Dezechilibrele hormonale pot fi temporare sau cronice și duc la perturbarea funcțiilor organismului. Un nivel anormal de hormoni afectează sistemele corpului și crește riscul de boli și afecțiuni, poate duce la diabet, tulburări metabolice, infertilitate, fragilitatea oaselor, osteoporoză și alte.
Conform specialiștilor, epinefrina secretată de glandele suprarenale crește ritmul cardiac și controlează consumul de oxigen și sânge. Noradrenalina sprijină tensiunea arterială.
Hormonul de creștere secretat de glanda pituitară afectează creșterea și dezvoltarea corpului, stimulează producția de proteine și are rol în distribuția grăsimilor. Insulina din pancreas scade nivelul de zahăr din sânge și stimulează metabolismul grăsimilor, proteinelor și glucozei. Eritropoietina secretată de rinichi afectează producția de eritrocite.
Insuficiența hormonală poate perturba metabolismul, ciclul de somn-veghe, funcțiile reproductive, funcțiile sexuale, homeostazia și starea de spirit. Pentru a restabili echilibrul la persoanele cu insuficiență hormonală se recomandă realizarea de analize la medic (pentru a afla cauza) și administrarea de vitamine, minerale, medicamente și suplimente alimentare.
Pierderea osoasă este legată de dezechilibrul hormonal
Potrivit cercetătorilor dezechilibrul hormonal – mai ales nivelul scăzut de estrogen și testosteron – duce la pierderea osoasă. Dieta necorespunzătoare și consumul excesiv de grăsimi saturate nesănătoase pot duce la dezechilibre hormonale, la obezitate și probleme cardiace.
Cercetătorii au spus în studiile lor despre rolul hormonilor în controlul metabolismului sau în hemostazia țesutului osos. Hormonii care au legătură cu remodelarea țesutului osos sunt: calcitonina, estrogenii, androgenii, PTG, hormonii tiroidieni și hormonul somatotrop. De asemenea, contează și vitamina D și alți factori de altă natură. Tulburările în sistemul de remodelare a țesutului osos pot fi o cauză a osteoporozei.
Simptome specifice tulburărilor hormonale:
- un nivel prea scăzut de estrogen poate duce la apariția de riduri, bufeuri, depresie, oboseală, dureri de cap, atrofie vaginală, sâni lăsați, uscăciune vaginală, probleme de articulații
- surplusul de estrogen produce retenție de apă în organism, sensibilitate a sânilor, dureri de cap, migrene, căderea părului, schimbări ale dispoziției, creșterea în greutate
- prea mult testosteron în corp ar putea cauza stări de agresivitate, creșterea părului facial și corporal, acnee, căderea părului
- deficitul de testosteron poate produce simptome de pierdere osoasă, dureri de articulații, scăderea memoriei, stări de oboseală și depresie.
În aceste cazuri, trebuie de mers la medic pentru a face o analiză a sângelui. Medicul prescrie vitamine, o terapie de substituție hormonală. De asemenea, se recomandă:
- detoxifierea organismului, alimentația sănătoasă, sauna, relaxarea, plimbările la aer curat
- somnul de calitate pentru că ajută la echilibrarea hormonală în organism, la vindecarea glandelor suprarenale și reducerea nivelului de cortizol
- renunțarea la fumat, alcool
- realizarea unui program de activitate fizică în mod frecvent.
În astfel de cazuri dieta trebuie să includă: multe fructe, legume, fructe de pădure, o bună hidratare a organismului. Trebuie renunțat la alimente procesate, alimente grase, prăjeli, alcool, produse din făină, dulciuri, produse de patiserie, alcool și fumat.
Insuficiența hormonală produce acnee
Acneea apare și la femei și la bărbați. Statisticile arată că 50% dintre femeile cu vârsta în jur de 20 de ani suferă de acnee. Experții spun că acneea hormonală afectează 25% dintre femeile cu vârsta în jur de 40 de ani.
Un nivel crescut de androgeni, testosteron, poate cauza acnee. Hormonii pot provoca o inflamație a pielii, secreția excesivă de sebum și înfundarea foliculilor de păr. Acneea se manifestă prin simptome clare: coșuri pe față, gât, spate, umeri și piept, puncte albe, puncte negre și pustule.
În general acneea este afecțiune care apare frecvent în timpul pubertății, al menstruației, sarcinii, alăptării, menopauzei.
Care sunt cauzele principale ale insuficienței hormonale?
Tulburările hormonale sunt produse de boli autoimune precum: diabet zaharat de tip 1, boala Addison și altele. Alți factori sunt:
- anorexia, bulimia, supraalimentarea
- stresul fizic, stresul psihologic, alcoolul
- excesul de toxine și poluanți
- obezitatea, hipoglicemia, hiperglicemia
- alimentația nesănătoasă.
Alte cauze ale insuficienței hormonale sunt: bolile organelor interne, tumorile endocrine, adenoamele glandelor suprarenale, ale glandei pituitare ori paratiroide, hipertiroidia, hipotiroidia, infecțiile bacteriene sau virale, predispoziția genetică, consumul de steroizi anabolizanți, problemele glandei endocrine (cum ar fi glanda tiroidă, pancreasul, ovarele).
Simptomele insuficienței hormonale la bărbați sunt: scăderea capacității de atenție, disfuncția erectilă, scăderea libidoului, infertilitatea, pierderea masei osoase, pierderea masei musculare.
Simptomele insuficienței hormonale la femei sunt: bufeuri, durere de cap, menstruație dureroasă, erupție pe spate, față și piept, fragilitatea și căderea părului, atrofia vaginală, hiperpigmentarea pielii, scăderea libidoului, modificarea siluetei sau a greutății corporale și altele.
În timpul sarcinii, alăptării și menopauzei pot să apară tulburări hormonale la femei. La menopauză scade producția de estrogen și progesteron. În timpul sarcinii crește prolactina și oxitocina și deci apar astfel de tulburări hormonale.
Alte simptome ale insuficienței hormonale sunt: oboseala, umezeala pielii, urinarea frecventă, senzația de sete, furnicăturile mâinilor, amorțeala, anxietatea.