Sindrom Brown-Sequard, maladie neurologică care duce la paralizia unei laturi a corpului

0
1702
Sindrom Brown-Sequard, Foto: snipview.com

Prin sindrom Brown-Sequard se înțelege paralizia unei laturi a corpului și pierderea senzațiilor pe cealaltă parte. Această boală neurologică este rară și poate fi asociată cu anumite leziuni la nivelul măduvei spinării. De asemenea sindromul Brown-Sequard poate fi provocat de tumorile medulare, anumite traume la nivelul spatelui sau cefei, tuberculoză, scleroză multiplă, blocaje ale vaselor de sânge, tulburări ischemice, hematom epidural, contuzii ale măduvei spinării, tulburări vasomotorii homolaterale și alte boli grave.

Simptomele acestui sindrom sunt: dureri de spate, dificultăți de mișcare sau paralizia unei laturi a corpului, incapacitatea de a depăși rezistența musculară, pierderea senzațiilor pe partea opusă a zonei afectate, pareze, parestezii, paralizie vasomotorie, dureri puternice în zona afectată, hipersensibilitate la stimuli, deficit senzitiv motor, termic și dureros; uneori apare pierderea reflexelor tendinoase sau pierderea completă a sensibilității la durere.

În funcție de cauza care a dus la apariția sindromului Brown-Sequard se va stabili și metoda de tratament. Pentru stabilirea diagnosticului medicul va face și examinări neurologice pacientului, testări ale abilităților motorii ale acestuia și de alt gen. De asemenea metodele de investigație paraclinice sunt de ajutor, mai ales tomografia, ecografia și rezonanță magnetică nucleară (RMN).

Citește și:  Psoriazis, metode eficiente de combatere a bolii

În concluzie, medicul va trebui pe baza simptomelor și semnelor pe care le prezintă pacientul să stabilească diagnosticul și să îndepărteze cauza acestora. În general, în cazuri de sindrom Brown-Sequard se aplică un tratament cu medicamente cu steroizi, vitamina E, tiamină, fenobarbital și altele. Posibile tratamente sunt intervenția chirurgicală, calmarea durerii locale, restaurarea circulației sanguine, ameliorarea proceselor inflamatorii.

Dacă bolnavul are o tumoare care apasă pe măduva spinării se va face o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea acesteia. În multe cazuri, pacientul va sta la pat și apoi în scaun cu rotile un anumit timp, în perioada de după operația chirurgicală, iar apoi va avea nevoie de tratament medical fizioterapeutic pentru recuperare.

Sindromul Brown-Sequard a fost descris pentru prima data în anii 1850-1851 de către medicul neurolog francez Charles Édouard Brown-Séquard. Această maladie este foarte rară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.