Menținerea unei bune imunități este cea mai bună modalitate de a ne păstra sănătatea și echilibrul organismului. Sistemul imunitar este foarte complex, implică o interacțiune între organe, țesuturi, celulele albe din sânge, vasele limfatice, măduva spinării – toate lucrează împreună pentru a ne proteja organismuul de atacul nociv al agenților patogeni.
Deși încercăm să ne menținem sănătatea organismului, există o serie de factori care ne pot îmbolnăvi, ne perturbă activitatea normală a celulelor albe din sânge, ne elimină nutrienții din corp, ne epuizează sistemul endocrin. Astfel de dușmani ai sănătății organismului sunt medicamentele, aditivii alimentari, pesticidele pe care le ingerăm fără să vrem prin fructele și legumele ce le conțin, antibioticele, medicamentele, emoțiile negative, situații de stres, oboseala, etc.
Aromaterapia are rol terapeutic și beneficii tămăduitoare pentru organism. Această terapie plăcută este importantă în primul rând pentru relaxarea nervilor și combaterea stresului. Uleiurile esențiale din plante au efecte curative și proprietăți terapeutice caracteristice.
Prin această tehnică de vindecare naturală se poate îmbunătăți imunitatea organismului și dobândi o stare de bine. Această terapie alternativă contribuie la redobândirea echilibrului sănătății fizice, spirituale și mentale. Prin ea se intensifică capacitatea naturală a organismului de a se autovindeca și de a ajunge la o stare de echilibru.
Uleiurile esențiale din citrice
Ajută la consolidarea sistemului imunitar al organismului. Dintre acestea se poate alege uleiul esențial din bergamotă, portocale dulci, lămâie, mandarine, grapefruit. Pentru întărirea sistemului imunitar se folosesc uleiul din cimbru, arbore de ceai, lavandă, mirt, iarbă lămâioasă, scorțișoară, semințe de morcov, nucșoară, mușețel, petitgrain.
Uleiul esențial din arbore de ceai
Are proprietăți antifungice, antiseptice, de stimulare a imunității organismului. Este calmant pentru stările nervoase, crizele emoționale, ajută în stimularea circulației sangvine, combate infecțiile recidivante deoarece întărește imunitatea. Are acțiune benefică în cazuri de afecțiuni ale sistemului respirator, tuse, răceală, rinită, bronșită, infecții ale gâtului. Poate fi un bun remediu pentru tratamentul afecțiunilor pielii, acneei, abceselor, tăieturilor, mâncărimilor, mirosului urât al picioarelor transpirate.
Uleiul esențial de cimbru
Are proprietăți imunostimulatoare, cicatrizante, tonifiante pentru mușchi, vindecătoare pentru răni și acnee. Acest produs natural consolidează sistemul imunitar, protejează organismul împotriva bolilor infecțioase ale tractului respirator superior, normalizează digestia, ameliorează durerile de atrită și reumatism, ajută la vindecarea bolilor genitale și urinare. Uleiul de cimbru este un puternic stimulator al imunității în bolile infecțioase. Este eficient în tratamentul rinitei, inflamarea plămânilor, inflamarea nazală, ameliorarea congestiei nazale.
Uleiul esențial de mandarină
Este un leac pentru stările depresive, de anxietate și angoasă. Stimulează imunitatea, are proprietăți antiseptice, sedative, calmante, relaxante, de normalizare a circulației sangvine, de inducere a unui somn liniștit. Poate fi folosit în tratamentul problemelor digestive, insomniei, retenției de lichide, afecțiunilor pielii, acneei, seboreei, tensiunii nervoase, stărilor depresive și de anxietate.
Uleiul esențial de scorțișoară
Este digetiv, tonic, stimulator al imunității organismului. ameliorează simptomele indigestiei și flatulenței, stimulază apetitul alimentar, consolidează sistemul imunitar, crește circulația sangvină, este un bun remediu în cazuri de gripă, tuse, frisoane, diaree, constipație, candidoză, oboseală mentală, stres, epuizare nervoasă.
