Corpul nostru nu este capabil să sintetizeze toate tipurile de vitamine și, prin urmare, cu câteva excepții, suntem obligați să le obținem din exterior. Deficiența sau absența vitaminelor, nimic neobișnuit dacă nu menținem o dietă completă și variată, poate produce anumite afecțiuni. Un copil nu are aceleași nevoi de vitamine ca un bărbat de 40 de ani sau ca o femeie de 50 de ani. Prin urmare, femeile au nevoie de unele vitamine, ținându-se cont și de toate schimbările hormonale prin care trec de-a lungul vieții.
Care sunt cele mai comune probleme de sănătate a femeilor?
Femeile se confruntă în special cu probleme cauzate de hormoni, reliefate în acest sens fiind sindromul premenstrual, simptomele cauzate de menopauză, precum și schimbările hormonale ce apar în timpul sarcinii. De asemenea, femeile au, adesea, afecțiuni ale articulațiilor.
Dacă în urma unui consult medical de specialitate și pe baza rezultatelor analizelor, medicul consideră necesar un aport mai mare din anumite vitamine care să amelioreze simptomatologia, se pot utiliza și suplimente lipozomale, care au avantajul de a fi mai bine absorbite de către organism, iar astfel efectele benefice se vor instala mai rapid.
Vitaminele necesare pentru femei
În cazul femeilor, vitaminele esențiale pentru menținerea unei stări excelente de sănătate includ și următoarele:
- Vitamina D este esențială pentru funcționarea corpului nostru, deoarece ajută la absorbția calciului, un mineral necesar pentru întărirea oaselor, deci joacă un rol important în menținerea sănătății osoase a femeilor în timpul menopauzei.
- Vitamina B3 sau niacina este capabilă să reducă oboseala și, de asemenea, îmbunătățește circulația sângelui și nivelul colesterolului. Contribuie, totodată, la buna funcționare a sistemului nervos și la sinteza hormonilor sexuali, precum și ajută la menținerea pielii sănătoase, la reglarea glucozei și la metabolizarea corectă a carbohidraților, proteinelor și grăsimilor.
- Vitamina B5 sau acidul pantotenic este esențială pentru producerea hormonilor. Deficiența sa poate contribui la o gestionare mai proastă a stresului fizic și emoțional și este utilizată în tratamentul artritei reumatoide, colesterolului și acneei.
- Vitamina B6 sau piridoxina are rolul de a ajuta la crearea de celule roșii din sânge, dar contribuie, de asemenea, la funcționarea optimă creierului. În cazul femeilor, poate reduce simptomele sindromului premenstrual și, la femeile însărcinate, ale simptome specifice sarcinii.
- Vitamina B12 sau cobalamina este cea mai complexă și mai dificil de produs vitamină, care se găsește numai în ficat, crustacee, ouă și lapte. Vitamina B12 ajută la reglarea ciclurilor menstruale și poate îmbunătăți stările depresive și tulburările emoționale. În plus față de reducerea oboselii ca alte vitamine B, B12 ajută sistemul imunitar să funcționeze normal.
- Vitamina B2 sau riboflavina reglează metabolismul și este responsabilă pentru absorbția corectă a unor minerale și acid folic. Vitamina B2 are un rol fundamental în producția de energie și este utilizată în tratamentul anemiei, migrenei și problemelor pielii, cum ar fi acneea.
- Vitamina B9 sau acidul folic – Ajută corpul să formeze celule sanguine și ADN pentru celule noi, dar contribuie, de asemenea, la prevenirea anumitor defecte congenitale numite defecte de tub neural, care apar în primele trei luni de sarcină. Acidul folic diminuează și riscul de naștere prematură.
- Vitamina C sau acidul ascorbic este vitamina care ajută femeile să se recupereze după naștere. Pe lângă contribuția sa în funcționarea normală a sistemului imunitar și la acțiunea sa antioxidantă, trebuie să adăugăm un al treilea beneficiu, colaborarea sa la întreținerea corectă a oaselor.
- Vitamina E ne protejează de radicalii liberi și contribuie la buna funcționare a sistemului nervos, a vederii și a mușchilor. În plus față de acțiunea sa antioxidantă, ajută la menținerea sănătății pielii și la prevenirea cancerului.
Fiecare dintre aceste vitamine se obțin în principal din alimentație, însă există cazuri în care va fi necesară suplimentarea cu ajutorul produselor din comerț. În acest sens, se poate apela la suplimente lipozomale, acestea având rolul de a fi mai bine absorbite de către organism, iar învelișul acestora este mai bine tolerat de către sistemul digestiv.
Este important ca înainte de a achiziționa orice tip de suplimente alimentare, să se efectueze analize de sânge, astfel încât medicul să prescrie exact nutrienții care lipsesc din organism ori cei care sunt într-un număr mic.
Articol susținut de Enigma Plant, magazin online de produse naturiste. Acesta are în oferta sa peste 5000 de produse BIO, pulberi organice, alimente, suplimente, remedii din plante medicinale și tratamente. Pentru mai multe informații, vizitați enigma-plant.ro