Torticolis – gât sucit sau înțepenit

0
13210
Torticolis - gât sucit sau înțepenit

Cu siguranță vi s-a întâmplat să mergeți la culcare și să vă treziți a doua zi dimineață cu o durere în zona cefei, care vă împiedica să vă întindeți ceafa sau să vă ridicați capul. Aceasta se poate produce doar pentru simplul fapt că ați dormit cu geamul și ușa deschisă, sau într-o cameră în curent, ori ați dormit într-o poziție incomodă, cu prea multe perne sau fără a avea o pernă bună ca suport pentru ceafă.

Torticolis reprezintă o boală comună care apare din cauza unei osteoartrite sau artrite a vertebrelor cervicale și care provoacă iritația nervului cervical corespunzător și apariția durerii. Acest nerv cauzează o contracție a mușchilor din zona respectivă, a cefei, și astfel prin rigiditatea prelungită a lor se ajunge la acest fenomen de ,,gât înțepenit˝. Principalele simptome sunt de durere în zona cefei, dar și de durere de cap.

De asemenea, se poate să vă tremure capul, să nu puteți ridica normal capul de pe pernă din cauza durerilor și chiar să aveți dificultăți de respirație sau la înghițit. Alte cauze ale torticolisului sunt: postura necorespunzătoare la computer, efortul excesiv prin ridicarea unor greutăți mari și neechilibrate în mâini, anumite infecții ale tractului respirator, anomalii ale vertebrelor, statul în pat într-o poziție nefirească mult timp.

În cazuri mai puțin grave torticolisul se vindecă în 1-2 zile, dar există situații când durerile țin și o săptămână. Unele persoane pot suferi frecvent de această afecțiune dacă există o predispoziție de torticolis în familie, în acest caz ne referim la terticolis spasmodic, care se manifestă cu spasme musculare.

Când apar simptomele caracteristice bolii trebuie consultat un medic, mai ales în situațiile în care apar și dificultăți de respirație. Acesta vă poate da sfaturi în legătură cu ce să faceți pentru a vă ameliora durerile și va prescrie un tratament pe bază de medicamente analgezice și masaj. Medicul vă poate pune un diagnostic după ce vă află istoricul medical și vă face o examinare  amănunțită.

Uneori sunt necesare și alte teste medicale – radiografie, electromiogramă – pentru a depista eventualele cauze mai serioase ale simptomelor care apar la această boală. Prin radiografie se poate depista o problemă a curburii coloanei vertebrale, o scolioză, o leziune provocată de osteoartrită la nivelul coloanei vertebrale, sau prezența osteofitelor.

Tratamentul se face prin medicamente, căldură și masaj

Pentru ameliorarea durerii se ia aspirină și se pun comprese calde în zona gâtului. De asemenea, paracetamolul este un bun analgezic, dar există și alte medicamente ce ajută la relaxarea musculară sau pentru tratamentul spasmelor musculare. Astfel de medicamente pot fi orale sau injectabile și se prescriu de către medic. Masajul cu unguent este foarte bun pentru ameliorarea durerilor dar și pentru scăderea rigidității musculare. În anumite cazuri se recomandă să se poarte un guler moale special pentru protejarea zonei cervicale.

Citește și:  Care sunt principalele probleme ale genunchiului și cum scăpăm de ele?

torticolis

Pentru ameliorarea simptomelor este recomandată cât mai multă odihnă, să se stea relaxat pe spate, folosind o pernă moale, dar nu trebuie să se lase ceafa să se înțepeneasă, la câteva ore capul este bine să fie mișcat în toate direcțiile, dar foarte încet și treptat cu creșterea razei de mișcare.

În cazuri de schizofrenie se recomandă medicamente antipsihotice sau așa numitele tranchilizante. Persoanele care au anumite defecte de curbură ale coloanei vertebrale trebuie să urmeze un tratament cu medicamente și masaj pentru reabilitare motorie.

Torticolisul muscular poate fi o afecțiune dobândită dar și congenitală. Bebelușii se pot naște cu o astfel de problemă de sănătate, din cauza faptului că în uter ei pot avea uneori o poziție incorectă a capului, sau dacă au existat lezări ale mușchilor cefei. În cea de-a doua săptămână de viață ei pot prezenta o umflătură moale în treimea inferioară a mușchilor gâtului și apoi în cel mult o lună și jumătate afecțiunea se dezvoltă și poate deveni permanentă fără tratament.

Măsuri de prevenire a torticolisului muscular nu există. Torticolisului congenital poate fi produs de poziția greșită a embrionului în uter sau din cauza unor traume în timpul nașterii, iar tratamentul bolii este foarte important deoarece, în caz contrar, se poate ajunge la o postură anormală constantă a capului sau la o curbură anormală a coloanei vertebrale (ex. scolioză).

În ceea ce privește torticolisul dobândit, boala se poate dezvolta pe tot parcursul vieții, iar cauzele pot fi diferite. Câteva au fost prezentate în prima parte a articolului dar mai putem adăuga: reumatismul, afecțiunile sistemului osos, tumorile cerebrale, inflamarea amigdalitelor sau a glandelor salivare.

Torticolisul acut apare din cauza curenților de aer puternici sau datorită unei posturi proaste a corpului și ține o perioadă ce variază de la câteva ore la câteva zile. Tratamentul se recomandă de către un medic cu experiență sau fizioterapeut. Torticolisul spasmodic apare mai ales la copii, mai rar la adulți. Cauzele sunt: encefalita, leziunile creierului, traumatismele (sau accidentele). Tratamentul este dificil și nu poate decât să amelioreze simptomele, deoarece leziunile pe creier nu pot fi vindecate total.

Torticolisul osos reprezintă o malformație sau aliniere anormală a oaselor în regiunea gâtului și se datorează unor leziuni ale coloanei vertebrale sau unor fracturi vertebrale. Terapia specifică diferă de la caz la caz în funcție de cât de complicată este boala, iar uneori este necesară întervenția chirurgicală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.