Uleiul esențial de mușețel
Este sedativ, antiinflamator, imunostimulator, antipruriginos, bactericid, sudorific, antispasmodic, antiseptic, antialergic, ușor cicatrizant, calmant al durerilor și al sistemului nervos. Este recomandat persoanelor care suferă de anemie, afecțiuni digestive, sindrom de intestin iritabil, boli ale ficatului și vezicii biliare.
Are capacitatea de a întări sistemul imunitar al organismului, de a crește rezistența corpului la infecții, de a stimula pofta de mâncare, de a diminua inflamațiile intestinale. Uleiul esențial de mușețel reglează ciclul menstrual, calmează stările de nervi, combate migrenele, durerile de cap, durerile de articulații, tendoane inflamate, relaxează mușchii, ajută în eliminarea insomniei, stresului, depresiei, anxietății. Este util și în tratamentul afecțiunilor pielii, calmează iritațiile, inflamațiile, vindecă rănile, eczemele, psoriazisul.
Uleiul esențial de lavandă
Este folosit în medicina populară pentru calmarea stărilor de nervi, pentru combaterea stresului, depresiei, anxietății, oboselii, slăbiciunii generale, tulburărilor nervoase. Are proprietăți imunostimulatoare, antiseptice, antibacteriene, expectorante, de combatere a virusurilor, bacteriilor, afecțiunilor sistemului respirator. Este un bun analgezic, calmează durerea provocată de arsuri și răni și grăbește vindecarea leziunilor pielii.
Uleiul esențial de portocale
ASre un parfum deosebit și de aceea este folosit la realizarea săpunurilor sau în diferite produse cosmetice (gel de baie, pastă de dinți, odorizante, creme, parfumuri, produse de igienă). Are acțiune decongestionantă, calmantă, sedativă, tonifiantă a pielii, de stimulare a imunității și sintezei colagenului.
Uleiul esențial de grapefruit
Are proprietăți astringente, decongestionante pentru piele, relaxate, tonifiante, lipolitic, drenant, imunostimulator. Este recomandat pentru aromaterapie deoarece dacă este difuzat în aer are efect de improspătare a aerului, de eliminare a stărilor de stres, anxietate și depresie. Creează un mediu pozitiv și poate ajuta în eliminarea oboselii. Are efect bun asupra tenului de aceea este utilizat și în cosmetică. Ajută în combaterea retenției de apă, a celulitei, căderii părului, rigidității musculare, acneei.
Uleiul esențial de lămâie
Este diuretic, tonic, antiseptic, alcalin, detoxifiant, imunostimulator. Stimulează circulația sângelui, detoxifică și crește rezistența organismului, reglează presiunea sangvină, combate obezitatea, indigestia, arterioscleroza, infecțiile vezicii urinare, infecțiile rinichilor, guta, artrita, reumatismul.
Are acțiune de stimulare a sistemului imunitar, grăbește vindecarea și procesul de refacere a organismului aflat în perioada de convalescență. Este bun și pentru piele, sistemul respirator și nervos. Înlătură negii, este un bun remediu pentru abcese, herpes, scabie, celulită, acnee, răni, tăieturi, laringită, bronșită, astm, sinuzită, infecții ale gâtului, stimulează capacitatea de gândire și concentrare.
Pentru creșterea imunității trebuie urmată o dietă echilibrată, bogată în fructe și legume, cereale integrale, pește, în general alimente care conțin antioxidanți, acizi grași Omega-3 și Omega-6, vitamine (A, B6, B12, C, E) și minerale. Este important să fie respectate orele de somn și să se evite pe cât posibil situații stresante, alcoolul, fumatul. În fiecare zi este necesar să se facă sport și să se găsească timp pentru relaxare și odihnă.