Chimenul – surpriza gradinii

0
165
Chimenul - surpriza gradinii

Chimenul este deja o mirodenie cunoscuta cu multe intrebuintari atat in gastronomie, cat si in farmacia naturista. Semintele acestei plante perene au efecte benefice organismului, nu degeaba este folosita inca din timpuri vechi. Planta in sine este originara din Europa, Asia si Africa de Nord, si apartine familiei morcovilor.

Frunzele sale sunt impartite si fine, avand infatisarea unor aripi divizate. Florile plantei cresc in umbela si au o culoare alba sau roz. Semintele florii sunt considerate si fructele acesteia, fiind partile care se folosesc in gastronomie si leacuri naturiste.

Chimenul prefera sa creasca in locuri calde, pline de soare si cu un sol irigat bine. Desi planta este bianuala, in anumite parti ale globului aceasta se planteaza in timpul iernii si are o singura productie pe an. Cum planta are un miros puternic, aceasta este folosita ca si leguma de acompaniament pentru alte culturi, acolo unde daunatorii se afla aproape de plantele sensibile. In plus, florile de chimen atrag si insecte care ajuta in polenizare, precum viespile si mustele.

Fructul chimenului are in acelasi timp si rol de samanta, se foloseste intreg  fie proaspat,  fie uscat, are gust iute si o aroma puternica ce vine de la uleiurile esentiale. Acestea sunt utilizate in general in paine, ca si condiment aromator. Pe deasupra, fructul chimenului se mai foloseste si la repararea deserturilor, a lichiorurilor si sosurilor, gasindu-se in principal in bucataria europeana. Radacinile chimenului pot fi si ele gatite la fel ca si ridichea sau morcovii. Uleiul de fructe se foloseste in prepararea sapunului, a parfumului si lotiunilor, dand aroma lemnoasa a acestora.

Chimenul este folosit drept planta medicinala de ani de zile, valorile sale benefice pentru organism fiind cunoscute de catre mai toata lumea. Aceasta samanta este utila pentru digestie, avand rol reglator, si ofera pofta de mancare multumita uleiurilor esentiale. Substantele din chimen ajuta si la incetinirea digestiei si la vindecarea mai rapida a pielii arse. Pe deasupra, in caz de constipatie, semintele de chimen se dovedesc a fi un laxativ bun.

Citește și:  Suferi de depresie? Plantele medicinale iti vin in ajutor

chimen

Si in caz de insomnie chimenul isi dovedeste utilitatea, provocand un somn lipsit de probleme si aducand linistea necesara unui somn bun. Din batrani se stie ca semintele de chimen ajuta la starile de greata. Ceaiul din seminte cu apa trateaza starile de greata matinala de la femeile insarcinate, insa si starile de voma ale persoanelor care sufera de boli cu asemenea simptome. Daca semintele de chimen ajuta in atatea privinte, de ce nu ar avea si efect asupra simptomelor racelii? Ceaiul de chimen ajuta la tratarea tusei si a durerilor in gat din timpul racelii si gripei.

Chimenul ajuta si la batranete, nu numai la afectiunile comune! Metabolismul incetinit odata cu varsta poate fi readus la viata cu ajutorul sucurilor acestei plante. Acesta creste caldura din organism si ajuta la rapidizarea metabolismului. Semintele chimenului ajuta foarte mult si la protejarea sistemului respirator, protejand organismul impotriva astmului, a pneumoniei si bronsitei.

Planta chimen are un rol curativ foarte bun, protejand organismul si vindecandu-l de alergii, colesterol marit, gastrite sau bronsite. Acesta are si rol reglator al menstruatiei, tamponand totodata tesuturile intestinale si stomacale pentru a le proteja de leziuni. Nici parazitii intestinali nu pot sa reziste substantelor puternice din chimen, asa cum nici bolile venerice nu au sanse de scapare. Semintele ajuta foarte mult la detoxifierea organismului si la calmarea organelor interne, in special inima.

Chimenul poate fi utilizat sub forma de samanta in stare pura, pulbere din seminte macinate, pasta sau infuzie. Pe deasupra, eruptiile pielii pot fi vindecate cu decoct de chimen in lapte, iar uleiul volatil disponibil pe piata trateaza atat durerile interne, cat si externe. Tinctura de chimen se face din pulberea semintelor careia i se adauga si alcool alimentar.

Acest amestec obtinut este lasat sa macereze pentru minimum 12 zile, dupa care rezultatul se va strecura. Amestecul rezultat se consuma pe perioade de cate trei luni daca suferiti de boli de tract respirator sau cancer.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.