Alergii primăvara, rinita alergică – Iată cum vă puteți proteja plămânii și sistemul respirator!

0
330

Primăvara aduce vreme caldă, zile mai lungi, dar și riscul de a suferi de alergii, precum febra fânului, declanșată de polenul dus de vânt. Alergiile fac dificilă viața pentru o treime din populația din țara noastră. Aceștia pot suferi de rinită alergică, numită și febra fânului. Mulți dintre pacienți nu sunt diagnosticați, pentru că nu merg la medic și astfel probabil nu știu că au alergii.

Care sunt simptomele declanșate de alergiile de primăvară și cum putem reduce crizele și simptomele alergice?

Navigare rapidă în articol:

    1. Care sunt simptomele alergiilor sezoniere
    2. Alimente pentru a combate alergiile
    3. Cum îți protejezi plămânii

1. Care sunt simptomele alergiilor sezoniere

Rinita alergică a devenit un fenomen sezonier și afectează mulți oameni. Primăvara, când înfloresc copacii și vegetația începe să înverzească, mulți oameni suferă de febra fânului sau rinită alergică. Asta înseamnă că oamenii nu sunt alergici doar la o plantă, ci la mai multe ierburi.

Dacă apar reacții alergice și nu le cunoașteți, este indicat să mergeți la medic.

Oricine este alergic la polen poate avea anumite simptome atunci când merge în zone cu flori, cum sunt câmpurile înflorite, parcurile sau livezile cu pomi primăvara. La acest alergen – polenul – se mai adaugă și alți factori de risc – praful, poluarea, acarienii.

Pentru a preveni apariția crizelor alergice, trebuie evitate astfel de zone în care polenul este în cantitate mai mare. Desigur, evitarea nu oferă protecție de 100%, pentru că polenul este purtat de vânt și poate pătrunde și prin fereastra casei, atunci când este deschisă.

Primele simptome care arată declanșarea alergiei de primăvară – febra fânului (sau rinita alergică) – sunt:

  • Strănut, curgerea nasului
  • Senzație de mâncărime pe piele, la ochi și în zona gâtului
  • Durere în zona nasului și la cerul gurii
  • Tuse, ochi apoși sau puruginoși
  • Starea de letargie și oboseală
  • Senzație de presiune în ureche
  • Congestie nazală și dureri de cap.

Cea mai bună metodă de tratament este evitarea alergenului, astfel sunt prevenite crizele și declanșarea simptomelor.

Pentru depistarea alergenului se fac teste medicale, teste cutanate și de sânge. Medicul va recomanda o terapie pe bază de medicamente, spray-uri nazale decongestionante, un antihistaminic. Cu ajutorul unui spray nazal se reduce inflamația și se ameliorează durerea și senzația de mâncărime.

În perioada de tratament nu se ia deloc aspirină, pentru că aceasta poate agrava simptomele.

Poluarea mediului – o cauză a alergiilor

Unii spun că alergiile pot să apară și mai târziu în viață. Din cauza poluării aerului și a slăbirii sistemului imunitar, oamenii devin mai sensibili și predispuși la alergii.

Potrivit medicilor, sistemul imunitar reacționează imediat la alergenii de tipul polenului. Organismul reacționează și astfel apar inflamații și simptome specifice.

În ultimii ani, s-a observat o creștere constantă a bolilor alergice mai ales în țările în care poluarea este mare. Cercetătorii consideră că poluarea aerului este un factor critic, ea poate slăbi imunitatea organismului.

2. Alimente pentru a combate alergiile

Dieta este foarte importantă în perioada alergiilor, alimentele trebuie selectate pentru a ne păstra sănătatea. Este evident faptul că nu se poate mânca orice atunci când avem de-a face cu o afecțiune, precum – alergia la alimente sau alergia primăvara.

Dacă aveți alergii trebuie să fiți atenți la simptome și desigur că descoperiți care au fost factorii declanșatori. Ar trebui să vă gândiți ce ați mâncat înainte de apariția simptomelor alergice și dacă suspectați vreun aliment este bine să faceți testarea alergiei.

Medicii spun că anumite alimente pot produce la unii pacienți alergii cronice. De aceea, mulți oameni evită să consume anumite alimente, despre care știu sau cred că le-ar putea declanșa anumite simptome alergice. Ei au observat că starea pielii lor se schimbă când mănâncă anumite produse și chiar au mâncărimi pe piele.

Există pacienți care au reacții alergice la unele alimente și de aceea trebuie să aibă o dietă cu histamină scăzută, sau lipsită de histamină. Ei aleg în general alimente proaspete, fructe și legume de sezon și consumă mâncare gătită zilnic, nu mâncare care a fost păstrată la rece timp 2-3 zile, sau mai mult.

