Urzica, plantă medicinală – Beneficii și întrebuințări

0
2370
Urzica, plantă medicinală, beneficii și întrebuințări

Primăvara este anotimpul perfect pentru revigorarea și revitalizarea organismului. Pentru aceasta Mama Natură ne oferă an de an o plantă excelentă pentru sănătate – urzica. Acum este momentul ideal pentru a scăpa de astenia de primăvară, de oboseală, pentru a ne curăța și detoxifia organismul. Urzica are astfel de proprietăți și este folosită chiar și la realizarea unor produse de îngrijire și frumusețe.

Nu rămâne decât sa fim conștienți de proprietățile excelente ale acestei plante pentru organismul nostru. Ar fi bine să lăsăm lenea la o parte, să ne facem timp pentru a culege frunzele și tulpinile fragede de urzică, pentru a le folosi cât mai proaspete.

Urzica este un izvor de sănătate, conține numeroase substanțe nutritive:

  • Are proteine, hidrați de carbon, apă, clorofilă, fibre, grăsimi.
  • Are o multitudine de vitamine (A, B1, B2, B4, B5, B6, B9, C, E, K, H).
  • Este bogată în minerale și oligoelemente: zinc, cupru, fier, seleniu, mangan, sodiu, calciu, clor, magneziu, potasiu.
  • Are aminoacizi, lecitină, acizi organici, amine.

Urzica este, de asemenea, excelentă ca ingredient culinar – nu numai datorită abundenței de substanțe nutritive, ci și datorită gustului ei aparte. Cura de urzică este recomandată în medicina populară pentru îmbunătățirea sănătății organismului. Pentru creșterea imunității se poate folosi cura cu semințe de urzică – un excelent supliment alimentar.

Navigare rapidă în articol:

Ceaiul de urzică, beneficii și întrebuințări

Acest preparat este recomandat pentru persoanele care suferă de anemie, stres, oboseală, stări nervoase. Are efect relaxant și conține multe minerale și vitamine, dar mai ales fier (un nutrient necesar organismului).

Ceai de urzică – Mod de preparare:

  • Se adaugă o lingură cu urzică la o cană de apă clocotită.
  • Se fierbe la foc mic timp de 10 minute.
  • Se lasă să se răcească și se bea încet, cu înghițituri mici, între mese, pe tot parcursul zilei.
  • Urzica poate fi amestecată și cu alte plante medicinale, astfel gustul ceaiului va fi mai plăcut, iar efectul și mai intens.

Dacă se consumă dimineața pe stomacul gol, ceaiul de urzică ajută la detoxifierea organismului.

Ceaiul de urzică scade tensiunea

Urzica ajută în tratamentul hipertensiunii arteriale, de aceea este recomandată persoanelor hipertensive. Ceaiul de urzică are numeroase proprietăți benefice pentru organism. Este indicat să se facă o cură de 3-4 săptămâni cu ceai de urzică:

  • Este bun pentru circulația sângelui.
  • Scade nivelul de colesterol și depunerile acestuia pe pereții vaselor de sânge.
  • Combate ateroscleroza și accidentul vascular cerebral.
  • Combate tahicardia.
  • Reduce glicemia și tensiunea arterială.
  • Scade nivelul de zahăr din sânge.
  • Vindecă afecțiunile pancreasului.
  • Prin efectul său diuretic ceaiul de urzică poate ajuta și în eliminarea nisipului și a calculilor renali.

Ceaiul nu se bea în cantitate mare, orice exagerare nu este bună pentru sănătatea organismului.

Slăbește cu ceaiul de urzică!

Urzica nu este doar o plantă medicinală cu putere vindecătoare, este și o plantă excelentă pentru gurmanzi. Are numeroase substanțe nutritive și poate fi folosită la realizarea unor preparate culinare delicioase. În plus urzica nu îngrașă, este perfectă pentru dieta de primăvară.

