8 modalități eficiente pentru a-ți antrena creierul

0
451

Cercetătorii au sugerat prin studiile lor că antrenamentul creierului îmbunătățește funcția cognitivă, memoria, activitatea nervilor, capacitatea mentală. Conform unui studiu de pe NCBI, antrenamentul cognitiv poate îmbunătăți competența intelectuală a adulților. Studiul s-a realizat pe un număr de 204 adulți (tineri, care aveau vârsta între 20-31 ani și în vârstă, cu vârsta de 65-80 ani). Antrenamentul s-a realizat timp de o oră, pe o perioadă de 100 de zile. Rezultatele au arătat că adulții au dobândit prin antrenament abilități de percepție, de lucru mai bune și o memorie îmbunătățită.

Există multe modalități de a-ți antrena creierul, însă în acest articol sunt prezentate principalele 8 considerate mai eficiente.

Navigare rapidă în articol:

  1. Antrenamentul creierului – beneficii
  2. Cum să-ți antrenezi creierul

1. Antrenamentul creierului – beneficii

Toată lumea ar trebui să-și antreneze mintea pentru a-și menține și chiar îmbunătăți funcțiile creierului. Prin stimularea creierului, gândirea devine mai bună. Există o serie de motive pentru care oamenii ar trebui să facă acest lucru și anume:

  • Antrenamentul creierului ajută la creșterea capacității mentale
  • Antrenamentul creierului va îmbunătăți țesutul conjunctiv dintre nervii din creier și astfel aceștia vor funcționa mai bine
  • Prin antrenamentul creierului crește memoria, abilitatea de a învăța lucruri noi; creierul lucrează mai mult și capacitatea de memorie se dezvoltă
  • Antrenamentul creierul reduce stresul și tensiunea nervoasă.

2. Cum să-ți antrenezi creierul

Există câteva modalități prin care îți poți antrena creierul și care sunt eficiente, însă trebuie aplicate în mod regulat, deoarece altfel nu vor avea niciun efect. Antrenamentul se poate efectua pe parcursul a două luni, zilnic, timp de o oră, pentru a da rezultate.

Principalele 8 modalități pentru a-ți antrena creierul sunt:

Pictura este un exercițiu prin care se poate îmbunătăți funcția creierului

Cercetătorii au spus că oamenii pot deveni chiar mai inteligenți prin intermediul artei. Ei au analizat acest aspect și s-au axat pe capacitatea creierului de a decodifica și interpreta informațiile senzoriale primite de la o operă de artă, o pictură, un peisaj. Cercetătorii au investigat ce zone cerebrale sunt implicate în experiența estetică și creativitatea oamenilor. Rezultatele au arătat că oameni au tendința de a aprecia măiestria și abilitatea artistică.

Pictura îi ajută pe oameni să se relaxeze, să se concentreze asupra momentului prezent, să aibă un nivel crescut de serotonină și dopamină. În acest fel, ei vor avea o stare de bine, un apetit mai bun, vor avea un somn mai odihnitor și abilități de învățare îmbunătățite. Prin acest exercițiu crește echilibrul emoțional și se dezvoltă gândirea creativă.

Meditația

Meditația este sănătoasă pentru corp și suflet, dar și pentru creier. Exercițiile de meditație sporesc capacitatea creierului de a se concentra și abilitățile cognitive. Meditația reduce stresul, îmbunătățește starea de sănătate. Cercetătorii au constatat că prin meditație crește abilitatea de concentrare la oameni, capacitatea lor de a lua decizii rapide.

Lectura

Prin citit se reduce semnificativ nivelul de stres, se îmbunătățește capacitatea cognitivă, senzorială și emoțională. Această activitate antrenează creierul, crește puterea de concentrare, îmbunătățește și calitatea somnului. Dacă te stresezi în fiecare zi, ar fi o idee bună să începi să citești zilnic, pentru că astfel te vei simți mai bine, vei simți o senzație de liniște care se răspândește în tot corpul.

Citește și:  Vrei să slăbești rapid? Nu uita de ajutorul proteinelor pentru pierderea în greutate!

Prin citit elimini stresul, tensiunea, dobândești acea liniște sufletească care calmează. În plus, cititul dezvoltă și creativitatea, imaginația, ajută la consolidarea sănătății mentale și a abilităților sociale. Creierul devine mai puternic dacă este antrenat astfel în fiecare zi. Este mult mai bine să citești o carte decât să vizionezi un film, avantajele sunt mai mari.

Având în vedere toate aceste beneficii, este clar că există multe motive pentru a citit în mod frecvent câte o carte bună.

Gimnastica degetelor de la mâini

Acest antrenament este bun pentru creier pentru că în degete există mii de receptori, care atunci când sunt stimulați au efect benefic asupra minții. Există un antrenament de Yoga la degete care presupune realizarea unor gesturi conștiente ale degetelor prin care se eliberează tensiunea și se reduce stresul, se calmează durerile de cap și migrenele, se stimulează canalele energetice care rulează ca o rețea prin tot corpul și care au puncte în palme.

Un exemplu de exercițiu care calmează stările de tensiune și nervozitate este următorul: apasă cu degetul mare pe unghia degetului arătător, întinde celelalte trei degete și menține mâna astfel în dreptul pieptului.

Vezi aici un video cu exerciții yoga pentru degete:

Activitatea fizică

Sportul este benefic pentru creier, îmbunătățește activitatea mentală și promovează o stare mai bună de sănătate. Poți face orice sport îți place: yoga, alergat, mersul de jos, mersul pe bicicletă, înot, etc.

Exerciții de respirație

Obiceiurile și stilurile de viață agitate pot avea o influență și asupra faptului cum respirăm. Când suntem stresați aveam tendința de a respira mai repede sau foarte superficial, iar asta ne afectează sănătatea. Specialiștii ne sugerează să facem exerciții de respirație. Asta înseamnă să aveam o respirație profundă și calmă, care oferă corpului oxigen și energie.

Respirația este crucială pentru sănătatea corpului, pentru bunăstarea fizică și mentală, dar și pentru oxigenarea creierului. Respirația superficială afectează plămânii, inima, digestia, poate produce diferite simptome neplăcute. Contează și poziția corpului, deoarece mușchii respiratori fac un fel de masaj pentru intestine și organele interne. Dacă poziția corpului nu este corectă pot apărea dureri de spate, de gât, de cap și migrene. Alte consecințe sunt oboseala, dificultățile de concentrare și stresul.

Exercițiile de respirație profunde elimină stresul, calmează, îmbunătățesc starea de spirit, capacitatea de concentrare, somnul și calitatea vieții.

Scrisul de mână

Prin scris faci o activitate creativă plăcută și îți antrenezi creierul. Scrisul de mână ajută la îmbunătățirea abilităților de gândire, dezvoltarea creativității, reducerea anxietății, formarea încrederii în sine, creșterea stimei de sine. Această activitate îmbunătățește circuitele neuronale, capacitatea de învățare, are și efect terapeutic, ajută de exemplu în tratarea dislexiei.

Jocurile

Există jocuri online sau programe de antrenament cognitiv care sporesc atenția, memoria, capacitatea de concentrare. Astfel de exemple sunt jocurile de cuvinte încrucișate, puzzle-urile, jocurile de cărți, jocul de scrabble și altele. Jocurile antrenează mintea și o mențin în formă. Jocurile au avantajul că sunt motivante, interesante și ușor de accesat.

Antrenamentul creierului este o disciplină reală, foarte importantă și în tratamentul leziunilor cerebrale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.