda cu cea rece si se termina intotdeauna cu apa rece.
  • Dimineata cand se pun picioarele jos intai acestea trebuie sa fie protejate cu papuci moi de casa.
  • Este contraindicat sa se puna pe picioarele bolnave o perna calda fiindca aceasta poate agrava simptomele.
  • Daca persoana sufera de obezitate trebuie sa urmeze o dieta spre a scadea in greutate.
  • Exercitiile de stretching sunt foarte eficiente. Acestea presupun un masaj la picioare la fascia plantara si au rolul de a diminua foarte mult durerea ce apare mai ales dimineata. De aceea exercitiile sunt indicate sa se faca dupa trezire, in primele ore ale diminetii.
  • De mare ajutor este masajul cu gheata, cu mici comprese cu gheata sau baile cu apa rece. Masajul se face timp de 10 minute la partea de jos a picioarelor, se apasa usor cu gheata pe piele si se executa miscari circulare dar astfel incat sa nu fie dureroase, fara a forta zona. Acest tratament prin masaj este util in reducerea inflamatiei.

4 COMENTARII

  1. Fiul meu avea dureri mari la calcaie. Dupa un tratament cu un complex de minerale si vitamine au disparut.

  2. Pentru doamna Adina..îmi puteti spune ce tratament de minerale si vitamine a luat băiatul .si eu am dureri si nu stiu ce sa fac .0726310164.este nr meu .

  3. Eu am fasciita plantara, am facut fizioterapie insa dupa o luna nu am cunoscut nimic. Fac masaj cu unguente exercitii si gheata insa nimic, ma dor foarte rau.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.