Din urzică se pot realiza ceaiuri de slăbit rapid, pentru eliminarea kg în plus. Astfel de preparate sunt din ce în ce mai mult folosite în dietele pentru slăbit pentru că:

  • Au  efect diuretic, antiinflamator și detoxifiant.
  • Ajută la eliminarea rapidă a toxinelor din organism.
  • Favorizează pierderea în greutate.
  • Ajută la purificarea sângelui.
  • Luptă împotriva retenției de apă din organism.
  • Oferă organismului multe minerale și vitamine din compoziția plantei. Acest lucru este important într-o dietă.
  • Poate favoriza și deshidratarea organismului, de aceea trebuie să se bea și multe lichide (mai ales apă) pentru a preveni aceasta.

Ceaiuri de slăbit rapid – Cum se utilizează?

Se prepară o infuzie sau un ceai de slăbit din 2 lingurițe de frunze de urzică la 200 ml apă, timpul de infuzare este de 10 minute. Se bea câte o cană de ceai de 3 ori pe zi în cursul unei diete.

Pentru a avea un gust mai plăcut se poate combina ceaiul de urzică și cu alte plante medicinale (de exemplu cu mentă). De asemenea, este bine sa nu se bea cald, să se lase întâi la răcit.

Ceai de urzică pentru păr

Produsele naturale din frunze urzică (ex. infuzie, ceai, loțiuni, decoct, șampon) au proprietăți terapeutice asupra scalpului și a părului.

Ceaiul de urzică pentru păr se prepară astfel: se pun 5 mâini de urzică la fiert într-un litru de apă, se fierbe timp de 10 minute, apoi se dă deoparte și se lasă să mai stea câteva minute. Se strecoară acest lichid, apoi se clătește părul cu el după ce în prealabil s-a șamponat și s-a clătit cu apă caldă.

Prin acest tratament cu ceai de urzică se obțin următoarele benefici:

  • Părul devine strălucitor și mai sănătos.
  • Se combate căderea părului.
  • Urzica redă culoarea naturală a podoabei capilare.
  • Vindecă porii infectați.
  • Elimină mătreața și secreția excesivă a glandelor sebacee.
  • Tratează iritațiile, inflamațiile, urticaria, mâncărimile și alte reacții alergice.

Urzica, întrebuințări cosmetice

Urzica este folosită frecvent în cosmetică în diferite tratamente pentru piele și păr. Dintre acestea fac parte:

  • Șampon natural din frunze de urzică – ajută în tratamentul contra căderii părului.
  • Săpun din urzică – pentru îngrijirea pielii.
  • Masca de față din urzică – pentru îngrijirea tenului.

Șampon natural din frunze de urzică

Este recomandat pentru toate tipurile de păr. Acest produs natural are efect bun în tratamentul anumitor probleme ale părului și scalpului:

  • Ajută în combaterea mătreții.
  • Ameliorează acneea.
  • Este recomandat pentru părul gras și predispus la încărunțire.

Pentru combaterea căderii părului se recomandă semințele de urzică (se folosesc sub formă de supliment alimentar).

Săpun din urzică, produs natural excelent pentru piele și păr

Săpunul din urzică este mult mai bun decât alte produse cosmetice din comerț pentru îngrijirea pielii și a părului. Are următoarele caracteristici:

  • Deschide porii și crează o senzație plăcută de piele curată.
  • Ajută în tratamentul unor probleme inestetice ale pielii corpului, feței, salpului (ex. acnee, iritații, mătreață).
  • Calmează senzațiile de mâncărime ale pielii, ajută în tratamentul eczemelor.
  • Poate ajuta chiar și în ameliorarea simptomelor bolii psoriazis.
  • Calmează durerile musculare și durerile care apar în caz de sciatică și reumatism.
  • Îmbunătățește circulația sângelui.
  • Ajută la eliminarea stratului de celule moarte.
  • Netezește pielea, îi oferă un aspect catifelat.

