Cauzele și simptomele urinării involuntare necontrolate sau incontinența urinară

0
272
Cauzele și simptomele urinării involuntare necontrolate sau incontinența urinară

Cazurile de incontinență urinară sunt tot mai multe de la an la an. Această ,,boală” comună este de fapt un simptom al unei probleme de sănătate și dacă este tratată corespunzător, se poate vindeca. Este vorba despre o slăbiciune a vezicii urinare și de pierderea controlului acestui organ datorită mușchilor pelvieni care nu mai funcționează normal, nu mai sunt atât de puternici.

Planșeul pelvin cuprinde un grup de mușchi care au rolul de a sprijini intestinul și vezica urinară și desigur de a asigura menținerea continenței urinare. Se spune despre acești mușchi că sunt dispuși în formă de hamac. Controlul acestor mușchi este realizat printr-o rețea de nevi și împulsuri care sunt transmise spre creier. De la creier se emit semnale prin intermediul nervilor spre măduva spinării, la nervii sacrali (31 de perechi), la mușchii planșeului pelvin, sfincterul uretral, vezica urinară și rect.

Continența urinară este asigurată prin tensionarea mușchilor, iar relaxarea lor deschide uretra și astfel se elimină urina. În concluzie este foarte important de a menține în formă acest grup de mușchi, de tonicitatea lor depinde și realizarea continenței. Sfincterul uretral are și el rolul său în controlul continenței, el poate fi controlat conștient. Cei care suferă de acest simptom au tendința de izolare, de teamă, neîncredere, neliniște și de a intra în depresie. Stilul lor de viață este afectat, le fel și relațiile cu cei din jur, majoritatea devin triști, frustați, jenați, își pierd curajul și încrederea în ei, nu mai socializează ca înainte și suferă în tăcere.

Pierderea controlului vezii urinare face să apară scurgeri involuntare de urină chiar și atunci când se râde, strănută sau în timpul tusei. Sunt foarte mulți oameni care suferă de această problemă neplăcută, chiar milioane de oameni, încât, în prezent, incontinența urinară a devenit un subiect tabu. De cele mai multe ori incontinența urinară apare ca urmare a procesului de îmbătrânire a organismului, dar și din cauza dezvoltării unor boli ale căror simptome pot fi ameliorate prin tratament. Există foarte mulți factori care pot provoca acest simptom de pierdere a controlului vezicii urinare.

Se poate vorbi de infecții ale tractului urinar, administrarea unor medicamente (mai ales diuretice, pentru probleme cardiace, alergii, decongestionante), afecțiunile prostatei, accidentul vascular cerebral, constipația cronică, consumul exagerat de alcool, aportul de băuturi care afectează vezica urinară, prea multă cafea și citrice.

Alte cauze sunt boala Parkinson, tumoarea pe creier, slăbirea mușchilor pelvieni, hiperactivitatea mușchilor vezicii urinare, apariția pietrelor la vezica urinară care pot provoca blocaje, leziunile măduvei spinării, scleroza multiplă, cistita, bolile sistemului nervos.

La bărbați pot fi cauze legate de funcționarea prostatei, de exemplu inflamarea acestui organ, hiperplazia benignă, cancerul de prostată produce simptomul de incontinență urinară. La femei incontinența urinară poate să apară în timpul sarcinii, din cauza nașterii, a unor infecții vaginale, a unor tulburări hormonale ce pot fi prezente după menopauză. Obezitatea, fumatul, consumul de alcool și cafea sunt factori de risc ai incontinenței urinare.

Citește și:  Iată cele mai frecvente cauze care provoacă constipația

incontinența urinară

Nicotina provoacă tuse care exercită presiune asupra sfincterului urinar, iar în plus are și efect iritant la peretele vezicii urinare. Surplusul de greutate corporală apasă asupra mușchilor planșeului pelvin și vezicii urinare și astfel chiar și la strănut pot să apară scurgeri de urină. Cafeaua este diuretică de aceea poate da senzație de a urina foarte repede.

În caz de incontinență urinară stabilirea diagnosticului, a cauzei și a strategiei terapeutice este necesară în restabilirea stării de sănătate. Tratamentul și opțiunile de îngrijire sunt stabilite de medic, acesta va realiza un consult complet, analizele necesare și va evalua boala. Schimbarea stilului de viață, modificarea alimentației ajută în cazul acestei probleme de sănătate.

Anumite alimente și lichide au un impact negativ asupra organismului, pot predispune la infecții urinare sau pot fi puternic diuretice. Cu ajutorul unui nutriționist se poate stabili un plan de dietă pentru tratamentul bolii dar și pentru eliminarea kg în plus în caz de obezitate. Eliminarea alcoolului este necesară deoarece acesta are efect diuretic și agravează acest simptom.

Anumite sucuri de fructe, de citrice, cafeaua, băuturile acidulate, ceaiurile au de asemenea efect de accentuare a senzației de a urina și pot stimula vezica urinară. Reducerea stresului, a stărilor de nervi, de depresie, anxietate poate contribui la vindecare deoarece toate reacțiile emoționale duc la tensionarea zonei pelvine și abdominale. Evaluarea listei cu medicamente care se iau pentru tratamentul altor afecțiuni trebuie făcută de către medic, mai ales că unii pacienți iau la propria alegere o serie de diuretice.

Potrivit specialiștilor incontinența urinară de stres se poate vindeca cu ajutorul antrenamentelor fizice speciale. Exercițiile Kegel ajută la întărirea mușchilor pelvieni de aceea sunt eficiente pentru tratamentul incontinenței urinare la femei. Astfel de exerciții combat stresul, reduc simptomele si evoluția bolii. În urma aplicării acestui tratament la 70% din persoanele bolnave s-a îmbunătățit starea de sănătate, a avut loc întărirea mușchilor ce susțin vezica urinară și uretra și astfel boala nu a mai progresat.

Cu ajutorul acestor exerciții mușchii care sunt folosiți pentru urinare sunt puși în mișcare într-un mod simplu și destul de ușor, sunt antrenați și în acest fel se previne incontinența urinară la femei, dar și la bărbați. Exercițiile au ca rezultat consolidarea mușchilor pelvieni dacă se fac într-un mod constant, o anumită perioadă de timp, gradat, crescând ușor complexitatea acestora și durata lor.

Se contractă timp de 3 secunde mușchii pelvisului și apoi se relaxează tot o perioada de 3 secunde. Pentru a da rezultate exercițiul trebuie repetat de 15 ori, câte 3 reprize pe zi. Alte măsuri pentru a combate incontinența urinară sunt: creșterea aportului de alimente bogate în fibre pentru prevenirea constipației, eliminarea băuturilor cofeinizate și a alcoolului, scăderea în greutate dacă este nevoie, mai ales la cei care au multe kg în plus, renunțarea la fumat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.