
Arborele Boldo este de origine din America de Sud. Frunzele acestui arbore reprezentau pentru indigenii din Chile și Peru un leac foarte bun pentru ameliorarea afecțiunilor gastro-intestinale (mai ales a durerilor de ficat și bilă). Frunzele de Boldo sunt apreciate din punct de vedere medicinal pentru proprietățile teraputice pe care le au, dar sunt folosite și pentru realizarea unui ceai aromat, ele fiind utilizate drept condiment ca și frunzele de dafin. Acest ceai se prepară frecvent mai ales în Chile, Brazilia, Paraguay, Argentina și Bolivia.
Arborele Boldo este semperviscerent și poate crește înalt de până la 7 m.
Este cunoscut și cu numele de boldină, boldo sau baldină. Ca specie face parte din familia Monimiaceae sau Monimiacee și are denumirea științifică de Peumus boldus. Are frunzele lucioase, pieloase, verzi, cu pețiol scurt, iar parfumul lor caracteristic oferă o aromă deosebită ceaiului Boldo. Arborele este considerat o specie endemică din Chile, dar a fost introdus și în alte țări din Africa de Nord și Europa.
Fructele de Boldo sunt mici, verzi și comestibile, se pot consuma în perioada lunilor decembrie-februarie când se formează și ajung la maturitate. Au gust dulce deoarece sunt bogate în zaharuri, iar coloritul este gălbui când sunt bine coapte. Florile sunt albe și alcătuiesc inflorescențe frumoase pe ramuri.
De la arborele Boldo se folosesc în scop terapeutic doar frunzele verzi, nealterate
Acestea au un conținut important de substanțe chimice și nutrienți din care fac parte: colină, eugenol, camfor, alfa-pinenă, benzaldehidă, linalol, farnesol, 1,8-cineol, limonenă, boldină, kaempferol, ascaridolă, beta-pinen. Aceste substanțe active determină proprietățile laxative, diuretice, tonice, antibiotice și antiinflamatoare ale plantei.
În America de Sud, frunzele Boldo sunt folosite în tratamentul problemelor gastro-intestinale, afecțiunilor de ficat și vezică biliară. Ceaiul din frunze Boldo ajută la stimularea secreției biliare, excreția acidului uric, îmbunătățirea digestiei, promovarea digestiei grăsimilor, la ameliorarea inflamațiilor urogenitale și tratamentul unor boli cum sunt: reumatism, hepatită, sifilis, viermi intestinali, gută.
De asemenea, frunzele Boldo sunt folosite din punct de vedere medicinal în tratamentul disfunției hepato-biliare în stadiul incipient, constipației, colicilor hepatice, infecțiilor tractului urinar, anorexiei, litiazei biliare.
Frunzele de la arborele Boldo se pot administra sub formă de ceai, infuzie, tablete sau tinctură. Indiferent de alegerea preparatului medicinal, acesta are efect diuretic, stimulent digestiv, tonic pentru ficat, carminativ, laxativ, antibiotic și antiinflamator.
Principalele efecte benefice ale ceaiului din frunze Boldo pentru sănătatea ta
Ceaiul are acțiune de purificare a sângelui și trebuie folosit atunci când apar disfuncții la nivelul ficatului și rinichilor. Ajută la eliminarea secreției biliare și detoxifierea ficatului. Efectul coleretic sprijină activitatea ficatului, intensifică arderea grăsimilor și digestia lor. De asemenea ajută la menținerea sănătății vezicii biliare, la evacuarea toxinelor din intestine. Prin efectul diuretic sunt eliminate toxinele din organism și lichidele în exces, iar astfel este prevenită și obezitatea.
Ceaiul are multe proprietăți antioxidante, de aceea ajută în combaterea radicalilor liberi și prevenirea bolilor provocate de atacul nociv al acestora. În plus are și efect antibacterian ceea ce il face să fie un bun remediu pentru tratamentul bolilor respiratorii, gripei, răcelii, dar și a altor boli infecțioase. Ceaiul îmbunătățește digestia, tratează insomnia, elimină viermii intestinali, previne acumularea cheagurilor de sânge în vasele sanguine, vindecă constipația, îmbunătățește sănătatea colonului, tratează reumatismul, gonorea, sifilisul și alte boli.
Ceaiul din frunze Boldo nu se utilizează în exces și nici perioade lungi de timp. În caz contrar poate da efecte secundare, de aceea este indicat să se ceară și sfatul unui medic mai ales dacă există anumite probleme de sănătate. Pentru combaterea diareei se bea o ceașcă de ceai de 2-3 ori pe zi.
Pentru tratamentul calculilor biliari (ce se formează în bilă sau în conductele vezicii biliare) se urmează un tratament timp de 20 de zile, se bea 2 căni de ceai pe zi. În cazuri de afecțiuni hepatice sau ale vezicii biliare se bea câte o ceașcă de ceai cu cel puțin 30 de minute înainte de masă. Ceaiul nu trebuie consumat de către femeile gravide deoarece poate stimula contracțiile uterine.