Principalele boli și afecțiuni legate de modul de alimentație necorespunzător

0
272
Principalele boli și afecțiuni legate de modul de alimentație necorespunzător

Una din cele mai frecvente boli de metabolism este diabetul. Această boală apare din cauza perturbării metabolismului glucidic și se poate manifesta și prin alte perturbări metabolice. Cauza diabetului este deficitul sau lipsa de insulină, iar complicațiile bolii sunt foarte grave de aceea este necesară aplicarea unui tratament corespunzător.

Aproximativ 50% din cazurile de diabet apar datorită factorilor ereditari. Alte cauze pot fi: bolile pancreasului, traumatismele pancreatice, bolile hepatice cronice, pancreatita acută, bolile infecțioase pancreatice, alimentația, traumele psihice, sarcina, obezitatea, alimentația bogată în hidrați de carbon.

Obezitatea

Obezitatea este o afecțiune de tip nutrițional-metabolică care dacă apare poate da complicații cardiovasculare, respiratorii, locomotorii și metabolice. Obezitatea scade durata de viață cu 9-10 ani. Se poate spune că un om suferă de obezitate dacă are greutatea corporală cu 20% mai mare decât cea ideală, corespunzătoare înălțimii pe care o are.

Obezitatea este cauzată de supraalimentație, de predispoziția constituțională, consumul de alcool care poate crește aportul de calorii și apetitul alimentar, sedentarism, traume neuropsihice, stres, boli endocrine, sindrom Cushing și alte boli.

Hiperlipoproteinemiile

Sunt de semenea boli de metabolism care sunt produse din cauza unor modificări lipidice în sânge. Cauzele pot fi genetice sau nu, stresul și alimentația greșită sunt de asemenea factori de risc ai dezvoltării bolii. Greutatea corporală mare a fost asociată cu boala, de aceea este important să se țină dietă pentru menținerea greutății corpului în limitele normale.

Viața sedentară, regimul prea sever pentru a slăbi, suprasolicitatea nervoasă sunt cauze ale acestei boli. Complicațiile hiperlipoproteinemiei sunt mari, pot fi afectate mecanismele de coagulare a sângelui, se poate dezvolta fibrinoliza, bolile corculatorii de tip ischemic, poate fi afectată funcționarea unor organe vitale din corp.

Malnutritia

O altă afecțiune nutrițională și metabolică este malnutriția. Deficitul de nutrienți în organism duce la subdezvoltarea corpului. Persoanele bolnave de anorexie, depresie, tumori, infecții pot ajunge să fie malnutrite. Anumite simptome ale altor boli pot cauza această afecțiune și dintre acestea fac parte: diareea, arsurile, supurațiile, glicozuria, febra. Forme de denutriție pot prezenta bolnavii de hipertiroidism, gastrită, care au o activitate fizică crescută.

Alcoolismul

Alcoolismul este o boală care apare din cauza consumului exagerat de alcool și care poate afecta foarte mult ficatul. După consum, alcoolul este oxidat în proporție de 80% în ficat. Alcoolul este o substanță narcotică, produce euforie, apoi o stare deprimantă, pierderi calorice, are efect negativ asupra metabolismului, crește producția lactată, secrețiile digestive, stimulează trigliceridele și sinteza de acizi grași, etc.

vitamine
vitamine

Carența de vitamine

La fel ca și excesul de vitamine reprezintă afecțiuni de nutriție sau metabolism. Perturbările de vitamine pot afecta organismul și starea de sănătate. Din cadrul acestor boli legate de modul de alimentație fac parte și defectele metabolice care sunt ereditare.

Citește și:  Ce alimente cuprinde dieta pentru persoanele care sufera de gastrita?

Astfel de erori ale metabolismului sunt alterarea moleculei de hemoglobină, carențele de proteine plasmatice, tulburările factorilor coagulării, blocajele enzimatice și altele. Toate acestea dau complicații și afectează starea de sănătate. De exemplu, tulburările metabolismului aminoacizilor pot afecta starea sistemului nervos datorită producerii tulburărilor nervoase și în plus pot întârzia creșterea corpului.

Supraîncărcarea cu fier

Supraincarcarea cu fier a organismului este o altă boală metabolică și se numește hemacromatoza. Boala poate fi ereditară sau poate fi dobândită din cauza cirozei hepatice, anemiei hemolitice, transfuziilor multiple. Excesul de fier duce la depozitarea acestuia în ficat, cord, pancreas, splină, stomac, glande endocrine și tegumente.

Guta

Alte boli metabolice sunt hiperuricemiile care apar datorită creșterii nivelului de acid uric în organism. Efortul fizic intens și postul pot fi cauze ale creșterii de acid uric în organism. Guta este o boală care se manifestă prin tulburări metabolice și crize de ,,atac de gută”, prin reacții inflamatorii foarte puternice. Este vorba despre depunerea progresivă de acid uric în țesutul conjunctiv, oase și articulații. Durerile în cazul acestei boli sunt violente, pot apărea brusc în timpul nopții, alte simptome care apar în timpul crizelor sunt edemul, inflamațiile, injectarea conjunctivelor, stările febrile, cefaleea.

Hipoglicemia

Este o boală metabolică sau un sindrom cu simptome neuropsihice cauzate de scăderea concentrației de glucoză din sânge sub limita normală. Această boală poate fi organică, funcțională, provocată sau spontană. În cazuri de hepatită, ciroză sau alte boli ale ficatului se poate produce hipoglicemia de origine hepatică.

Bolnavii de diabet suferă frecvent și accidental de hipoglicemie din cauza consumului necorespunzător de glucide. Hipoglicemia funcțională poate fi: la efort, de foame, cauzată de tulburările gastrointestinale. Hipoglicemia glandelor endocrine se produce din cauza bolilor glandei tiroide, bolilor de ovare, bolilor glandei hipofize, paratiroide sau a bolilor glandelor suprarenale.

Perturbările metabolismului apei și a principalelor componente minerale din organism pot afecta starea de sănătate. Deshidratarea sau pierderea de apă apare din cauza reducerii aportului de lichide sau a creșterii eliminării de apă. Cauzele sunt diverse și numeroase iar simptomele sunt: setea, febra, scăderea în greutate, mucoasele uscate, hipotensiunea, ochii înfundați, tulburările neuropsihice.

Cauze ale creșterii pierderilor de apă în organism sunt diabetul zaharat, polipneea, arsurile, vărsăturile, diareea, insuficiența renală, transpirațiile abundente. Alte tulburări pot fi ale metabolismului sodiului, potasiului, calciului, magneziului și altor componente minerale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.