Rețete cu pulpă și suc de caise pentru sănătatea organismului

0
84

Caisele sunt fructe cărnoase dulci ca niște drupe cu sâmburi, viu colorate în auriu. Aspectul lor catifelat și aroma specială te îmbie să le guști și să te bucuri de dulceața lor naturală când sunt coapte. Caisul este un pom originar din China iar fructele sale sunt la fel de mult apreciate ca prunele, piersicile, cireșele.

Caise, Foto: cooladvices.com
Caise, Foto: cooladvices.com

Sucurile din caise sunt bogate în vitamine antioxidante și substanțe nutritive, sunt ușor digerabile și benefice pentru sănătatea fizică și mentală. Băuturile naturale din aceste fructe au puține calorii deci nu duc la obezitate, din contra ele sunt recomandate celor care țin diete pentru slăbit. Doar 100 g caise sau 3 caise conțin 55 kcal. Având în vedere conținutul de fier (care apare în cantitate mare mai ales la caisele uscate) se înțelege de ce aceste fructe sunt eficiente în tratamentul anemiei. Caisele la fel ca și urzicile și păpădia au un conținut semnificativ de fier. Vitamina C din caise ajută la absorbția fierului în organism. Caisele sunt bogate în zaharuri de aceea băuturile care le conțin nu mai au nevoie de îndulcitori. De asemenea, aceste fructe conțin proteine, vitamine (A, B, C, E), acizi organici, magneziu, fosfor, sodiu, fier, potasiu, mangan, cobalt, iod, cupru, zinc, fluor.

Sucurile din caise sunt delicioase, revigorante, bogate în substanțe nutritive și proprietăți benefice pentru organism, recomandate tuturor persoanelor, dar mai ales pentru copii, femei gravide și bătrâni. Datorită vitaminelor antioxidante A și C ajută în combaterea atacului nociv al radicalilor liberi, la prevenirea îmbolnăvirii și îmbătrânirii premature a organismului. Astfel de preparate și sucuri naturale din caise sunt eficiente în combaterea oboselii, stresului, îmbunătățesc starea fizică și mentală, calmează sistemul digestiv, stimulează metabolismul, absorbția elementelor nutritive, previn cancerul de gât, esofag, stomac, plămâni și vezică biliară.

Pentru prepararea sucurilor se aleg caisele coapte, de culoare galbenă-portocalie, care prin apăsare cu degetele cedează la o astfel de presiune. Nu se folosesc caisele necoapte sau alterate. Fructele se spală cu apă, apoi se desfac în jumătate cu ajutorul unui cuțit și se îndepărtează sâmburele. Sucul de caise se poate combina cu alte sucuri naturale, mai ales cu sucul de portocale, mere, grapefruit, lămâi și piersici.

Suc natural din caise, piersici, morcovi și lămâie
Suc natural din caise, piersici, morcovi și lămâie

Suc natural din caise, piersici, morcovi și lămâie. Se spală fiecare caisă și persică, se taie în jumătate și se scoate sâmburele, apoi se taie în bucăți potrivite. Se spală și se curăță morcovii și se taie în felii mici. Se pun toate ingredientele într-un blender și se adaugă zeama de la o lămâie și o cană de apă. Se amestecă cu ajutorul blenderului și sucul e gata. Se servește rece, se pot adăuga și cuburi de gheață.

Caisele se taie în bucăți mici
Caisele se taie în bucăți mici
Caisele, piersicile, morcovii și zeama de lămâie se amestecă în blender
Caisele, piersicile, morcovii și zeama de lămâie se amestecă în blender

Cei care iubesc înghețata pot realiza acest preparat din caise. În doar jumătate de oră acest preparat este gata pentru a fi pus la frigider și servit mai târziu. Sunt necesare următoarele ingrediente: 1 kg de caise coapte, 1 pachet de zahăr vanilat, zeama de la o lămâie, 4 linguri de zahăr, un pahar cu apă, o cană cu smântână. Mod de realizare: se prepară un sirop din zahăr și apă, se fierbe timp de 5 minute până se topește zahărul; se adaugă caisele fără sâmburi taiate mărunt și se mai ține pe foc 15 minute; se ia de pe foc, se adaugă zahărul vanilat, zeama de lămâie și smântâna, apoi se bate ușor cu telul toată compoziția; se pune într-un bol pentru înghețată și se dă la frigider. Această cantitate de înghețată este suficientă pentru 4 persoane.

Înghețată din caise, Foto: sweetcool.ru
Înghețată din caise, Foto: sweetcool.ru

Un desert delicios pentru copii este cel din caise, miere și zeamă de lămâie. Se spală fiecare caisă, se taie în jumătate și se scoate sâmburele. Se taie în felii potrivite și se pun într-un bol, se adaugă puțin praf de vanilie (baton de vanilie măcinat), miere de albine și zeama de la o lămâie.

Caisele se taie în felii mici
Caisele se taie în felii mici
Caise cu vanilie, miere și zeamă de lămâie
Caise cu vanilie, miere și zeamă de lămâie

Gemul de caise este un alt preparat delicios, ușor de realizat. Această rețetă este foarte mult folosită în Turcia, gemul se servește pe pâine la micul dejun. Se folosește 1 kg de caise coapte, 1/2 kg de zahăr și zeama de la o lămâie. Se spală fiecare caisă, se taie în jumătate și se scoate sâmburele. Se pun caisele într-o oală mare, se adaugă zahărul și se lasă să stea 2-3 ore pentru a lăsa puțin suc. Se pune oala la foc mic și se lasă să fiarbă timp de o oră, se amestecă din când în când cu o lingură de lemn. La sfârșit se adaugă zeama de lămâie și se amestecă cu lingura timp de 2 minute. Se păstrează în borcane închise ermetic.

Caisele spălate și tăiate în bucăți mici
Caisele spălate și tăiate în bucăți mici
Caisele cu zahăr
Caisele cu zahăr
Caisele cu zahărul se pun la fiert la foc mic
Caisele cu zahărul se pun la fiert la foc mic
După ce a fiert o oră peste gem se adaugă zeama de lămâie
După ce a fiert o oră peste gem se adaugă zeama de lămâie
Gem de caise, rețetă turcească
Gem de caise, rețetă turcească
728×90 sub articol
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