Care sunt stadiile de manifestare a gutei și ce presupune această afecțiune

1
3019
Care sunt stadiile de manifestare a gutei și ce presupune această afecțiune

Guta este o boala manifestata prin inflamatia articulatiilor. In general afecteaza o singura articulatie (la degetele mari ale picioarelor). Apare mai ales la barbatii de varsta medie, mai putin la femei. Boala este cunoscuta si sub numele de ,,podagra”.

Este cauzata de aparitia cristalelor de urat de sodiu care se depun in articulatii. Acidul uric este elimanat din organism prin excretie, insa la persoanele cu predispozitie la aceasta boala, el se acumuleaza in sange, apoi trece in incheieturi si chiar in piele.

Acest proces se numeste hiperuremie si poate fi de doua feluri. Hiperuremia primara – este provocata de o anomalie ereditara, si consta in prezenta acidului uric in sange (are un nivel crescut si constant). Hiperuremia secundara apare datorita unui tratament (medicamente prescrise pentru alta boala), cum ar fi diuretice sau aspirina – care determina producerea unor cantitati mari de acid uric, medicamentele folosite in tratamentul cancerului (in chimioterapie) sau cele care scad imunitatea organismului (imunosupresoare) cum sunt ciclosporina. Hiperuremia nu are ca efect in mod obligatoriu aparitia gutei.

Alte cauze la fel de importante sunt: obezitatea, consumul excesiv de alcool, boli infectioase acute, intoxicatia cu plumb, leziuni articulare, diete cu continut caloric foarte mic, diete bogate in alimente marine (continut mare de purine). Guta se manifesta dupa ani de zile. Cand apar simptomele, acidul uric s-a depozitat deja sub forma de cristale la nivelul articulatiilor.

Primul atac (poate fi unul sau mai multe) apare in general noaptea, bolnavul simte o durere intensa in incheietura degetului mare, care se inroseste, se umfla, si are uneori culoare violacee. Durerea este intensificata si la o usoara atingere, tine cate o saptamana. Adesea, simptomele se repeta, cu intensitate mai mare. Fara tratament, guta duce la modificari patologice ale incheieturii (uratul de sodiu se acumuleaza sub piele).

Uneori apare febra, limitarea miscarii articulatiei, mancarime a pielii, exfolierea pielii (dupa atacul de guta). Pot aparea noduli (la nivelul mainilor, coatelor, urechilor). Sunt si alte boli ce prezinta simtome asemanatoare cu ale gutei. Se recomanda consultarea medicului generalist, un reumatolog sau ortoped.

Factorii care favorizeaza aparitia bolii sunt: consumul de bere, greutatea corporala ridicata, consumul de alimente cu continut bogat de proteine si purine (rinichi, ficat, peste), traumatisme majore, operatii chirurgicale importante, hemoragii ale tractului gastrointestinal.

guta
guta

In primul stadiu al bolii – nivelul seric de acid uric este crescut, insa nu apar simptomele caracteristice gutei.

In al doilea stadiu – cristalele de acid uric se acumuleaza la nivelul unei articulatii (degutul mare de la picior, poate fi si incheietura mainii, a genunchilor sau degetelor), apare atacul de guta, se dezvolta litiaza renala (pietre la rinichi), unii bolnavi prezinta colica renala inaintea atacului, apoi simptomele se opresc, insa pot aparea dupa 2 ani de la atacul initial.

Citește și:  Guta, boală manifestată prin inflamatia articulațiilor - prevenire și tratament prin alimentație adecvată

In al treilea stadiu – se intensifica simptomele, devin mai severe si dureaza mai mult timp.

In al patrulea stadiu (guta tonica cronica) sunt afectate mai multe articulatii. Acest stadiu poate fi confundat cu artrita sau osteoartrita. Acidul uric formeaza noduli durerosi, localizati sub tegumente. Pielea este inrosita si subtiata. Acestia pot aparea si la nivelul altor articulatii si tesuturi (ligamente, tendoane), cauzand durere, roseata, caldura locala. Daca boala nu este tratata, pot aparea leziuni distructive osoase si ale cartilajului.

Datorita metodelor moderne de tratament, guta poate fi ameliorata in mod satisfacator, ea nu mai este considerata o boala grava si chinuitoare.

Persoanele care au avut un atac de guta trebuie sa evite anumite alimente (care provoaca probleme) si alcoolul. Vor consuma multe lichide, si isi vor supraveghea greutatea corpului. Primele masuri terapeutice (in cazul unui prim atac), sunt legate de atenuarea durerilor, cu antiinflamatoare fara steroizi. Analgezicele obisnuite (paracetamolul) nu reduc durerea. Apoi tratamentul se va face pentru scaderea acidului uric din sange, si trebuie asociat cu antiinflamatoare (reduce riscul aparitiei de noi atacuri). Este indicat repausul fizic, ridicarea membrului afectat si aplicarea de comprese calde.

Pentru stabilirea diagnosticului de guta se fac teste care masoara nivelul acidului seric si teste ce masoara nivelul acidului uric din urina. Se ia in calcul istoricul medical si examenul clinic general. Prin radiografierea extremitatilor se pot vedea modificarile radiologice articulare (nu este recomandata in stadiile incipiente ale bolii). Metodele de terapie complementare pot fi folosite in tratamentul simptomelor de guta: ciresele, unele plante (ghiara diavolului) sunt remedii naturiste antiinflamatorii.

Este importanta administrarea corecta a tratamentului (prescris de medicul specialist) scaderea in greutate si tinerea unei diete corespunzatoare cu exercitiu fizic regulat (un stil de viata sanatos). Durata tratamentului depinde de severitatea si frecventa atacurilor, cat si de valorile acidului uric din sange.

Intotdeauna in cazul unui atac de guta trebuie consultat medicul specialist (pentru prescrierea medicamentatiei), care va indica exact cauzele aparitiei bolii si va evalua nivelul sanatatii generale si factorii de risc pentru aceasta boala. Evitarea sedentarismului, dietei necorespunzatoare, obezitatii si consumului de alcool pot scadea riscul aparitiei bolii (recidivelor atacuri ale acesteia).

1 COMENTARIU

  1. foarte educativse si informative as vrea sa stiu daca e descoperita in faza de inceput valorile acidului uric putin peste limita cu dureri rare la membre si cervicale dar acute si la 36 ani se poate vindeca ori doar se poate amaliora ori stagna daca poate degenera Stresul aproape continuu a putut duce la formarea acestori calculi renali== multumesc anticipat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.