Aceasta este o plantă din familia Convolvulaceae, cunoscută și cu numele de rochița-rândunicii. Este o plantă perenă care înflorește de la sfârșitul primăverii și până toamna. Apare precum un grup de tulpini de viță-de-vie, lungi și subțiri. Ea crește în grădini, pe câmpuri, pășuni, câmpii, dealuri, poieni, la marginea drumurilor. Rezistă destul de bine în zone aride, soluri nisipoase, argiloase, la perioade lungi de secetă.
Cum recunoști volbura?
Tulpinile sunt puțin aspre și de culoare verde-deschis. Frunzele au formă triunghiulară, sunt netede, cu vârfurile rotunjite, nu prezintă perișori pe suprafața lor. Au marginile puțin ondulate, fără a fi zimțate. De regulă, florile apar pe axilele frunzelor și au un aspect deosebit; fiecare floare prezintă 5 petale care alcătuiesc parcă o formă de trompetă. Diametrul lor nu este mare, în jur de 2,5 cm și culoarea este albă sau roz.
Prin polenizare, florile produc păstăi mici cu două semințe maro fiecare. Rădăcinile cresc adânc în pământ, unele ajung și la 2-3 m în adâncime. Din ele se ramifică mai multe rădăcini laterale care sunt destul de lungi și rezistente, ele pot trece prin diferite obstacole, precum sunt alte rădăcini de plante, țesături și pungi aruncate; din ele se pot dezvolta rapid alte plante.
Volbura este considerată deseori o buruiană care sufocă alte plante, de care tinde să se agațe. Anumiți grădinari o smulg din pământ, deoarece ei o consideră invazivă și nu știu că planta poate avea și proprietăți medicinale.
Volbura – Beneficii pentru sănătate
Volbura este cunoscută și cu denumirea de iedera de câmp, deoarece ea chiar seamănă cu o iederă. De la volbură se folosesc în scop terapeutic: tulpinile, florile și frunzele. Recoltarea se face în perioada de înflorire, sau înainte de a înflori. În perioada când are păstăi cu semințe nu trebuie recoltată. Planta se curăță de frunzele uscate și se usucă la umbră, în locuri bine aerisite.
Volbura are cele mai multe principii active în lunile de primăvară. Prin urmare, atunci este perioada cea mai bună să fie culeasă și pusă la uscat.
Proprietățile volburei pentru sănătate sunt destul de semnificative, având în vedere elementele active pe care le conține:
- Planta are efect laxativ, are acțiune purgativă, colagogă, coleretică
- Conține substanțe flavonoide, rășini, acid cafeic, vitamine A și C, compuși cumarinici, taninuri, substanțe glicozide
- Are acțiune benefică pentru gât
- Grăbește cicatrizarea rănilor, vindecarea înțepăturilor de insecte
- Are proprietăți antibacteriene și antifungice, combate infecțiile cu un spectru mare de ciuperci, cum sunt de exemplu Salmonella și Candida
- Reduce fluxul menstrual, este indicată în cazuri de menstruații mari
- Are efect bun asupra bilei și ficatului
- Stimulează secreția biliară, deci este eficientă în caz de bilă leneșă
- Reduce absorbția carbohidraților în intestin, reglând și nivelul zahărului din sânge, se spune că ar avea un efect asemănător medicamentelor antidiabetice
- Ajută la detoxifierea organismului.
Lăstarii tineri de la volbură sunt comestibili, se fierb, se prăjesc cu ulei și ou și se consumă. Frunzele de volbură se mănâncă în salate, precum frunzele de spanac.
Ceaiul de volbură
Ceaiul din volbură este indicat în tratamentul multor simptome și afecțiuni:
- Este un bun remediu pentru constipație, stări de greață și balonare
- Reduce inflamația prostatei, ajută în tratamentul malariei
- Îmbunătățește digestia, combate dischinezia biliară, disconfortul abdominal
- Calmează tusea, grăbește vindecarea răcelii
- Are efect excelent asupra tractului intestinal, reduce instantaneu constipația
- Elimină stresul, calmează stările de nervi, induce o stare de liniște
- Accelerează eliminarea toxinelor din organism
- Vindecă ulcerul stomacal (se bea ceai și suc de cartofi)
- Reduce simptomele provocate de fermentația rezidurilor de la nivelul colonului.
Ceaiul se realizează astfel:
- Se adaugă o linguriță de pulbere de plantă uscată (frunze și flori) la 200 ml apă clocotită
- Se lasă la infuzat 5 minute, se strecoară și se bea cald de obicei pe stomacul gol.
Extractul de volbură are proprietăți anticancerigene.
Tinctura de volbură vindecă rapid constipația și are proprietățile plantei. Se obține astfel: se adaugă într-un borcan 4 linguri de plantă uscată, mărunțită și 200 ml alcool din cereale; se amestecă, se lasă la macerat timp de 14 de zile și se poate folosi. Se administrează o linguriță de tinctură cu puțină miere, dimineața, înainte de micul dejun.
Volbura se utilizează și pentru uz extern:
- Frunzele se aplică pe piele, pe rănile superficiale, ca niște cataplasme, au efect vindecător
- Frunzele au proprietăți astringente, opresc sângerarea
- Ajută în caz de răni, mușcături de insecte, furuncule, arsuri.
Această plantă se folosește în doze mici, pentru că are proprietăți laxative puternice. Nu este recomandată la femei în perioada de sarcină și alăptare.