Depresia sezonieră se poate tratata cel mai eficient prin tratamente naturale. Un bun exemplu este reprezentat de plantele medicinale (din care extractul de sunătoare este un excelent remediu contra depresiei și anxietății). Cu toții ne simțim mai mult sau mai puțin deprimați în timpul iernii. Medicii spun că oamenii suferă de depresie de iarnă sau de tulburări afective sezoniere.
Starea noastră de spirit nu este tocmai bună tocmai datorită vremii, a condițiilor meteorologice nefavorabile, a lipsei luminii soarelui care poate fi o cauză a scăderii producerii de serotonină (ce duce la oboseală și depresie). Nu putem spune totuși că iarna ar fi unul din cele mai triste anotimpuri ale anului, însă în această perioadă se manifestă cel mai frecvent tulburările afective, depresieve, tulburările de dispoziție.
Acestea încep încă din anotimpul toamnei și se sfârșesc la începutul verii. Din păcate simpomele sunt caracteristice depresiei, apar tulburări vegetative, creșterea în greutate, scăderea libidoului, somnolența excesivă, oboseala, hiperfagia, pofta de a mânca carbohidrați, iar unele din acestea se pot agrava în perioada iernii.
În timpul iernii apare senzația de lipsă de vitalitate, oboseală, anumite simptome ce sunt asemănătate cu o stare de ,,hibernare” în sensul că se mănâncă mai mult, se fac mai puține activități fizice și se duce o viață sedentară. Oamenii au o stare de depresie, nu mai sunt interesați de activități, au un comportament care arată că sunt mai puțini energici. Mulți ajung să acumuleze câteva kg în plus sau chiar să sufere de un anumit grad de obezitate din cauza consumului excesiv de carbohidrați și datorită lipsei somn.
Tulburările sezoniere apar mai ales la femei, acestea sunt mai afectate decât bărbații. Persoanele cu tulburări sezoniere pot avea un nivel scăzut de cortizol, pot fi sensibile la stres, pot avea stări de anxietate, confuzie și depresie. În anumite anotimpuri există riscul de a suferi de anumite tulburări ce transformă depresia în manie, iar în anumite cazuri se ajunge chiar la hipomanie.
Un lucru este cert, tulburările sezoniere sau stările depresive din timpul iernii produc oboseală, scăderea capacității de concentrare, reduc energia vitală din organism, favorizează creșterea în greutate, cresc starea de somnolență, induc o dorință de a petrece timpul singur. Din păcate, la mulți oameni astfel de tulburări pot afecta relațiile personale și sociale. Pentru tratament se recomandă terapia cu lumină, psihoterapia, administrarea unor medicamente pentru stabilizarea și îmbunătățirea stării de spirit, schimbarea alimentației, realizarea de exerciții fizice care sunt foarte benefice pentru organism.
Extractul de sunătoare este foarte bun în tratamentul depresiei, are acțiune antidepresivă și este un produs natural care se poate achiziționa de la plafar. Specialiștii au constatat că extractul de sunătoare este mai eficient în tratamentul depresiei sezoniere decât terapia cu lumină. Cu ajutorul acestei plante medicinale se elimină simptomele de depresie, anxietate, se combate insomnia și se ameliorează tulburările psiho-vegetative și psiho-emoționale.