Ce utilizări terapeutice are drobița sau Genista tinctoria?

0
970
Drobița, specia Genista tinctoria

Această plantă medicinală numită drobița crește în țara noastră în zone cu păduri mixte, pe dealuri, pajiști însorite, in zone nisipoase și calcaroase și este utilizată în scop fitoterapeutic. Face parte din familia leguminoaselor Fabaceae și are denumirea științifică Genista tinctoria. Este o plantă medicinală care ajută la dezvoltarea armonioasă a omului și tratează tulburările hormonale ce țin de afecțiunile tiroidei și a altor glande endocrine din organism. Înfuzia din plantă este eficientă în cazuri de hipotiroidism, deoarece stimulează funcția glandei tiroide.

Drobița, specia Genista tinctoria

Drobița are aspectul unui arbust care crește înalt de 30-60 cm, are tulpinile ramificate cu frunzele lanceolate și eliptice, cu vârful ascuțit și colorit verde-strălucitor. Florile sunt frumos aranjate în inflorescențe și au o nuanță de galben-deschis. Perioada de înflorire este vara, în lunile iunie-august. Fructele sunt de forma unor păstăi ce adăpostesc fiecare câte 6-10 semințe mici și rotunde. De la drobiță se folosesc părțile aeriene dar și păstăile care sunt comestibile. Planta se recoltează în perioada când este înflorită (dar mai ales în august când planta este bine dezvoltată), dimineața, când roua deja s-a ridicat, apoi se pune la uscat într-un loc uscat, curat, bine aerisit, pe coli de hârtie.

Citește și:  Infuzia de tătăneasă, un remediu eficient pentru combaterea afecțiunilor cutanate
Flori de Genista tinctoria
Flori de Genista tinctoria

Drobița are substanțe flavone, substanțe amare, lectine, tanin, alcaloizi, mucilagi, ulei volatil, vitamina C și minerale: siliciu, bariu, mangan, calciu, fosfor, potasiu. Datorită acestor substanțe active planta are proprietăți antibacteriene, laxative, tonice, analgezice, sudorifice, depurative, diuretice, antiemetice și de stimulare a funcției glandei tiroide.

Utilizările drobiței sunt variate atât pentru uz intern cât și extern. Se folosește în medicina populară sub formă de infuzie și decoct pentru tratamentul multor boli și afecțiuni, dar și sub formă de cataplasme pentru vindecarea unor boli reumatice, dermatitei alergice și ascitei. Drobița este folosită în tratamentul afecțiunilor glandei tiroide, bolilor de rinichi, splină și ficat, stărilor de greață și vărsături, colicilor abdominali, dispepsiei, constipației, edemelor, anorexiei, durerilor de cap, hipotensiunii, bolilor cu transmitere sexuală.

Această plantă se folosește doar la recomandarea unui medic.

Crenguță cu flori Genista
Crenguță cu flori Genista germanica

O altă specie este Genista germanica sau drobița-nemțească care are forma unui arbust de 60 cm. Această plantă crește în regiunile cu pajiști și păduri din Europa și nu este recomandată în tratamente (deși are efect laxativ bun) deoarece este otrăvitoare.

Specie de Genista
Specie de Genista

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.