Pericolele convulsiilor febrile – cauze, simptome și metode de prevenție

0
111
Pericolele convulsiilor febrile – cauze, simptome și metode de prevenție

Convulsiile febrile sunt destul de comune la copiii cu vârsta între 6 luni și 5 ani. Mai mult decât atât, astfel de convulsii pot fi recurente. Pentru a le trata este important să se depisteze cauza, sau boala care le-a provocat. De multe ori convulsiile febrile sunt asociate cu crizele epileptice.

Cert este că acestea pot fi simple sau pot fi complicate și destul de periculoase. Unele țin mai puțin de 15 minute, altele pot ține un timp mai lung, pot fi generalizate sau locale, pot produce tulburări neurologice mai puțin complicate sau din contră pot cauza boli neurologice și chiar pot duce la paralizie cerebrală.

O criză apare în decursul a 24 de ore dacă este simplă, sau pot fi mai multe crize în 24 ore în cazuri de convulsii febrile complexe. Temperatura corpului poate depăși valoarea de 38,5̊ C, iar alte simptome sunt de: anxietate, încleștarea gurii, extensia picioarelor, flexia mânuțelor, menținerea ochilor ficși, respirație neregulată, contracții rapide. După criză copilul are stări de iritabilitate și de somnolență.

Copiii care au rude de gradul întâi ce au suferit de convulsii febrile au un risc mare de a face la rândul lor astfel de simptome. O cauză a apariției lor la unii copiii poate fi consumul de alcool de către mama lor în timpul sarcinii. Un factor de risc al apariției convulsiilor febrile la copiii este și întârzierea de dezvoltare sau patologiile de dezvoltare mentală. Epilepsia este o boală care provoacă convulsii febrile.

Citește și:  Care sunt cauzele hiperlordozei și prin ce exerciții se corectează?

Copilul care suferă de convulsii febrile trebuie să fie examinat de un medic. Acesta va analiza istoricul său medical, ce vaccinuri a făcut, de ce boli a suferit, ce tratament a urmat cu sau fără antibiotice, ce simptome a avut în ultimul timp. Astfel poate descoperi infecții bacteriene, meningită, gripă și alte boli.

Convulsiile febrile pot să apară și din cauza infecției cu bacteria Streptococcus pneumoniae care afectează mai ales tractul urinar. Dacă apar și simptome de hipertensiune intracraniană sunt necesare și alte investigații mai complicate la nivelul craniului, cum este de exemplu metoda RMN. În situații de convulsii febrile simple nu este necesară intervenția unui medic specialist neurolog.

Pentru tratament se recomandă administrarea unor medicamente pentru ameliorarea simptomelor, antipiretice sau de reducere a stărilor febrile, precum sunt ibuprofenul, acetaminofenul, algolcaminul. De asemenea se administrează și alte medicamente pentru tratamentul bolii care a provocat convulsiile, se aplică oxigenoterapia, se fac băi călduțe și împachetări hipotermizante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.