Află care sunt cele 9 grupe de superalimente organice necesare în dietă

0
331
Află care sunt cele 9 grupe de superalimente organice necesare în dietă

O dietă sănătoasă este cea mai bună soluție pentru longevitate și prevenirea declinului cognitiv care apare prematur odată cu înaintarea în vârstă. Aceasta trebuie să fie alcătuită din superalimente organice, deci să fie evitate alimentele modificate genetic.

Descoperă cele 9 grupe de superalimente organice necesare în dietă!

1. Alimentația care conține legume cu frunze verzi este importantă pentru sănătatea creierului și a întregului organism. Spunem aceasta deoarece potrivit cercetătorilor în domeniul medical, prin consumul de legume cu frunze verzi se oferă organismului o cantitate semnificativă de vitamina K, beta-caroten, luteină, clorofilă, care îmbunătățesc funcția creierului și mențin starea de sănătate a organismului.

Rezultatele studiilor au arătat că persoanele care acordă o atenție alimentației, care aleg legume cu frunze verzi, au o pierdere mai mică a abilităților cognitive de-a lungul vieții și deci un risc scăzut de a dezvolta demența și boala Alzheimer. Din categoria legumelor cu frunze verzi fac parte broccoli, spanacul, ștevia, varza, urzica și altele. Toate au acid folic, vitamina K, beta-caroten, luteină, substanțe active care încetinesc pierderea performanței cognitive.

2. Produsele apicole sunt considerate alimente magice nu doar superalimente. Dintre acestea cele mai apreciate de nutriționiști sunt polenul de albine și lăptișorul de matcă, deoarece acestea au substanțe uimitoare, vindecătoare, energizante, esențiale pentru sănătatea organismului.

Polenul de albine are un nivel ridicat de antioxidanți (toți aminoacizii esențiali), de aceea combate atacul nociv al radicalilor liberi și previne îmbătrânirea prematură a organismului. Este un produs natural care crește energia și rezistența organismului, reprezintă o sursă mare de vitamine din grupul B care cresc longevitatea, combat stresul, depresia, întârzie formarea ridurilor, crește performanța fizică și mentală și capacitatea corpului de a rezista la efort. Polenul are și proprietăți afrodisiace, îmbunătățește activitatea sexuală și reduce riscul de a dezvolta afecțiuni de prostată. Polenul conține caroten, 18 vitamine, polizaharide, acizi grași esențiali, proteine, etc. Are capacitatea de a diminua nivelul de histamină și astfel de a neutraliza alergiile.

Lăptișorul de matcă este de asemenea un superaliment deoarece regenerează organismul, are efect antidepresiv, calmant, de creștere a vitalității sexuale și prevenire a procesului prematur de îmbătrânire a organismului. Este o substanță bogată în vitamine din grupul B, magneziu, potasiu, zinc, calciu, fier, mangan, aminoacizi. Are efect benefic asupra sistemului nervos deoarece conține acetilcolină, care reglează impulsurile nervoase și stimulează capacitatea de gândire. Lăptișorul de matcă ajută în prevenirea și tratamentul bolilor de inimă, afecțiunilor ochilor, tulburărilor de memorie, dezechilibrelor hormonale, afecțiunilor prostatei și altor suferințe.

3. Mirodeniile sunt ingrediente importante în gastronomie dar reprezintă și ,,medicamente” naturale extraordinare pentru combaterea unor afecțiuni fizice și mentale.

Curcuma este un praf miraculos deoarece ajută al regenerarea celulară, la stimularea metabolimului, prevenirea unor boli grave (ca de exemplu leucemia), are proprietăți antiseptice, detoxifiante, de creștere a rezistenței organismului și consolidare a sistemului imunitar. Ajută în tratamentul artritei reumatoide, la vindecarea rănilor, afecțiunilor dermatologice, inflamațiilor, eliminarea toxinelor din organism.

