Infecția cu Bordetella pertussis – Pericolul tusei convulsive contagioase: Cum se manifestă, ce cauze are și cum se tratează

0
435
Infecția cu Bordetella pertussis – Pericolul tusei convulsive contagioase Cum se manifestă, ce cauze are și cum se tratează

Tusea convulsivă contagioasă este produsă de infecția cu Bordetella pertussis, o bacterie care se multiplică pe membranele mucoase ale sistemului respirator. Această bacterie afectează foarte tare membranele mucoase și țesuturile din jur, produce o scădere a sistemului imunitar al organismului și simptome de tuse convulsivă.

Infecția cu Bordetella pertussis se transmite prin picăturile de salivă care sunt expulzate în aer prin strănut și tuse, astfel ele sunt inhalate de persoanele sănătoase, ajung în căile respiratorii ale acestora și produc îmbolnăvirea. Tusea este greu de suportat și foarte contagioasă, de aceea ca măsură profilactică se poate alege vaccinul împotriva agentului patogen Bordetella pertussis.

În caz de contaminare, simptomele apar după o perioadă de incubare de 7-20 de zile. Infecția se dezvoltă treptat, tusea convulsivă poate ține câteva săptămâni sau chiar luni. Uneori boala se poate confunda cu bronșita, stările fiind destul de neplăcute și complexe, de febră ușoară, răgușeală, guturai, tuse spasmodică și chiar conjunctivită.

Bordetella pertussis
Bordetella pertussis

Atacurile de tuse sunt foarte neplăcute cu respirație șuierătoare în timpul inspirației, iar cel mai rău este că nu trece mai repede de 3-6 săptămâni. Mai mult decât atât, unii pacienți pot avea și stări de greață, vărsături și mai rar febră mare.

Citește și:  Ce este ulcerul de gambă și care sunt metodele de tratament recomandate?

Suferi de infecția cu Bordetella pertussis? Iată cum poți trata această infecție și poți scăpa de tusea convulsivă!

Persoanele cu sistemul imunitar slab sunt cele mai vulnerabile la îmbolnăvire dacă sunt expuse infecției. Dintre acestea fac parte copiii și bătrânii, ei trebuie protejați prin vaccinare. Tratamentul în cazul infecției cu Bordetella pertussis se face cu medicamente antibiotice (în anumite cazuri sunt folosite chiar două tipuri de antibiotice), pentru combaterea infecției și evitarea complicațiilor.

De asemenea sunt administrate vitamine pentru întărirea imunității, medicamente pentru calmarea simptomelor de tuse convulsivă, se recomandă repaus la pat, multă odihnă, fizioterapie, dar și plimbări în aer curat. Ca măsură preventivă se recomandă izolarea pacientului, deoarece boala este foarte contagioasă. Vaccinarea scade riscul de îmbolnăvire și este recomandată de către medici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.