În timpul sarcinii toate simțurile femeii se ascuțesc

0
1699
În timpul sarcinii toate simțurile femeii se ascuțesc

Perioada de sarcină cuprinde trei trimestre, în primele 12 săptămâni corpul femeii este capabil de o adevărată performanță, este perioada de formare a organelor fetale. În timpul sarcinii au loc profunde modificări ale corpului dar și schimbări emoționale pentru femeie. Datorită secrețiilor hormonale se produc și multe modificări fizice.

Placenta se formează împreună cu bebelușul nenăscut din ovulul fecundat în uter și secretă gonadotropina corionică umană care realizează o sinteză de progesteron și estrogeni din ovare.

Nu doar estrogenii și progesteronul sunt secretați în cantitate semnificativă în timpul sarcinii ci și alți hormoni de aceea apar modificări fizice evidente la gravidă. Hormonii au efect asupra metabolismului, dezvoltării corpului și echilibrului mineral din organism. Extrogenii stimulează creșterea musculaturii uterine și proliferarea mucoasei uterine și a vaselor sanguine de la nivelul ei.

Astfel de hormoni sunt vinovați de retenția apei în corp, pigmentarea pielii și acumularea de grăsime și creșterea în greutate. Progesteronul relaxează uterul prin inhibarea contracțiilor musculaturii netede, normalizează tensiunea arterială deoarece are efect relaxant asupra vaselor de sânge, ajută în producerea relaxinei – un hormon care contribuie la relaxarea colului uterin, a cartilajelor și ligamentelor pentru a permite întinderea lor la naștere.

Schimbările hormonale sunt motivul pentru care simțurile femeii gravide sunt mai ascuțite, se modifică în special gustul și mirosul dar și sensibilitatea la atingere, auzul și vederea. Astfel de modificări sunt normale, nu trebuie să devină un motiv de îngrijorare.

Gustul

Gustul în primul trimestru al sarcinii este metalic sau amar ceea ce face să apară tendința de a evita cafeaua, alimentele amare sau care conțin fier. După primele 12 săptămâni de sarcină gustul pentru acru și amar crește, iar aceasta înseamnă că apare pofta pentru alimentele vegetale.

La gravide se produce și senzația de arsuri în stomac și de acru în gură, iar cauza pare să fie reprezentată de anumite tulburări ale vezicii biliare sau de creșterea acidității în stomac. Pentru a preveni astfel de stări trebuie evitată cafeaua (deoarece are cofeină), ciocolata, prăjelile și alimentele acide.

Obiceiurile culinare se schimbă la femeile însărcinate în funcție de poftele și gustul lor pentru anumite alimente. Majoritatea gravidelor au poftă de înghețată și tendința de a alege produse incompatibile (de exemplu de a mânca lămâie cu sare sau altele asemănătoare).

Mirosul

gravida miroasind o ceasca de cafea
gravida miroasind o ceasca de cafea

Nu doar gustul este modificat în timpul sarcinii, există și alte simțuri care se ascuțesc. Mirosul se schimbă în sensul că apare greața pentru aroma unor alimente care înainte erau savurate cu plăcere. Femeile gravide au simțul mirosului mai intens, acest lucru face ca anumite parfumuri să fie percepute ca fiind foarte puternice pentru ele.

Citește și:  Vezi ce alimente mananci in fiecare zi desi ar trebui evitate, ele iti pot afecta sanatatea!

De asemenea, ele nu suportă mirosul de prăjeli, de ceapă undită, de deodorant cu arome florale, etc. Interesant este faptul că apare dorința de a mânca produse nealimentare cum este argila sau nisipul ori plăcerea de a mirosi acetona sau benzina. Astfel de substanțe trebuie evitate însă pentru că pot afecta funcționarea creierului. Unele gravide nu suportă să consume carne, legume și anumite băuturi deoarece le provoacă greață.

Pofta

Pofta pentru anumite alimente la femeile gravide trebuie satisfăcută dacă acestea sunt sănătoase, trebuie ținut cont de dorințele și gusturile lor. Alimentele trebuie să fie naturale, este necesar limitarea consumului de produse artificiale și procesate. Mama are nevoie de o dietă bogată în nutrienți, vitamine, oligoelemente și săruri minerale.

Vederea si auzul

Vederea în timpul sarcinii este mai bună deoarece modificările hormonale au efect asupra globului ocular și astfel acuitatea vizuală crește. Auzul devine și el mult mai bun din cauza schimbărilor hormonale.

Femeile gravide sunt mai sensibile la atingere de aceea masajul devine pentru ele o metodă eficientă pentru reducerea stresului și crearea unei stări de bună dispoziție. La gravidă apare o creștere în volum a sânilor și a sensibilității lor la atingere.

Metabolismul

Datorită modificărilor metabolismului gravida se simte mai obosită, iar în primele luni de sarcină poate suferi de grețuri și vărsături, de aceea starea ei poate fi rea încă de dimineață.

În plus apare și nevoia de a urina frecvent și se accentuează și secrețiile vaginale. Starea emoțională se schimbă frecvent, este când bună când rea din cauza hormonilor iar tendința de a plânge ușor este ceva normal la femeia însărcinată.

În majoritatea cazurilor schimbările bruște de dispoziție sunt greu de înțeles și de partener, starea de deprimare este simțită destul de frecvent, femeia este când fericită când tristă că este însărcinată. Toate se explică prin faptul că în corpul femeii au loc modificări hormonale și transformări fizice și psihice la care nu s-a așteptat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.