Exercițiile cu greutăți sunt un mod eficient prin care femeile își pot întreține sănătatea și forma tonusului muscular. Sunt numeroase argumente în favoarea acestui sport pentru femei și care au fost spuse de specialiștii în domeniu, majoritatea destul de convingătoare pentru sexul slab de a merge la sală. Unul din beneficiile exercițiilor cu greutăți este scăderea în greutate. Prin antrenamente regulate, de 2-3 ori pe săptămână, timp de 2 luni, se poate slăbi 1,5 kg. Exercițiile dinamice-active dar și cele pasive și statice ajută la tonifierea masei musculare, la accelerarea metabolismului și astfel corpul va arde mai multe calorii. Prin sport femeile pot slăbi, pot elimina kg în plus.
Motivul pentru care este bine să faci astfel de exerciții de bodybuilding este că devii mai puternic din punct de vedere fizic și mai rezistent și astfel nu mai ai nevoie de ajutorul altor persoane pentru a face anumite activități în fiecare zi. Prin creșterea rezistenței fizice poți ridica mai ușor copiii în brațe, poți căra mai ușor cumpărăturile, etc. Specialiștii apreciază că o femeie care face exerciții cu greutăți poate deveni mai puternică cu 30% decât una care duce o viață sedentară.
Printre beneficiile exercițiilor cu greutăți se numără și formarea tonusului muscular ceea ce este important pentru femei deoarece acestea iși vor recăpăta rapid forma frumoasă a corpului după nașterile din timpul vieții. Femeile iși pot îmbunătăți tonusul muscular fără a căpăta un aspect masculin sau forme de halterofili, deoarece corpul prin exerciții de formare nu devine masiv ca la bărbați, mai ales că acestea nu au o cantitate mare de hormon pentru creșterea masei musculare. Prin exerciții cu greutăți femeile își mențin tonusul muscular și atfel corpul va avea forme frumoase, bine definite.
Foarte importat este faptul că exercițiile cu greutăți întrețin sănătatea. Se spune că astfel de exerciții le ajută pe femei să prevină osteoporoza, mai ales dacă și alimentația este echilibrată, bogată în calciu și minerale. Specialiștii recomandă exercițiile de pregătire pentru creșterea rezistenței la femei deoarece după o perioadă de antrenament corect timp de 6 luni se poate îmbunătăți conținutul de minerale la nivelul oaselor coloanei vertebrale cu un procent de 12-13%.
Prin exerciții de acest fel de dezvoltare a musculaturii se obțin și alte beneficii, se crește puterea și flexibilitatea articulațiilor și de asemenea se dezvoltă țesutul conjunctiv din corp. Deși pare de necrezut, specialiștii consideră că acest lucru este foarte important pentru sănătate deoarece rezultatele studiilor lor au demonstrat faptul că prin formarea masei musculare se atenuează sau chiar se scapă de durerile de spate, se calmează durerile provocate de artrită.
De asemenea prin sport scade riscul de boli de inimă, se reduce tensiunea arterială și nivelul de colesterol din sânge, se îmbunătățește metabolismul zahărului din organism și astfel se previne diabetul zaharat. Femeile care fac sport vor dobândi un corp atletic, vor avea un tonus muscular mai bun, vor rezista la efort îndelungat și își vor îmbunătăți flexibilitatea corpului.
Femeile sunt foarte atente la corpul lor și la orice împerfecțiune a acestuia. Dorința lor este să aibă forme frumoase și în special sâni mai mari pentru a se mândri cu bustul lor. Pentru aceasta nu trebuie neapărat să apeleze la operațiile estetice, pot face exerciții cu greutăți pentru mușchii pectorali care au efect de îmbunătățire a formei sânilor. Prin formarea mușchilor pieptului se întăresc acești mușchi, se îmbunătățește fluxul de sânge, iar sînii devin mai fermi și mai flexibili.
Având în vedere că prin sport scade țesutul adipos (care apare și la sâni) este posibil ca antrenamentul să facă sânii mai fermi dar mai mici. Exercițiile nu sunt grele, sunt pentru începători, au mișcări simple care se repetă de multe ori. Indiferent de exercițiul indicat este bine să se efectueze sub supravegherea unui instructor deoarece, dacă nu este efectuat corect, se poate spune că timpul a fost irosit fără rost. Printr-un antrenament corect se poate tonifia pieptul și îmbunătăți forma acestuia.
Exercițiile de întreținere sunt foarte bune pentru prelucrarea musculaturii dar și pentru înviorarea corpului. Cu ajutorul lor iți corectezi anumite împerfecțiuni ale formelor corpului, iți fortifici musculatura slăbită, scapi de obezitate, îți crești forța corpului dar și viteza, rezistența, îndemânarea și mobilitatea.
Exercițiile de formare ajută la menținerea sănătății oaselor, a pielii (aceasta devine mai netedă și frumoasă), la tonifierea mușchilor, la prevenirea osteoporozei, durerilor articulare, de coloană vertebrală, de spate, la scăderea riscului de cancer, diabet zaharat și boli cardiovasculare, la combaterea stresului și a stărilor de nervozitate. La început exercițiile se fac cu un instructor până se stăpânește tehnica și se folosesc greutăți mici deoarece corpul trebuie să se obișnuiască cu diferite sarcini în mod progresiv.