Semintele incoltite sunt o sursa importanta de minerale, vitamine, proteine, acizi grasi Omega-3, oligoelemente, fibre si carbohidrati, toate acestea aflandu-se intr-un echilibru perfect si alcatuind o sursa foarte buna de nutritie. Astfel de seminte germinate sunt usor de obtinut. Trebuie ca semintele plantelor sa fie puse la incoltit, sa fie intai tinute in apa cateva zile si apoi mentinute umede pe o perioada de germinare necesara fiecarei plante in parte.
In prezent fructele si legumele sunt cultivate in sol fertilizat artificial aceasta insemnand ca sunt tratate cu chimicale. Din categoria acestor substante chimice fac parte conservantii, insecticidele, fungicidele si hormonii. Avand in vedere acest lucru se intelege fapul ca astfel de fructe si legume nu sunt sanatoase. Comparativ cu acestea, rasadurile cu seminte incoltite sunt o solutie excelenta de a oferi organismului hrana sanatoasa, cu un gust placut.
De ce sunt semintele incoltite sanatoase pentru organism?
Semintele germineaza sub influenta umiditatii, luminii si caldurii corespunzatoare. Un astfel de proces este necesar semintelor pentru a se dezvolta. Pe de alta parte procesul de germinare duce la cresterea concentratiei de nutrienti, enzime, vitamine si minerale in germenii respectivi. In plus continutul biodisponibil din semintele incoltite este si usor digerabil. Concentratia de nutrienti din germeni nu creste putin ci chiar spectaculos, de exemplu: cea de vitamine ajunge pana la 500%, cea de acizi nucleici pana la 30%, iar cea de proteine pana la 20%.
Semintele normale de naut, fasole si alte plante (si in acest sens ne referim la cele negerminate) au enzime cu efect lent in corp si in plus sunt mai greu de digerat. Prin incoltirea acestor seminte, enzimele sunt activate, ele divizeaza amidonul in zaharuri simple, grasimile in aminoacizi liberi si proteinele in aminoacizi.
Beneficiile semintelor incoltite asupra organismului sunt mari, iar introducerea lor in dieta este necesara. Ele pot fi consumate in alimentatia zilnica, de exemplu la micul dejun, introduse in salate alaturi de legume si verdeturi, la pranz in supe sau diferite mancaruri, iar seara, la cina, de asemenea in salate usoare. Se pot folosi tot felul de boabe de cereale, seminte, leguminoase ca de exemplu: soia, ridiche, linte, naut, mustar, susan, quinoa, floarea-soarelui, grau, orz, secara, cimbrisor, mazare, dovleac si altele.
Mod de realizare: se aleg cele mai bune seminte, se spala bine cu apa rece, se lasa sa stea 8 ore intr-un vas cu apa fiarta, racita si care se afla la temperatura camerei; apoi se clatesc semintele cu apa rece, se scurg de apa si se pun umede intr-un borcan de sticla la lumina, dar fara a fi lasate in bataia razelor puternice ale soarelui. Timp de 3-6 zile (in functie de durata de germinare a fiecarei plante) semintele trebuie zilnic umezite cu apa curata. Succesul germinarii depinde de calitatea, puritatea si prospetimea semintelor respective, dar si de temperatura si pH-ul apei. Nu se folosesc seminte deteriorate, patate, rupte, alterate.
Pentru boabele de fasole, semintele de floarea-soarelui si semintele de dovleac trebuie 4-6 zile pentru incoltire; pentru boabele de naut si boabele de orz trebuie 3-4 zile; pentru semintele de secara, boabele de linte si boabele de mazare trebuie 3-5 zile; pentru semintele de cimbrisor si semintele de ridiche trebuie 4-5 zile.
Procesul de obtinere a acestor seminte germinate acasa este ieftin si chiar placut. Mai mult decat atat, am putea spune ca efortul este minim insa rezultatele sunt excelente, germenii obtinuti fiind foarte utili sanatatii. Astfel de germeni ajuta la prevenirea si combaterea multor boli si afectiuni, din care amintim in principal: tratarea afectiunilor digestive si ameliorarea simptomelor colonului iritabil. Semintele incoltite au o multime de minerale, vitamine, enzime, acizi grasi Omega-3 si oligoelemente si de aceea ajuta la consolidarea sistemului imunitar al organismului.