Masca de față cu urzică, un tratament excelent pentru piele

Acest tratament ajută la reîntinerirea tenului, la combaterea petelor de pe față, îmbunătățirea aspectului pielii.

Masca de față cu urzici: se folosește o mână de urzici; se spală în câteva ape, apoi se opăresc timp de 2 minute; se scurg de apă, se lasă să se răcească, se pisează, se amestecă cu un gălbenuș de ou și puțină miere de albine, iar apoi compoziția omogenă se aplică pe față. Se stă 20-30 minute, apoi se clătește fața cu apă caldă. Acest tratament este recomandat pentru tenul obosit, ofilit, cu aspect îmbătrânit.

Infuzie de urzici cu lapte: se folosește o mână de urzici; se spală urzicile cu apă, apoi se pun la fiert în lapte timp de 10-15 minute; se strecoară iar acest amestec lichid din suc de urzică și lapte se folosește pentru față. Are efect benefic -antiinflamator și calmant – asupra tenului.

Infuzie de urzici pentru față: se folosește o mână de urzici verzi; se spală urzicile, apoi se pun la fiert în 500 ml apă timp de 5-10 minute; se strecoară și apa de la urzici se folosește pentru față, dar este bine să fie călduță.

Urzica se fierbe atât cât este necesar pentru ca să nu înțepe pielea.

Sucul de urzică, beneficii și întrebuințări

Sucul de urzică este o bautură foarte bună pentru detoxifierea organismului, concentrează toate componentele vindecătoare ale plantei. După ce se bea, toate elementele nutritive oferite sunt absorbite rapid de organism. Indicat este ca sucul de urzică să fie preparat din frunze și tulpini fragede din părțile aeriene ale plantei, culese în urma cu cel mult 3 ore. Astfel nu există riscul de oxidare și deci proprietățile urzicii se păstreaza complet.

Sucul de urzică se prepară astfel:

  • Se culeg frunze și tulpini fragede de urzici, se aleg de impurități.
  • Se spală bine, se lasă să se scurgă de excesul de apa.
  • Se mărunțesc cu ajutorul unui blender sau cu mașina de tocat carne.
  • Se strecoară prin tifon și astfel se obține sucul de urzică concentrat și proaspăt.

Cum se utilizează sucul de urzică? În fiecare zi se prepară 20 ml suc de urzică care se bea în timpul zilei, astfel:

  • Această cantitate se amestecă cu 150 ml suc de legume și se servește pe stomacul gol, cu 20 minute înainte de micul dejun.
  • Înainte de prânz se prepară 10 ml suc de urzică și se amestecă cu 150 ml ceai de mentă. Se bea câte puțin, cu 20 minute înainte de a servi masa.
  • Pe parcursul zilei se poate bea ceai de urzică care se prepară foarte simplu: se adaugă o lingură de frunze de urzică la o cană de apă fierbinte, se lasă la infuzat timp de 10 minute, se strecoară și se bea cu înghițituri mici.

Beneficiile sucului de urzică

Sucul de urzică conține o bogăție de nutrienți (vitamine, minerale, oligoelemente, antioxidanți) care ajung în organism. Acești nutrienți sunt de calitate mai ales dacă urzicile sunt proaspete. Datorită lor, sucul de urzică are următoarele beneficii:

  • Ajută la curățarea organismului de toxine.
  • Purifică sângele și are efect de detoxifiere asupra tuturor organelor și sistemelor din organism.
  • Intensifică procesele metabolice din corp.
  • Consolidează sistemul imunitar.
  • Intensifică procesul de recuperare la cei care au suferit de anumite afecțiuni și boli.
  • Sucul de urzică este eficient în menținerea oaselor puternice, în combaterea osteoporozei.
  • Normalizează activitatea tractului gastrointestinal.
  • Sucul de urzică îmbunătățește starea de sănătate, combate simptomele care apar în cazuri de ateroscleroză, gută, hemoroizi, diabet, reumatism.
  • Ajută la calmarea stărilor de nervi.
  • Vindecă afecțiunile pancreasului.
  • Are efect hipoglicemiant, scade nivelul de zahăr din sânge.
  • Are efect benefic asupra tractului respirator.
  • Curăță ficatul, rinichii și intestinele.
  • Vindecă anemia, deoarece este bogat în minerale, vitamine și oligoelemente.
  • Combate obezitatea, are efect diuretic, elimină excesul de lichid din organism. Se bea în fiecare zi câte o cană de suc, cu înghitituri mici. Dupa 2-3 săptămâni se va observa că efectul său asupra organismului este foarte bun și că elimină kg în plus, reduce excesul de greutate.
Citește și:  Băi de șezut cu varză și usturoi pentru hemoroizi – Una din cele mai bune metode pentru tratarea hemoroizilor

Urzicile, leac pentru reumatism

În medicina populară urzica este folosită frecvent în diferite preparate terapeutice. Aceasta este apreciată pentru:

  • Conținutul de clorofilă, vitamina C, B1, B2, xantofile, acid galic, acid cumaric, tanin, caroten, substanțe flavonoide, uleiuri esențiale, fier, calciu, nichel, bor, mangan, potasiu, sulf.
  • Proprietățile sale: hipoglicemiante, remineralizante, vitaminizante, detoxifiante, diuretice, de curățare a sângelui, combatere a obezității, de vindecare a anemiei, de intensificare a metabolismului, de eliminare a excesului de lichid din organism, de curățare a ficatului și intestinelor, de consolidare a sistemului imunitar.

Frunzele proaspete de urzică pot fi utilizate în tratamentul reumatismului. Această plantă este foarte utila în:

  • Ameliorarea durerilor reumatismale.
  • Combaterea simptomelor ce apar în cazuri de sciatică și lumbago.

Cum se procedează? Tratamentul se face ușor, la domiciliu, sunt necesare doar o grămadă mică de frunze de urzică. În cartea ,,Fitoterapie tradițională și modernă” scrisă de doctorul Ovidiu Bujor, este prezentat acest tratament care presupune următoarele:

  • Se freacă cu frunze proaspete de urzică zona afectată.
  • Astfel se stimulează circulația sangelui, respectiv acea zona se irigă cu sânge.
  • În acest mod se elimină toxinele prin piele.

Tot pentru problemele reumatismale este recomandată salata de urzici. Se poate combina cu alte verdețuri de primăvară (leurdă, untișor sau grâușor, frunze de păpădie) pentru a avea un gust mai deosebit.

Cura cu semințe de urzică

Semințele din urzică sunt cele mai complete suplimente nutritive naturale, având în vedere bogăția de nutrienți din compoziția lor. Au toate elementele nutritive care apar și în frunzele de urzică, dar în plus mai conțin fitohormoni și vitamina E. Semințele de urzică se recoltează la începutul toamnei.

Principalele întrebuințări:

  • Cura cu semințe de urzică de 3 săptămâni: se administează zilnic 3 linguri de semințe de urzici cu puțină miere de albine. Este un bun remediu pentru oboseală, epuizare nervoasă, anemie, astenie de primăvară, impotență, scăderea memoriei și a capacității de concentrare.
  • Ajută la consolidarea sistemului imunitar al organismului.
  • Sunt folosite în mod tradițional pentru combaterea căderii părului. Se administrează câte 1-2 linguri pe zi, în diferite preparate culinare (ex. salate, în amestec cu cereale).

