Stafilococul auriu – care este pericolul infecției cu această bacterie patogenă?

0
1464
Stafilococul auriu – care este pericolul infecției cu această bacterie patogenă

Stafilococul auriu este un agent patogen din genul Staphylococcus, are denumirea de Staphylococcus aureus, poate produce infecții supurative și chiar septicemie la om. Deși pare greu de crezut numeroase persoane sunt purtătoare de acest stafilococ, colonizarea sa apare mai ales la persoanele suferinde de diabet, care au suportat intervenții chirurgicale, care au acnee, furuncule, foliculită, mastite, bronșite și alte tipuri de infecții la nivelul corpului.

Din păcate infecțiile cu Staphylococcus aureus afectează mai ales persoanele cu sistemul imunitar slab, homosexualii, copiii, sportivii, populația indigenă. Tratamentul acestor infecții constă în administrarea unor antibiotice cu scopul de a combate tulpinile de Staphylococcus aureus. Există mai multe medicamente cu efect bacteriostatic asupra acestui stafilococ, ele sunt recomandate de medici în funcție de tipul infecției, de complicațiile acesteia, de modul de administrare oral sau parenteral. Prescrierea antibioticelor se face și în funcție de efectele secundare ale medicamentelor și de starea pacientului.

Staphylococcus aureus poate provoca infecții cutanate mai mult sau mai puțin complicate, infecții ale țesuturilor moi, osteomielită, pneumonie. Se spune despre stafilococ că este cel mai periculos agent patogen bacterian din organismul nostru. Din cauza eliberării toxinelor Staphylococcus aureus este un factor de risc al dezvoltării sindromului de șoc toxic sau al sindromul pielii arse. În sindromul de șoc toxic se poate suferi de stări febrile, erupții cutanate de forma unor macule, descuamarea pielii și hipotensiune arterială.

Citește și:  Cele mai frecvente infecții vaginale întâlnite la femeile active sexual

O complicație a infecției cu Staphylococcus aureus este endocardita bacteriană și nu trebuie uitat de septicemia care pune viața în pericol. Infecțiile articulațiilor sunt cauzate în principal de această bacterie din genul Staphylococcus și necesită tratament cu antibiotice și chiar drenaj chirurgical. Persoanele care suferă de gripă sunt predispuse și la pneumonie cauzată de Staphylococcus aureus. De asemenea pneumonia nazocomială este în mod frecvent cauzată de Staphylococcus aureus, infecția se transmite pe calea aerului, prin aspirația particulelor de salivă ce conțin agentul patogen și care sunt expulzate prin tuse și strănut.

Alte infecții cu Staphylociccus aureus pot duce la meningită bacteriană, meningită postoperatorie, la abcese cerebrale și alte complicații. În concluzie, infecția cu Staphylococcus aureus este periculoasă pentru sănătatea oamenilor dar și a animalelor. De multe ori astfel de infecții apar la copii și chiar la bebeluși. Pentru prevenirea infecțiilor este important să se crească imunitatea organismului și să se mențină o igienă corespunzătoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.