Care sunt cele mai comune cauze și remedii pentru dureri musculare

0
19

De multe ori, durerea musculară este de origine inflamatorie, dar poate fi și o senzație dureroasă de disconfort ce apare din alte cauze. Oamenii folosesc analgezice pentru calmarea durerii, însă pentru a obține rezultate mai bune, ar trebui să acorde atenție și altor aspecte: cauzelor durerii și utilizării corecte a medicamentelor. Analgezicele au efect de calmare dar nu sunt destinate să trateze starea care provoacă durerea sau boala în sine.

Navigare rapidă în articol:

  1. De ce ne dor mușchii
  2. Antrenamentul excesiv și durerile musculare
  3. Remedii pentru dureri musculare

1. De ce ne dor mușchii

Durerile musculare sunt legate de stres, dar și de tensiune și exerciții fizice intense. Medicii spun că durerile musculare sunt produse și de anumite probleme de sănătate, precum:

  • Inflamația țesutului conjunctiv al mușchilor
  • Fibromialgia la care durerea poate ține și 3 luni
  • Sindromul de oboseală cronică
  • Boli autoimune, hipertiroidismul, hipotiroidismul
  • Deficitul de potasiu în corp
  • Poliomelita, gripa și alte infecții bacteriene.

Durerea poate să apară și după sport intens, plimbări lungi, diferite activități, dar de obicei este ușoară și va dispărea după o scurtă odihnă. O astfel de durere nu este gravă și nu necesită o vizită la medic.

Durerea musculară poate să apară și din alte cauze: erupții cutanate, inflamații, mușcături de căpușă sau boala Lyme, polimiozită sau rigiditate musculară, mialgie, temperaturi ridicate, lovituri, traume, infecții musculare, accident vascular cerebral.

Alte cauze

Există și medicamente ce pot produce dureri musculare și care au rolul de a scădea nivelul de colesterol din sânge, sau de a reduce tensiunea arterială. Recomandat este să citiți cu atenție prospectul medicamentelor pentru a afla și efectele lor adverse.

In funcție de cauze – de anumite boli – durerea se manifestă împreună cu alte simptome. Dacă este o durere musculară produsă de o leziune, apar vânătăi și umflături în acea zonă. În plus, pot apărea și alte stări: de depresie, scăderea capacității de concentrare, tulburări de somn, amorțeală, crampe musculare, pierderea poftei de mâncare, edem, furnicături și parestezii.

Dacă este cazul unei boli grave, atunci durerile musculare sunt asociate cu simptome precum: febră, gât rigid, slăbiciune, amorțeală, scăderea vederii, durere în piept ce radiază spre braț, umăr sau gât, modificări ale stării psihice și altele.

Durerile în mușchii scheletici pot fi cauzate de anumite traume, traumatisme sau pot semnala anumite boli, precum:

  • Inflamația țesutului muscular din cauza hipotermiei locale la gât și umeri
  • Ruptură de tendon, ruptură de mușchi, crampe, contracția excesivă a mușchilor
  • Mișcări excesive repetitive, lovitură, compresie nervoasă precum hernia de disc
  • Osteocondroza la coloana veterbrală, sau lezarea rădăcinii nervului spinal, cu inflamație și durere
  • Ridicarea de greutăți prea mari ce produc microfracturi ale fibrelor musculare și procese inflamatorii
  • Disconfort la nivelul mușchilor și slăbiciune musculară.
Citește și:  Sportul te scapă de anxietate și depresie – Află mai multe!

2. Antrenamentul excesiv și durerile musculare

Persoanele care fac antrenamente intense suferă mai des de dureri musculare. S-a observat faptul că durerile musculare apar de obicei la 24-48 de ore după antrenament și nu sunt cauzate de leziunile musculare, ci de procesul de recuperare.

Corpul emite celule pentru a repara mușchii deteriorați, activează aceste celule și astfel începe procesul de recuperare, de reparare a țesutului muscular. Dacă membrana exterioară a celulei musculare este deteriorată, fluidul iese din celulă și produce umflarea musculară.

Experții explică și modul cum mușchii provoacă durere. Ei spun că celulele deteriorate eliberează o substanță care mărește concentrația de factor de creștere a nervilor și acest nivel rămâne ridicat 2 zile. Asta duce la formarea durerii cronice, pentru că nervii sunt mai sensibili. Prin orice mișcare a mușchilor se activează nervii sensibili și apare durerea.

3. Remedii pentru dureri musculare

Durerea musculară poate fi redusă prin administrarea de medicamente analgezice, masaj, aplicarea de comprese reci cu gheață (mai ales la tensiune musculară și entorse). Există unguente și geluri pentru calmarea durerii musculare.

Medicamentele pentru calmarea durerii musculare au în general și efecte antiinflamatoare, ele ameliorează disconfortul rapid. Acestea pot conține componente analgezice precum paracetamol și ibuprofen, care calmează durerea. Oamenii preferă astfel de medicamente pentru că ele încep să aibă efect analgezic în 15-30 de minute, după ce sunt administrate cu multă apă.

Alte sfaturi

Medicii recomandă anumite sfaturi în tratamentul durerii musculare, ce includ:

  • Evitarea efortului (nu trebuie ridicate greutăți)
  • Efectuarea unor exerciții ușoare de întindere a mușchilor
  • Relaxare, evitarea exercițiilor fizice
  • Masaj, odihnă, plimbări de scurtă durată
  • Consumul mai mare de lichide.

Consumul de carbohidrați este recomandat la sportivi, pentru că asigură un aport de glucoză, care este o sursă de energie și ajută la refacerea rezervelor de glicogen în perioada de recuperare, după antrenament.

Dacă durerea nu dispare în 3 zile și perturbă ritmul obișnuit de viață, limitând și mobilitatea articulațiilor, atunci trebuie de mers la medic. Multe combinații de medicamente, de analgezice și antiinflamatoare pot elimina rapid disconfortul și inflamația, dar și percepția durerii la nivelul creierului.

Dacă durerea musculară este asociată cu o boală, atunci trebuie aplicat un tratament medical pentru a combate cauza – acea boală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.