Citește și:  Flatulenta – Gazele intestinale

De regulă, intoleranța la histamină produce simptome ce imită reacțiile unei alergii alimentare. Pentru a face diferența sunt necesare teste de piele și analize de sânge, astfel se va confirma cu siguranță alergia.

Dieta cu histamină scăzută reduce simptomele de urticarie

Conform unui studiu realizat de Mdedge Dermatology în Germania, alimentația scăzută în histamină poate îmbunătăți starea de sănătate a unor pacienți cu urticarie. Studiu s-a făcut pe 56 de pacienți, care au urmat o dietă cu histamină scăzută, timp de 21 de zile. Rezultatele studiului au fost:

  • La 75% dintre pacienți starea s-a îmbunătățit
  • La 16% dintre ei simptomele bolii au rămas la fel
  • La 9% dintre pacienți boala s-au agravat.

Dieta a fost alcătuită din alimente cu un conținut redus de histamină. De exemplu, pacienții au consumat: pește, lactate, legume, pâine, ouă, orez, paste și altele.

Alimentele contraindicate au fost: citrice, brânză, căpșuni, papaya, prune, banane, zmeură, kiwi, carne conservată, alcool.

Alimentele care au un conținut ridicat de histamină sunt: avocado, spanac, citrice, anghinare, roșii, vinete, brânzeturi, usturoi, salam, cârnați, alimente fermentate, sardine, hering, ton și pește procesat.

Conform unui studiu de pe NCBI, dieta cu un conținut scăzut de histamină este o metodă terapeutică simplă prin care se reduc simptomele la pacienții cu urticarie spontană cronică și se crește calitatea vieții lor. Această reacție a pielii produce erupții cutanate albe, roșii și mâncărime.

De asemenea, cercetătorii au descoperit că există o asociere între urticaria cronică și bolile autoimune: lupus, sindrom Sjögren, boala celiacă, artrita reumatoidă, boala tiroidă, diabetul zaharat de tip 1.

3. Cum îți protejezi plămânii

În această perioadă a epidemiei de coronavirus, oamenii sunt preocupați îndeosebi de sănătatea plămânilor. După cum s-a tot spus, acest virus corona atacă plămânii, de aceea oamenii sunt îngrijorați de sănătatea lor. În plus, acum primăvara este și sezonul alergiilor, deci necesitatea de a ne menține sănătatea apare și din acest punct de vedere.

Prin urmare, sistemul respirator poate deveni sensibil, de aceea oamenii trebuie să-l protejeze. Iată ce recomandă specialiștii în domeniul medical în legătură cu acest aspect:

  • Alergiile sezoniere provoacă inflamații – spun specialiștii în imunologie și alergii.
  • Prin inhalarea alergenului – care ar putea fi polenul adus de vânt – apar simptome alergice (senzația de mâncărime la ochi, scurgere din nas, secreții nazale, mâncărime la nas). Aceste simptome pot agrava inflamațiile și astfel imunitatea scade, iar organismul devine mai vulnerabil la virusuri.
  • Prin reducerea simptomelor de alergii, respectiv prin reducerea inflamațiilor, organismul va putea face față mai bine la bolile virale.

Un alt aspect important precizat de specialiști este să nu confundăm simptomele unei alergii cu cele de coronavirus. Alergiile pot să apară brusc, la polen sau din cauza poluării aerului. Acești factori produc inflamații la plămâni.

În cazul infecției cu coronavirus apar simptome de: tuse, febră, probleme respiratorii, dureri severe ale corpului, oboseală, în general reacții ca în cazuri de gripă.

În cazul unei alergii sezoniere nu apar simptome de febră.

Măsuri de precauție pentru prevenirea alergiilor

Oamenii sunt sfătuiți de medici să fie atenți în această primăvară la alergiile provocate de polen. Pentru a avea plămânii sănătoși, ei recomandă anumite măsuri de precauție:

  • Păstrarea igienei ajută cu siguranță în menținerea sănătății.
  • Persoanele care au suferit de alergii și în anii trecuți probabil știu deja care sunt factorii declanșatori; ei trebuie să evite alergenii pentru prevenirea crizelor și eventual să ia medicamente prin care pot controla și ameliora aceste simptome.
  • În general ajută medicamentele antihistaminice și steroizii nazali – spun unii specialiștii. Aceste medicamente se iau înainte de sezon.
  • Cea mai bună măsură de prevenție este evitarea factorilor declanșatori, deci oamenii trebuie să evite expunerea le polen.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.