Proprietatile plantei galgantul-mic (Alpinia officinarum) numita condimentul vietii

0
1718
Proprietatile plantei galgantul-mic (Alpinia officinarum) numita condimentul vietii

Galgantul-mic este o planta cunoscuta inca din Evul Mediu atat pentru proprietatile sale medicinale dar si ca un condiment extraordinar. Botanista Hildegard von Bingen a numit aceasta planta ,,condimentul vietii”. De asemenea planta este cunoscuta si sub numele de galgantul-adevarat, ghimbir chinezesc, galanga si are denumirea stiintifica de Alpinia officinarum.

Face parte din familia Zingiberaceae (sau Zingiberacee) si este originara din tarile asiatice, din China, Insula Hainan, Indonezia, Thailanda, Insulele Java, Sumatra, India, Sri Lanka, Vietnam. In Europa a fost importata din cele mai vechi timpuri in cantitati mari, fiind folosita atat in scopuri medicinale cat si in gastronomie.

Galgantul-mic este o planta perena, erbacee, vesnic verde, ce ajunge la inaltimea de 60-150 cm, are frunzele lanceolate liniare si verzi, rizomul cilindric, gros de 1-2 cm, maroniu sau rosiatic-maroniu, iar florile rozii grupate in varful tulpinei.

galgantul-mic

Planta are proprietati afrodisiace, ajuta digestia (fiind un bun remediu digestivostimulator) si vindeca balonarea. De la ea se recolteaza rizomul ce are gustul destul de picant si mirosul aromat. Contine ulei esential, hidrocarburi si alcooli, rasini, etc. Datorita proprietatilor sale antiinflamatoare, energizante, detoxifiante, antispastice, antibacteriene si digestive radacina este folosita in industria cosmetica si in gastronomie.

Citește și:  Ai picioarele reci iarna? Remedii și vitamine pentru circulația deficitară a sângelui la picioare

Radacina este curatata, taiata felii, uscata si macinata sub forma de pulbere, are o culoare maro-intens si trebuie depozitata intr-un recipient ce se inchide etans pentru a nu-si pierde aroma. Astfel este utilizata sub forma de condiment ce are miros si gust ascutit asemanator ghimbirului. In bucataria asiatica galgantul-mic este frecvent folosit la condimentarea mancarurilor din peste si carne, la salate si preparate din legume. De asemenea acest condiment este utilizat la anumite lichioruri si bauturi alcoolice.

Preparatele din galgantul-mic sunt sub forma de medicamente, si tincturi. Ceaiul din radacina se prepara astfel: se adauga doar 2 g radacina macinata la o cana de apa fierbinte, se lasa timp de 5-10 minute, se filtreaza si se bea inainte sau dupa masa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.