Carobul (Ceratonia siliqua) sau cornul-caprei

0
942
Carobul (Ceratonia siliqua) sau cornul-caprei

Carobul este numele unui arbore mereu verde care poate creste inalt de pana la 10 m. Face parte din familia Caesalpiniaceae si are denumirea stiintifica de Ceratonia siliqua. Provine din Europa, Africa de Nord si Asia si este cunoscut si cu numele popular de pastaie, cornul-caprei si coarne-de-mare.

De asemenea carobul apare mentionat si in Noul Testament, unde scrie ca ar fi fost hrana principala a saracilor si cu painea facuta din faina fructelor sale a fost hranit chiar fiul risipitor cand a revenit la vatra parinteasca si Ioan Botezatorul. De aceea carobul a fost numit pita-lui-Domnul-Cristos.

Acest arbore prefera mai ales regiunile subtropicale din Africa sau cele cu climat cald-temperat, are cresterea lenta si durata de viata lunga. Scoarta sa este de culoare gri, coroana mare si rotunjita, iar frunzele sunt de un verde-inchis stralucitor si persistent, de textura tare si neteda, cu varful rotunjit, peripenate, grupate cate 2-6 perechi.

Florile sunt mici, hermafrodite, urat mirositoare, cele masculine verzi-rosiatice, iar cele feminine galben-verzui. Fructele sunt ca niste pastai foarte mari si lungi (au latimea de 2-5 cm si lungimea de 10-15 cm) au forma aplatizata si coloritul maroniu-violet, contin in interior seminte separate prin pereti despartitori.

Semintele care au ajuns la maturitate au aceeasi marime si greutate, ceea ce a facut sa fie utilizate ca unitate de greutate pentru cantarirea pietrelor pretioase sau a bijuteriilor din metale scumpe, in timpuri de demult. Fructele sunt comestibile, au continut de zahar, pulpa dulce si mucilaginoasa, pot fi consumate proaspete sau in diferite preparate specifice industriei alimentare.

carabol

Se recolteaza in lunile de vara sau in august-septembrie. Carobul poate tolera si solul arid, calcaros sau pietros, dar prefera mai mult pe cel bine drenat, afanat, este rezistent la seceta si se inmulteste prin seminte. Are nevoie de mult soare sau umbra partiala si este afectat de poluare, de aceea trebuie cultivat in zone cu atmosfera mai putin poluata.

Sucul din carob este utilizat inca din vremuri stravechi, din Antichitate. Acest suc gros sau sirop este foarte hranitor si se remarca pentru proprietatile sale expectorante, nutritive, mineralizante, vitaminizante si antidiareice. Continutul fructelor in elemente active precum vitamine (B1, B2, A, C, E, D), amidon, pectina, proteine, carbohidrati, substante organice, flavonoide, taninuri, acid galic, zaharuri, oligoelemente (nichel, cupru) si minerale (magneziu, potasiu, calciu) este foarte important pentru sanatatea organismului.

Citește și:  Gemul din flori de papadie, un preparat cu proprietati medicinale

Faina din fructele de carob are continut mic de calorii, de aceea este recomandata in curele de slabire si alimentatia dietetica. Decoctul din fructe de carob este un bun diuretic si excelent digestiv. Infuzia din fructe este un remediu eficient pentru calmarea durerilor de gat si tratamentul afectiunilor tractului respirator superior. De asemenea fructele au efect linistitor, emolient, antiseptic, astringent, hipoglicemiant, de echilibrare a tranzitului intestinal. In Egipt fructele se vand uscate, sau sunt folosite la obtinerea unor produse de patiserie sau bauturi dulci.

In stare bruta fructele se aseamana cu caramelele datorita texturii moi si lipicioase. Astfel ele au devenit un substituit al ciocolatei datorita gustului dulce placut si multi oameni din Vest le cumpara sub forma de pulbere din carob. Specialistii au ajuns la concluzia ca fructele sunt bogate in antioxidanti ceea ce ajuta la apararea organismului de radicalii liberi.

Dupa cum bine se stie radicalii liberi afecteaza negativ celulele de aceea consumul de carob este foarte indicat pentru ca ajuta in protejarea acestora. Intotdeauna o dieta care contine antioxidanti va fi benefica pentru sanatate si va avea un rol bun in prevenirea bolilor. De asemenea medicii apreciaza continutul de fibre ale fructelor care ajuta in prevenirea bolilor de colon.

Desi multe persoane aseamana gustul fructelor cu al ciocolatei, el este usor dulce dar nu la fel ca al acesteia deoarece nu are in compozitie teobromina si cofeina. Pe de alta parte continutul de cofeina nu este bun pentru sanatate si de aceea unii oameni prefera sa il evite si sa foloseasca mai bine carobul. Cei care sunt sensibili la ciocolata o pot inlocui cu fructele de carob, mai ales ca acestea au si un continut caloric mult mai mic.

Pastaile plantei sunt folosite si drept hrana pentru animale, mai ales ca furaje pentru cai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.