Rețete cu urzici

Urzica apare primăvara și este perfectă pentru astenia de primăvară. Face parte din lista plantelor medicinale utile pentru sănătate și este recomandată mai ales în sezonul de primăvară. Are proprietăți energizante foarte bune, ajută în reducerea simptomelor asteniei de primăvară, la restabilirea sănătății și vitalității organismului:

  • Combate oboseala accentuată, anemia, durerile de cap și migrenele, ajută la eliminarea toxinelor acumulate în organism, diminuează inflamațiile, acoperă deficitul de minerale și vitamine din corp.
  • Urzica este foarte bună pentru sânge și pentru circulația sângelui. Prin conținutul de clorofilă, vitamina C, xantofile, urzica ajută în formarea celulelor sângelui. Este stimulată hematopoeza și deci ajută în tratamentul unor boli grave, cum sunt deficitul de eritrocite, carența de hemoglobină și anemia.
  • Cei care suferă de insuficiență gastro-intestinală sau pancreatică trebuie să consume urzică deoarece aceasta stimulează secrețiile gastrice, pancreatice și intestinale.
  • De asemenea, urzica este un bun remediu în afecțiuni reumatismale, de gută, edem și staze.
  • Are efect diuretic și depurativ, ajută la eliminarea acidului uric, a ureei și a clorurilor. Poate fi utilizată sub formă de salată sau de infuzie. Se recomandă 2 căni de infuzie sau 2 căni de ceai pe zi.

Preparatele din urzici sunt foarte gustoase și perfecte pentru scăderea în greutate, pentru persoanele care țin diete sau cure de slăbire.

Salata de urzici

Cea mai simplă rețetă este cea cu urzici opărite. Salata se prepară astfel:

  • Se folosește o cantitate de 250 g urzici, o lingură de zeamă de lămâie, o lingură de ulei de măsline și un vârf de cuțit de sare.
  • Se aleg urzicile, se spală sub jet de apă, se scufundă rapid în apă clocotită cu sare și se țin 2 minute, apoi se scurg și se pun într-un bol.
  • Se lasă să se răcească, se asezonează cu sare, ulei de măsline și zeamă de lămâie și se pot servi.

Cei care doresc sa mănânce urzici crude le pot prepara și astfel, în salată, fără a le opări în prealabil în apă fierbinte. Iată cum se procedează:

  • Se aleg urzicile, se țin în apă jumătate de oră, se scurg și se pun într-un castron.
  • Cei care doresc le pot strivi pe un fund de lemn cu sucitorul.
  • Apoi urzicile se stropesc cu puțin oțet sau zeamă de lămâie, se adaugă puțin ulei și sare după gust.
  • Se amestecă și se lasă să stea timp de un sfert de oră, apoi se servesc.

Supă de urzici

Este un preparat care ajută la scăderea în greutate. Nu trebuie decât să mâncați câteva zile supă de urzică și veți da jos din kg în plus.

  • Se folosesc următoarele ingrediente: 250 g urzici, 2 cartofi de mărime medie, 1-2 morcovi, o ceapă, o țelină mică, un ou fiert, verdețuri (patrunjel proaspăt), piper (2-3 boabe pentru aromă, sau piper măcinat pentru iuțeală), sare după gust.
  • Mod de preparare: Se curăță și se spală legumele sub jet de apă, se taie în cuburi mici și se fierb separat într-un litru de apă, aproximativ 15 minute. Urzicile se aleg, se spală și se opăresc 7-8 minute în apă fierbinte. Se adaugă urzicile opărite la supa de legume, se pune puțină sare, piper, foi de dafin, un ou fiert tare tocat în cubulețe și puțin pătrunjel proaspăt mărunțit. O porție de supă are aproximativ 130-140 kcal.

Paste cu urzici

Pentru a face paste cu urzici, trebuie să ai un pachet de paste de calitate (italiene) și urzici proaspete sau congelate. Dacă folosești urzici proaspete, cel dintâi trebuie să le alegi, să le speli în câteva ape, să le opărești în apă cu sare. Pregătești sosul de urzici și apoi fierbi atât cât trebuie pastele.

