Acasa / Boli & Remedii / Riscurile unui colesterol ridicat

Riscurile unui colesterol ridicat

Din nefericire, tot mai multe persoane au probleme cu colesterolul, din cauza consumului de alimente care contin mult prea multe grasimi. Cu alte cuvinte, colesterolul este, in termenii de specialitate, acel alcool policiclic, care, oricum, se gaseste in organismul uman, intrucat acesta isi produce in mod normal colesterolul la valori obisnuite. Tocmai de aceea, specialistii ne spun, de cele mai multe ori, ca noi nu trebuie nici macar sa ne gandim ca trebuie sa ne asiguram aportul prin alimentele consumate. Daca ne preocupa acest aspect, este cu atat mai grav cu cat oricum, ne neglijam viata alimentara, consumand tot felul de alimente grase. In timp, acest obicei total nesanatos nu ne va fi prielnic, ba dimpotriva, ne va cauza diferite afectiuni. In ceea ce priveste alimentatia, trebuie sa-i amintim pe vegetarieni, care nu sunt predispusi colesterolului ridicat si, implicit, nu trebuie sa-si faca niciun fel de griji cu privire la implicatiile care pot surveni. Chiar si asa, cei care consuma numai fructe si legume, dar si produse din lapte, pot fi predispusi colesterolului ridicat, intrucat pot ajunge sa consume, de pilda, lapte foarte gras. Una dintre implicatiile unui colesterol ridicat este accidentul cerebral vascular si nu numai. Exista foarte multe afectiuni, din pacate, care ne pot lovi oricand, daca nu tinem sa consumam alimente cat mai slabe in grasimi.

Spre exemplu, multe persoane, din cauza situatiei financiare scazute, mananca de la fast-food. E drept ca alimentele comercializate intr-un astfel de spatiu sunt destul de ieftine in comparatie cu alte mancaruri din restaurante, insa primele reprezinta factori real de risc asupra sanatatii noastre, in timp, putandu-ne cauza chiar si infarctul miocardic. Riscurile sunt enorme si nu trebuie neglijate, mai ales ca, in ultima perioada, numarul persoanelor cu astfel de afectiuni a crescut ingrijorator. Medicii ne avertizeaza ca nu trebuie sa consumam frecvent alimente grase, respectiv de origine animala, intrucat ne punem serios sanatatea in pericol. E adevarat ca la inceput nu avem niciun fel de probleme, iar sanatatea nu ne este precara, insa, in timp, ajungem sa fim predispusi unei serii de afectiuni care, intr-un final, din pacate, ne pot fi fatale, mai ales daca nu stim de existenta lor, ori, si mai grav, nu le tratam corespunzator. In literatura de specialitate, se mentioneaza ca, de regula, cantitatea totala de colesterol pe care un organism il detine in conditii normale este de 140 de gr. Altfel spus, prezenta colesterolului in organismul uman este absolut normala. Spunem acestea, deoarece exista diferite conceptii conform carora, daca suntem sanatosi, nu trebuie sa avem colesterol. Nimic mai gresit.

In orice caz, exista doua tipuri de colesterol, asa cum specialistii au stabilit la un moment dat, si anume HDL si LDL. Primul este catalogat drept colesterol bun, iar cel de-al doilea, drept rau, nicidecum prielnic sanatatii noastre, ba dimpotriva, acesta din urma putand cauza diferite afectiuni care, pana la urma, sunt fatale, in conditiile in care nu se urmeaza un regim strict. Tocmai de aceea, exista multe persoane care urmeaza un astfel de regim, sarac in grasimi. Chiar si asa, exista si alte cauze ale colesterolului ridicat, cum ar fi mostenirea genetica. De regula, copiii vor avea aceleasi obiceiuri alimentare ca parintii lor, in pofida faptului ca toti medicii le recomanda parintilor sa-i invete pe cei mici sa consume alimente cat mai sarace in grasimi. Bineinteles ca grasimile au rolul lor, insa acestea nu trebuie consumate frecvent, ci foarte rar, intrucat riscurile care pot aparea pot zdruncia serios sanatatea unui individ. Totodata, si conditiile vitrege de viata pe care oamenii le-au adoptat in ultimul timp contribuie la colesterolul ridicat. Inainte, oamenii consumau alimente foarte grase, insa ei aveau nevoie de o astfel de alimentatie, deoarece si munca depusa era pe masura. Trebuie sa tinem cont de faptul ca, in mare parte, conditiile noastre de viata s-au schimbat si putini mai sunt cei care depun un efort fizic mare. Majoritatea dintre noi fac munca de birou, prin urmare nici nu ar trebui sa consume alimente de origine animala foarte grase.

Cei care consuma frecvent fara macar sa se gandeasca la consecintele pe care acest obicei sanatos le poate avea asupra sanatatii noastre, la batranete vor avea o stare clinica si mai precara. Cu alte cuvinte, cu cat inaintam mai mult in varsta, cu atat mai predispusi colesterolului ridicat suntem. Din nefericire, putini sunt cei care inteleg riscurile reale si se decid sa faca ceva in acest sens. Putem manca, de pilda, carne alba, cum ar fi pestele, care, pe langa faptul ca este gustos, este si sanatos. Aici, trebuie sa avem mare atentie, intrucat este recomandat sa mancam peste fript, nicidecum prajit. Sa ne gandim altfel: deodata ce mancam deja un aliment de origine animala, nu mai are niciun rost sa ne mai folosim si de alte grasimi, fie ele vegetale, precum uleiul de floarea soarelui. Intr-adevar, putem consuma ulei de masline, insa acest lucru nu ne garanteaza neaparat ca vom si fi sanatosi. Altfel spus, trebuie sa evitam cam orice fel de prajeli. Grasimile saturate sunt si asa periculoase.

Pe de alta parte, uleiul de masline are grasimi nesaturate, insa trebuie consumat cu moderatie, ca orice aliment, de altfel. La cealalta extrema, stau mezelurile, si-asa cu multe substante periculoase pentru noi. In sfarsit, colesterolul ridicat ne poate cauza multe afectiuni si, daca nu avem o viata alimentara corespunzatoare, dupa varsta de 50 de ani, vom trai cu si mai multe privatiuni alimentare, aceasta, in cazul in care chiar ne dorim sa mai traim cel putin 20 de ani, alaturi de familie.

Spune-ti parerea

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current day month ye@r *