Ce tipuri de paduchi umani exista si cum se transmit?

1
5314
Ce tipuri de paduchi umani exista si cum se transmit

Paduchii umani fac parte din familia Pediculidae si sunt o clasa de insecte care pot avea o lungime de 2-6 mm. Au corpul mic si alungit cat un bob de nisip, forma simetrica, culoare alb-maronie, capul ingust, iar picioarele puternice si scurte inzestrate cu clesti de prindere de parul gazdei. Atat adultii cat si nimfele se hranesc cu sangele uman. Cand se prind de radacina parului este extrem de greu sa fie scosi de acolo.

Paduchii adulti au un colorit maroniu, ei ajung la maturitatea in 9-12 zile. Femela timp de 30 de zile poate depune 150-300 oua. Ouale lipite intaresc firul de par astfel incat acesta se spala foarte greu cu apa. La scurt timp ouale eclozeaza si apar noi paduchi. Ca si tantarii, paduchii se hranesc cu sangele uman, insa spre deosebire de acestia, traiesc numai in parul de pe scalpul omului.

Exista trei tipuri de paduchi umani

  • Paduchele capului care isi lipeste ouale (numite lindeni) de parul scalpului. Aceste insecte au lungimea corpului de 4,2 mm si o culoare gri-albicioasa. Uneori afecteaza sprancenele si genele omului deoarece traieste pe scalp.
  • Paduchele corpului care isi lipeste ouale de haine. Are dimensiunea putin mai mare decat paduchele de cap si poate trai pe lenjeria de pat si imbracaminte. Apare mai ales pe zonele de contact dintre piele si faldurile sau cusaturile de imbracaminte.
  • Paduchele pubian este cel mai mic, are lungimea de 1-1,5 mm, iar daca este privit la microscop are aspectul unui mic crab. Poate fi observat si cu ochiul liber, se aseamana cu un fir mic de praf fixat la baza firului de par. Apare in zona genitala acoperita cu par, dar poate infecta si alte zone – mustata, genele, sprancenele si barba. Daca este desprins de corp, paduchele adult traieste doar o zi, iar ouale traiesc cam o saptamana.

Pediculoza reprezinta infectia cu paduchi umani si este o adevarata provocare pentru copii si parinti nu pentru ca ar fi o afectiune periculoasa, ci mai ales foarte neplacuta. De cele mai multe ori paduchii pot fi confundati cu matreata, desi daca sunt priviti cu atentie se disting de aceasta.

paduchi

Ei se simt mai ales in zonele cu piele delicata – la tample, urechi si in partea de spate a capului. Muscatura de paduche creeaza o senzatie de mancarime puternica si prin scarpinat se poate inflama foarte usor. Mancarimea se datoreaza coagularii sangelui in zona respectiva unde paduchele suge sangele cam 5-30 minute.

Citește și:  Exercițiu de rotire a umerilor pentru o poziție corectă a spatelui

Inca din vremuri de demult sunt cunoscute cateva credinte populare despre paduchi, din care doar o mica parte sunt adevarate.

  • Paduchii afecteaza doar oamenii care nu respecta igiena – Acest lucru nu este adevarat, deoarece se stie ca paduchii prefera mediul curat si sanatos, de regula parul care nu este murdar.
  • Paduchii de cap se pot transmite de la animalele de companie – Complet fals. Paduchii de cap traiesc doar in parul uman si se hranesc doar cu sangele uman. Nu sunt motive de a trata animalele de companie daca o persoana din familie s-a infectat cu paduchi.
  • Paduchii sunt vectori de boli – Nu este adevarat, paduchii de cap nu transmit boli. Ei sunt foarte neplacuti pentru om dar nu foarte periculosi, saliva si fecalele lor pot provoca anumite reactii alergice, zgaraieturi si muscaturi care pot duce la anumite infectii in organism.
  • Paduchii umani se pot transmite prin caciuli, fulare, palarii, lenjerie de pat – Acest lucru este adevarat insa mai rar. Paduchele are conditii bune de existenta doar pe cap, deoarece are hrana si temperatura corespunzatoare sa supravietuiasca. Daca nu are un astfel de mediul el poate trai doar cateva zile.
  • Paduchii sar si pot zbura – Nu este adevarat, paduchii nu pot sari si nici zbura, ei se transmit de la om la om in special prin firele de par, mai ales cele lungi.

Cum se transmit paduchii umani?

  • Copiii se infecteaza cu paduchi in scoli, gradinite, tabere de vara in cazul in care ei isi schimba piepteni intre ei, sau dorm unul langa altul pe aceeasi perna, etc.
  • Paduchii corpului se transmit prin lenjerie de pat si alte lucruri murdare.
  • Paduchii pubieni se transmit prin contact sexual, insectele se muta de la un partener la altul. De asemenea, se pot transmite prin lenjeria de pat, haine sau prosop de baie.

1 COMENTARIU

  1. Eu am avut parte de asa zisul „Paduchele capului” si tare greu am scapat de el. De la mine a luat si prietenul meu si pe langa ca am scapat greu mi-a fost si super rusine. Am incercat ceva produse, dar din experienta va zic ca singurul produs care a functionat cu adevarat a fost un gel natural pe baza de ulei 100% pur din arbore de ceai -tea tree de la Thursday Plantation. Si pe mine si pe prietenul meu acest produs ne-a scapat de paduchi si lindini definitiv.
    Pe langa acest gel natural, am mai folosit tot de la ei un balsam si un sampon natural tot pe baza de ulei 100% pur din arbore de ceai pentru a ajuta sa scap sigur de toate lindinile si pentru a preveni reaparitia lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.