Ce pește este periculos pentru organism? – Află ce specii de pești nu ar trebui să mănânci!

0
1141
Ce pește este periculos pentru organism - Află ce specii de pești nu ar trebui să mănânci!

De multe ori alegem alimente aparent sănătoase pentru consum dar nu știm dacă sunt într-adevăr bune pentru organismul nostru. Peștele este foarte delicios și se spune că este bine să facă parte din alimentația omului. Dar oare acest lucru este valabil pentru orice tip de pește care se vinde spre consum? S-au scris foarte multe lucruri despre diferite specii de pești utilizate pentru hrana omului, de care ar trebui să se țină cont.

O alimentație bogată în pește este o alegere bună, dar trebuie să conțină doar anumite tipuri de pești, care nu afectează sănătatea. De asemenea, s-au făcut numeroase studii în ceea ce privește uleiul de pește, care au demonstrat că acest produs natural este principala sursă de acizi grași omega-3 și are capacitatea de a reduce cu 15% riscul de boli cardiace ulterioare (dacă se ia câte o pilulă de ulei de pește pe zi).

Prin urmare, ar trebui să folosim ulei de pește deoarece cu ajutorul lui putem preveni bolile cardiace. Acizii grași omega-3 mențin sănătatea inimii și a organismului, reduc tensiunea arterială, scad nivelul trigliceridelor din sânge, împiedică formarea cheagurilor de sânge, scad riscul de atac de cord și accident vascular cerebral.

Ce pește este periculos pentru organism?

Oamenii consumă diferite specii de pești din care fac parte: pangasius, macrou, cod, păstrăv, sardine, ton, hering, crap, dorada, caras, etc. Doar câteva dintre aceste specii ar trebui consumate mai rar sau chiar deloc. Iată care sunt speciile de pești dăunătoare pentru organism:

Macroul (ex. macroul de Atlantic) are mercur care dacă ajunge în corpul uman poate cauza diferite boli, poate afecta splina, ficatul, rinichii și creierul. Macroul trebuie consumat foarte rar pentru a preveni acumularea acestui metal în organism. Nu uitați că toxicitatea acestui metal este mai mare decât a plumbului.

Intoxicația cu mercur poate cauza depresie, amețeală, pierderi de memorie, greață, slăbiciune musculară, oboseală, dermatită, artrită, probleme cardiace, respiratorii, boli de rinichi. Mercurul apare și în pesticide, fungicide, dezinfectante, cerealele tratate cu clorură de metilmercur, deci trebuie mare atenție la ce produse alimentare se aleg pentru consum și la poluarea mediului înconjurător.

Citește și:  Care sunt beneficiile vitaminei D pentru sportivi?

Peștele Pangasius (sau peștele Pangas) nu trebuie ales pentru consum deoarece este toxic, poate conține substanțe nesănătoase și chiar cancerigene. Specialiștii spun despre acest pește că ar crește în ape contaminate (în râul Mekong din Vietnam). Potrivit unui documentar despre Pangasius, peștii de acest tip sunt injectați cu hormoni derivați din urină, pentru a crește mai repede.

Tonul poate conține mercur (care afectează îndeosebi creierul și rinichii) și dacă provine din crescătorii de pește este posibil să fie stimulat pentru creștere cu hormoni și antibiotice. Evitați să măncați mai ales ton roșu.

Tilefish este o altă specie de pește care poate conține foarte mult mercur și poate provoca intoxicații alimentare grave. Despre acest mercur putem spune că poate proveni din activitățile umane (din pesticide, deșeuri industriale, poluarea mediului) și nu doar din cauze naturale (vulcani, eroziuni). Mercurul ajuns în apa mării este transformat de către microflora marină, din forma sa anorganică în formă organică, și este consumat de pești și astfel metilmercurul ajunge în țesutul peștilor și al altor organisme acvatice.

Rechinul, halibutul, știuca și peștele-spadă sunt de asemenea specii de pești care au un nivel important de mercur și trebuie eliminate din consumul zilnic.

Șurimi sau ,,fish sticks-urileˮ reprezintă un produs realizat din deșeuri de pește, ieftine, fierte, tocate și presate (din Pollock sau cod) și deci sunt o imitație de carne de crab (culoarea fiind dată de un colorant obținut din carapacea măcinată a unor gândaci). Acestea conțin și alte ingrediente și substanțe, printre care: agenți de îngroșare, arome artificiale, sare, vin de orez, aditivi, sorbitol și altele.

De asemenea pot avea pirofosfat acid de sodiu care este toxic și poate produce crampe stomacale și probleme intestinale. Clorura de potasiu este de asemenea prezentă în șurimi pentru a înlocui sarea și poate cauza afecțiuni cardiovasculare, slăbiciune musculară și tulburări gastro-intestinale.

Femeile însărcinate sau care alăptează nu trebuie să consume astfel de pești deoarece au o anumită cantitate de mercur, care poate afecta dezvoltarea sistemului nervos al fătului sau al bebelușului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.