În bucătăria din Orientul Mijlociu se folosește frecvent un condiment cu gust unic, de forma unui praf roșiatic, care se obține din fructele arbustului Rhus coriaria. Un astfel de arbust are fructele de un purpuriu intens în lunile de vară, când acestea se culeg. Fructele se pun la uscat, apoi se macină și astfel se obține praful roșiatic cu gust acru. Acest arbust este numit sumac și este cultivat în parcuri și grădini în scop ornamental. Fructele acestui arbust se utilizează în preparate homeopatice, terapeutice, în gastronomie și medicina tradițională.
Chinezii apreciază gustul acru al acestui condiment și consideră că oferă o stare de bine organismului și aduce pace corpului. Acest condiment este excelent și pentru preparatele din gastronomia românească mai ales că sunt puține ingrediente cu gust acru pentru salate, sosuri, marinate, etc. În bucătăria arabă sumacul este folosit pentru îmbogățirea gustului preparatelor culinare tradiționale, în humus sau pasta de năut, kebab și orez. Poate fi utilizat și la aromatizarea deserturilor și băuturilor, în loc de lămâie, culoarea acestora va deveni rubinie.
Din punct de vedere a multor specialiști în domeniul medical – medici, farmacologi, nutriționiști – sumacul are proprietăți terapeutice, diuretice, antimicrobiene, hipoglicemiante, antioxidante, astringente, hemostatice, de combatere a balonării și a gazelor intestinale.
Sumacul conține vitamine, acizi gași Omega-3, taninuri, potasiu, magneziu, calciu, fosfor, acid malic, acid ascorbic, acid fumaric. Are efect antioxidant pentru organism, conține vitamina C, ajută în lupta contra atacului nociv al radicalilor liberi. Este detoxifiant, elimină substanțele nocive din corp, reduce inflamațiile intestinale, combate microbii, are efect benefic asupra sistemului digestiv.
Cei care suferă de diabet zaharat pot folosi acest condiment, presărat pe bucate, deoarece are acțiune hipoglicemiantă, previne această boală și obezitatea. Sumacul este un bun remediu pentru bronșită, febră, răceală, artrită, inflamațiile pielii.
Datorită efectului antimicrobian, sumacul poate combate infecțiile, salmonella, poate preveni multe afecțiuni datorate agenților patogeni. Nu se folosește în cantitate mare deoarece este destul de acid.
Sumacul are gust astringent, foarte fructat, cu aciditate plăcută, poate fi considerat destul de acru dar nu atât de intens ca la citrice, iar culoarea este roșiatică sau rubinie. Poate fi combinat cu diferite alte mirodenii, cu legumele, cerealele, carnea de pasăre, peștele, orezul, fasolea, este bun în sosuri, salate, conserve, marinate, iaurturi, preparate din carne (kebab), etc. De regulă acest condiment este amestecat cu sare și servit la restaurante pentru asezonarea salatelor.
Poate fi folosit cu susan, usturoi, coriandru, pătrunjel, piper, chimen, nucșoară, fenicul, corinadru, cuișoare, mentă, cimbru, ardei iute. Este un condiment perfect pentru orice preparat din carne realizat la grătar. Arabii folosesc un amestec de condimente Zaatar care conține sumac, semințe de susan și ierburi aromate. Se unge lipia cu ulei de măsline, se presară condimente și apoi se se servește. Este delicioasă!
Salată de roșii cu sumac, ceapă și pătrunjel – Un preparat culinar de sezon:
Pentru a realiza o astfel de salată delicioasă se folosesc următoarele ingrediente: 4 roșii, o legătură de ceapă verde, o legătură de pătrunjel, 2 linguri ulei de măsline extravirgin, o linguriță de praf de sumac uscat, sare după gust.
Mod de realizare: se spală roșiile cu apă, se taie în feliuțe subțiri, se pun într-un bol pentru salată; se spală ceapa cu apă și se taie rondele, apoi se adaugă peste roșii; se spală pătrunjelul cu apă, se taie destul de mărunt, apoi se pune în bol; se adaugă sumacul și sarea, se amestecă ingredientele, iar apoi se adaugă uleiul de măsline și se amestecă iar; salata obținută se ține puțin la frigider, apoi se poate servi. Cei care doresc un gust mai bogat pot adăuga și alte condimente: mentă, oregano, ardei iute uscat, usturoi zdobit, piper.