Sughițul este enervant pentru oricine și cu siguranță dorința de a scăpa cât mai repede de acest disconfort este acerbă. Pentru aceasta prezentăm câteva metode eficiente în acest articol.
Sughițul apare mai mult la copii și este o contracție involuntară a diafragmei, este o reacție a nervului frenetic și vag. Se produce brusc, involuntar, este ritmic, repetitiv, iar respirația este scurtă și puternică. Poate să apară fără un motiv anume sau din diferite cauze și trece de la sine.
Cauzele unui sughiț de durată pot fi de tipul intoxicațiilor, proceselor inflamatorii, afecțiunilor digestive, cardiovasculare, pleuro-pulmonare, epilepsiei, aterosclerozei cerebrale, tulburărilor circulatorii, intoxicațiilor, uremiei, alcoolismului, encefalitei, poliomelitei, etc. Sughițul este un spasm al corzilor vocale și se manifestă prin zgomot caracteristic. Datorită iritării nervilor de care spuneam mai sus se provoacă contracția bruscă și violentă a diafragmei și coborârea acestui mușchi în inspirație.
Poate să apară și la adulți, de fapt la orice persoană, în orice moment a vieții începând de la naștere până la moarte. Este uneori jenant sau foarte neplăcut să te apuce sughițul când ești în public. În plus acest lucru poate stârni și râsete, sau poate fi penibil pentru persoana respectivă. Alteori poate fi deranjant pentru persoanele din jur, dacă ești într-o conversație la o întâlnire importantă, la un spectacol, la teatru sau la cinema.
6 metode eficiente care te vor ajuta să scapi rapid de sughit
- Cea mai simplă metodă este cea de a respira acustic, puternic și apoi de a ține cât mai mult respirația. Trebuie să respiri adânc și să te concentrezi pe acest act, iar apoi să menții respirația cât numeri lent până la 40.
- Ține spatele drept, întinde brațele lateral astfel încât să formezi un T și apoi respiri adânc, menții respirația cât numeri pâna la 40, apoi expiri. Poți repeta exercițiul până ce senzația de sughiț dispare.
- Mănâncă ceva dulce, de exemplu o linguriță de zahăr. Această metodă de a ,,îndulci” sughițul poate să dea rezultate. Apoi bea un pahar de apă rece. Atenție apa trebuie să fie plată și nu carbogazoasă.
- Se spune câ poți scăpa de sughiț dacă începi să cânți tare.
- Având în vedere faptul că terminațiile nervului vag sunt și pe centrul auzului s-ar putea să scapi de sughiț dacă îți astupi urechile. La unele persoane a funcționat.
- Ia un cub de gheață și ține-l pe limbă, înghiți ușor apa care provine din topirea acestuia în gură.
În cazuri grave, pentru a opri un sughiț de durată se apelează la ajutorul unui medic specialist, deoarece, uneori o astfel de suferință poate avea consecințe severe mai ales asupra psihicului și nu doar a sănătății pacientului.