Sosul de urzici pentru paste este delicios și se realizează destul de ușor, astfel:

  • Se prepară din următoarele ingrediente: o grămadă de urzici, o lingură de nuci prăjite și mărunțite, o lingură de zeamă de lămâie, un cățel de usturoi, o linguriță de brânză tare rasă pe răzătoare (parmezan), o lingură de ulei de măsline, un vârf de cuțit de sare.
  • Se amestecă urzicile cu usturoiul și nucile cu ajutorul unui blender, se adaugă brânză parmezan, sare și puțin ulei de măsline.

Acest sos este delicios și merge foarte bine: cu paste; la salate de morcovi, anghinare și cartofi fierți; la spaghete cu fructe de mare; la alte salate de legume și verdețuri.

Mâncare de urzici, de post

Pentru această rețetă culinară se folosesc urzici proaspete.

Se folosesc următoarele ingrediente: 1 kg urzici, 3-4 linguri ulei, o lingură de făină albă, 2 cepe, sare și piper negru.

Mod de realizare: se aleg urzicile, se spală în mai multe ape, apoi se opăresc 2 minute în apă cu sare; se scurg și se pun la fiert în apă curată timp de 15 minute; se scot din apă și se taie mărunt; se curăță ceapa, se spală și se taie mărunt; într-o tigaie întinsă se pune uleiul la încins și se călește ceapa; la final, se adaugă peste ceapă puțină apă de la urzici; peste ceapă se pun urzicile, sarea și piperul, se amestecă și se lasă să fiarbă 5-10 minute. Mâncărica se servește caldă, cu hrean ras și mămăligă.

Diferențe – Urzica vie și Urzica moartă

Ambele plante au frunzele dințate pe margini și sunt folosite în medicina populară. Le putem diferenția ușor prin faptul că urzica moartă nu înțeapă și are florile de culoare albă. Urzica vie în schimb, trebuie culeasă cu atenție, purtând mănuși pe mâini, pentru că înțeapă foarte tare. Urzica vie are florile de culoare verzuie. Plantele se pot găsi uscate la plafar, pe cutie scrie clar urzică vie sau urzică moartă. Se pot folosi ca infuzie sau ceai de urzică în orice sezon din an.

Urzica vie

Urzica vie are denumirea ștințifică de Urtica dioica sau Urtica urens. Crește la munte, la deal și la câmpie, la marginea apelor, pădurilor, în locuri necultivate, în locuri virane, etc. Este folosită frecvent în medicina tradițională pentru proprietățile deosebite date de compoziția chimică deosebită:

  • Conține: proteine, vitamine, săruri minerale, flavonoizi, acizi organici, clorofilă, aminoacizi, etc.
  • Are proprietăți: digestive, antidiabetice, expectorante, cicatrizante, antireumatice, antitusive, antianemice, vitaminizante, mineralizante, detoxifiante, energizante și multe altele.
  • Se recomandă și pentru uz intern și extern.
  • Se folosește sub formă de ceai, infuzie, decoct, suc, tinctură, pulbere, amestec cu alte plante medicinale.
  • Se utilizează și semințele de urzică, măcinate, amestecate cu puțină miere de albine.

Urzica moartă

Urzica moartă are denumirea Lamium album și este cunoscută și cu numele popular de: urzica albă, urzica creață, mierea ursului, urzica surdă, sugel alb, fața mâței.

Este o plantă care face parte din aceeași familie Urticaceae, se înrudește cu urzica vie și are foarte multe beneficii pentru sănătate. Se folosește mai ales în tratamentul bolilor genitale. Proprietăție sale sunt apreciate în medicina populară:

  • Urzica moartă conține ulei volatil, substanțe flavonoide, mucilagi, săruri de potasiu.
  • Are proprietăți diuretice, emoliente, sedative, astringente și depurative.
  • Este un bun remediu în afecțiunile gastro-intestinale, bronșită și alte afecțiuni respiratorii.
  • Are efect bun asupra aparatului urinar.
  • Specialiștii recomandă planta în tratamentul afecțiunilor prostatei, dar și ca remediu în bolile genitale (dismenoree, leucoree).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.