Usturoiul trebuie introdus în alimentație deoarece scade riscul de boli arteriale, infecții, diabet, hipertensiune arterială, boli de inimă, afecțiuni de ficat, tulburări intestinale provocate de virusuri, paraziți și bacterii, constipație, reumatism, sinuzită, afecțiuni ale amigdalelor, laringite, boli respiratorii, circulatorii și digestive. Usturoiul îmbunătățește sănătatea hepatică, activitatea sistemului cardiovascular, răspunsul imunitar, protejează celulele de stresul oxidativ, scade colesterolul din vasele sangvine, este un superaliment necesar menținerii sănătății organismului.

Pătrunjelul este o mirodenie revitalizantă pentru corp, crește pofta de mâncare, stimulează metabolismul, previne și combate afecțiunile tractului digestiv, bolile de stomac și ficat, formarea pietrelor la rinichi, retenția de lichide și bolile tractului urinar, surmenajul intelectual, stresul și oboseala.

alge

4. Algele comestibile sunt superalimente – Spirulina și alga verde Chlorella pyrenoidosa. Cercetătorii au ajuns la concluzia că alga Chlorella are cea mai mare cantitate de clorofilă dn regnul vegetal, previne cancerul, are capacitatea de a inhiba dezvoltarea celulelor tumorale. Conține vitamine, minerale, acizi grași necesari organismului. Are proprietăți antioxidante ridicate, antitumorale, hipotensive, antiasmatice, depurative, antivirale, radioprotectoare, antidiabetice, de scădere a nivelului de colesterol din sânge. Ajută la eliminarea toxinelor, elementelor radioactive și a metalelor grele din organism, la prevenirea bolilor de nervi, a maladiei Alzheimer, diabetului, colitei, hepatitei, oboselii cronice, etc.

Spirulina este de asemenea o sursă de corofilă de aceea la fel ca și alga Chlorella ajută la oxigenerarea celulelor, purificarea sângelui și prevenirea cancerului. Spirulina este o sursă de vitamine și minerale, acizi Omega-3 și Omega-6, aminoacizi, fermenți, toate fiind elemente esențiale menținerii sănătății organismului. Spirulina oferă energie și vitalitate organismului, combate diabetul, îmbunătățește aspectul pielii, al părului, detoxifică corpul, ajută în tratamentul bolilor de piele și de ochi (stopează evoluția miopiei și a cataractei), îmbunătățește activitatea cerebrală și asigură longevitatea intelectuală.

Citește și:  Ce este recomandat să mâncăm în această perioadă de stat acasă?

5. Rădăcina de maca este un superaliment care îmbunătățește capacitatea mentală, ajută în creșterea libidoului, în tratamentul problemelor de potență și fertilitate, în combaterea stresului, a efectelor nocive ale radiațiilor UV și ale factorilor mediului extern.

6. Ciupercile Reishi, Maitake, Cordyceps, Shiitake sunt considerate superalimente datorită proprietăților deosebite asupra organismului.

Ciupercile Reishi îmbunătățesc capacitatea organismului de a folosi oxigenul la nivel celular, cresc rezistența corpului împotriva infecțiilor microbiene mai ales la nivel cutanat, reduc efectele nocive ale radioterapiei și chimioterapiei ce se fac în tratamentul cancerului, consolidează sistemului imunitar, asigură vitalitatea întregului organism, susțin funcțiile fizice, psihice și imunitare ale acestuia, previn dezechilibrele acido-bazice, reduc riscul de îmbolnăvire, de dezvoltare a infecțiilor virale, fungice și bacteriene.

Ciuperca Cordyceps este considerată un adevărat medicament în țările asiatice deoarece are capacitatea de a îmbunătâți sănătatea și vitalitatea organismului, de a preveni suferințele fizice și mentale, de a încetini procesul de îmbătrânire prematură a organismului, de a ajuta în tratamentul durerilor de spate, oboselii, transpirațiilor pe timpul nopții, scăderii libidoului, hiperlipidemiei, hiperglicemiei, afecțiunilor hepatice, respiratorii, bolilor cardiovasculare și de rinichi.

