Ce pernă de dormit alegi pentru ameliorarea durerilor de spate?

0
198

Medicii recomandă oamenilor un program normal de somn, pentru că doar așa se menține sănătatea corpului. O poziție corporală corectă în timpul somnului te poate scăpa de durerile de spate. Află în acest articol ce sfaturi oferă specialiștii pentru îmbunătățirea calității somnului.

Navigare rapidă în articol:

  1. Cum alegi perna potrivită?
  2. Cum să dormi corect?

1. Cum alegi perna potrivită?

Acest accesoriu, esențial pentru dormit, trebuie să ofere un confort optim în timpul somnului. Fără o pernă, un pat pare că este lipsit de acel factor de confort. Perna este necesară pentru susținerea gâtului în timp ce dormi. Ea trebuie să fie confortabilă și ergonomică.

Patul trebuie să fie de asemenea confortabil, să aibă o saltea de calitate. Dacă salteaua este nepotrivită, atunci măcar perna trebuie să fie adecvată, să umple spațiul dintre gât, cap și suprafața pe care dormim. În cazul în care salteaua este prea tare, este nevoie de o pernă, dar nu foarte mare. Dacă salteaua este prea moale, pot să apară alte probleme, ce țin de poziția capului.

Pernele cu spumă de memorie sunt considerate foarte confortabile, însă oamenii folosesc și perne de puf sau perne din poliester.

Perna se alege în funcție de poziția în care dormi

Dacă dormi pe spate, atunci greutatea corpului este distribuită uniform, coloana în zona cervicală trebuie să respecte poziția fiziologică pentru o stare confortabilă. Unii oameni folosesc o pernă din spumă sau un sul care permite susținerea optimă a gâtului în timpul somnului. Ideea de a dormi cu un sul în dreptul gâtului este preluată de la japonezi. Sulul se numește makura. Dacă se așază o pernă între genunchi, se atenuează puțin din tensiunea spatelui.

Dacă dormi pe o parte, poziția capului trebuie să fie pe linia corpului. Pentru asta se recomandă o pernă care să faciliteze acest lucru, indiferent dacă se doarme pe stânga sau pe dreapta. Perna trebuie să sprijine capul și gâtul, iar coloana vertebrală să fie în linie orizontală, în mod natural. Dacă se plasează o pernă între genunchi, se menține coloana vertebrală în poziție neutră. Acest sprijin între genunchi previne durerile de spate și ajută spatele să se odihnească mai bine în timpul somnului.

Dacă dormi pe burtă, ai putea alege o pernă care este mai subțire, pentru a nu tensiona mușchii gâtului în timpul somnului. Uneori, în această poziție de dormit, nici nu mai este nevoie de pernă. Somnul pe burtă reduce sforăitul, dar poate afecta coloana vertebrală, mai ales dacă aceasta se află într-o poziție nefirească, iar după un timp pot să apară și dureri lombare. Cei care dorm pe burtă și mai țin și o pernă mare sub cap, își pot răsuci gâtul și astfel apar și dureri la nivelul acestuia. Această poziție de somn nu este indicată persoanelor care au probleme la coloana vertebrală.

2. Cum să dormi corect?

Poziția de somn este un factor foarte importat în alegerea unei perne adecvate pentru alinierea corpului pe saltea, în timpul somnului.

Pentru a avea un somn de calitate, trebuie să eviți pernele înalte. Specialiștii spun că perna înaltă produce o înclinare forțată a gâtului și apariția durerilor de gât și de cap, din cauza tensionării mușchilor gâtului și comprimarea arterei vertebrale din partea opusă. Primele semne clare că nu ai o poziție corectă a gâtului, sunt reprezentate de rigiditatea și durerea la nivelul gâtului. În mod normal, nici nu este nevoie neapărat de o pernă, astfel corpul ar fi paralel cu salteaua.

Citește și:  Cum să ai o memorie mai bună? Somnul este important pentru atenție și starea psihică

Dormitul fără pernă

Dacă ai o postură corectă a corpului și faci și sport regulat, atunci poți dormi pe spate fără pernă. Dacă dormi pe o parte ai nevoie totuși de pernă, deoarece astfel corpul se aliniază cum trebuie, gâtul este susținut. Ideal este să ai o pernă și între genunchi și o pernă între brațe (vezi video). În cazul dormitului pe spate, nu este nevoie de pernă neapărat. Cu toate acestea, specialiștii recomandă o pernă pentru susținerea gâtului.

Persoanele care fac sport înainte de culcare au nevoie de puțin timp pentru calmarea adrenalinei și a bătăilor mai intense ale inimii. Medicii nu recomandă efortul prea mare înainte de culcare, tocmai din aceste motive. Oamenii au nevoie de ceva timp pentru a-și reveni după efort, de o așa zisă perioadă de recuperare.

Gât rigid în timpul somnului

Dacă te trezești din somn și simți o durere incomodă la nivelul gâtului, atunci este bine să aplici câteva strategii de relaxare, una fiind de exemplu masajul. Oamenii care se trezesc cu senzația de gât rigid, au dureri ascuțite sau chiar severe la nivelul acestuia și o capacitate redusă de mișcare a lui.

Cauzele gâtului rigid sunt:

  • Mișcarea bruscă a gâtului în timpul somnului
  • Entorsa la nivelul gâtului
  • Poziția incorectă a capului sau a gâtului o perioadă mai lungă, în timp ce dormi
  • Anumite leziuni la nivelul gâtului sau traume, care sunt mai vechi și acum sunt stârnite de rigiditatea din timpul somnului.

De această problemă suferă o mulțime de oameni. Pentru a îmbunătăți mobilitatea gâtului, medicii recomandă câteva exerciții fizice în timpul zilei. Activitatea fizică de acest fel nu trebuie să fie intensă, ci moderată, astfel este redusă treptat tensiunea mușchilor întinși sau încordați.

Un exercițiu simplu este să stai în poziție dreaptă, timp în care îți relaxezi corpul, apleci ușor capul în față și încet încerci să ajungi cu bărbia în zona pieptului. Apoi faci o mișcare ușoară a capului spre spate și menții poziția câteva secunde. În continuare, poți face încet câteva mișcări de răsucire a capului din partea stângă spre dreapta și invers, iar apoi de înclinare din partea stângă spre dreapta și înapoi. Repetă aceste mișcări timp de 3 minute și vei vedea că te simți deja mult mai bine, apare acea senzație de relaxare în zona gâtului.

Pentru relaxarea zonei gâtului ajută și masajul Suedez, care se face cu mâna direct pe piele, prin mișcări de fricțiune, frământări, vibrații, netezire. Acest masaj îmbunătățește circulația sangvină și elimină tensiunea și rigiditatea gâtului. Se recomandă ori de câte ori este nevoie, are rol relaxant și energizant.

Vezi aici un video despre cum să dormi și să ameliorezi senzația de gât rigid:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.