Ciupercile Maitake au proprietăți antitumorale și imunostimulatoare, de aceea ajută la prevenirea îmbolnăvirii organismului. Prin introducerea lor în dietă se crește activitatea celulelor sistemului imunitar, se previne diabetul, obezitatea, hipertensiunea arterială și cancerul.

Cipercile Shiitake trebuie introduse în alimentație deoarece stimulează funcțiile organismului, cresc imunitatea, normalizează tensiunea arterială, nivelul de colesterol, detoxifică și susțin funcția normală a măduvei osoase.

7. Fructele de pădure – afinele și zmeura – sunt foarte sănătoase pentru organism datorită conținutului de antioxidanți.

Sucul de afine este o sursă de antioxidanți, fier, magneziu, vitamina C, care protejează organismului de atacul nociv al radicalilor liberi, al citostaticelor, compușilor agresivi din mediu înconjurător. Afinele conțin antaciani și fenoli cu proprietăți antioxidante, antiinflamatorii și efecte benefice asupra sănătății organismului, îmbunătățesc memoria, capacitatea de concentrare, activitatea celulelor nervoase, previn bolile cardiovasculare, neurodegenerative, consolidează sistemului imunitar.

Sucul de zmeură este hrănitor, are gust minunat, elimină oboseala, anxietatea, stările de nervi, depresia, detoxifică organismul, revitalizează corpul și calmează sistemul nervos. Conține vitamine A, B, E și P, betacaroten, zaharuri naturale, pectine, proteine, cetone, antaciani, catechine, magneziu, fier, zinc, mangan, iod și alte minerale și oligoelemente necesare organismului. Datorită antacianilor cu efect antioxidant, aceste fructe de pădure combat cancerul, stimulează rezistența organismului, elimină infecțiile, bolile cardiace, vasculare, protejează și detoxifică vasele de sânge, reduc fragilitatea capilară, îmbunătățesc funcția digestivă și ajută la scăderea în greutate.

8. Plantele marine sunt superalimente deoarece ajută la creșterea imunității organismului. Este vorba despre algele sau legumele marine care combat dezvoltarea bacteriilor patogene în organism, a virusurilor și bacteriilor, au minerale, vitamine și elemente active care îmbunătățesc sănătatea corpului. În plus plantele marine au proprietăți benefice asupra sistemului nervos, de prevenire și combatere a cancerului, alergiilor, efectului nociv al poluanților din mediu și elementelor radioactive. Prin consumul de ierburi marine se reglează activitatea glandei tiroide, se ameliorează durerile de cap, se reduce tensiunea arterială, se elimină stresul, nervozitatea, depresia, se menține energia în organism și se previn suferințele tractului digestiv.

9. Morcovul și roșiile sunt legume care trebuie să facă parte din dietă deoarece au o cantitate semnificativă de substanțe carotenoide.

Morcovul este o legumă extraordinară pentru organism datorită substanțelor hrănitoare pe care le conține: minerale prețioase și vitamine antioxidante A, B și C. Morcovul crește pofta de mâncare, stimulează digestia și secreția de suc gastric, combate infecțiile intestinale, are efect diuretic, proprietăți antiseptice, efect antioxidant, de creștere a imunității organismului.

Roșiile cresc energia, vitalitatea organismului, deoarece sunt bogate în potasiu, vitamine A, B1, B2, B3, C și E cu proprietăți antioxidante. Prin consumul de roșii se oferă nutrienți organismului, se îmbunătățește starea de spirit, metabolismul, secreția biliară, se reduce nivelul de zahăr din sânge, se menține sănătatea tractului gastrointestinal și se îmbunătățește funcția sistemului nervos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.