Colita hemoragică este o boală gastrointestinală provocată de bacteria Escherichia coli. Mulți oameni pot fi infectați cu o astfel de bacterie, ea se transmite prin apă și alimente contaminate (fructe, legume, sucuri, salate, etc). Colita hemoragică este cunoscută și cu denumirea de ,,boala hemburger”, ,,sindromul sezonului de grătare” deoarece, este de tipul unei intoxicații alimentare, produsă de consumul de hamburger la grătar sau de alte cărnuri preparate necorespunzător pe jar.
Nu este vorba despre orice tulpină de Escherichia coli, simptomele colitei hemoragice sunt produse de E.coli O157:H7. Această tulpină este formată din bacterii care produc toxine și pot da stări de diaree cu sânge, vărsături și crampe abdominale severe. Perioada de incubație a bolii este de 3-4 zile, în unele cazuri chiar mai mare, de până la 12 zile.
Diareea este acută, durează 1-3 zile, iar scaunul este moale și are firișoare de sânge. Din păcate în primele zile de boală nu apar simptome, iar stările de diaree sunt mai ușoare. Abia după acea perioadă de incubație, simptomele se agraveză și poți observa că este vorba despre colita hemoragică. Cei care ajung în astfel de situații au vărsături, crampe abdominale intense și fac febră.
Boala este destul de greu de suportat și poate afecta persoanele de orice vârstă. La unele persoane mai sensibile apare și anemia hemolitică, insuficiența renală acută. Boala este foarte contagioasă, se poate transmite și prin contact direct de la mână la gură, de aceea pentru prevenirea ei în primul rând trebuie să se păstreze igiena mâinilor. Copiii și bătrânii sunt cei mai vulnerabili la această boală, ei au sistemul imunitar mai slăbit.
Copiii trebuie să aibă grijă să nu atingă animalele contaminate din grădini zoologice sau de pe stradă, sau în orice caz, dacă fac acest lucru, după aceea, nu trebuie să ducă mâinile la gură sau la nas, ci să se spele imediat pe mâini. Cele mai multe infecții se datoreză cărnii de vită contaminate, tocate și folosite în hamburger, iar apoi consumată fără a fi bine fiartă sau prăjită. Infecția se transmite și prin legumele ce conțin această bacterie, și anume: prin salate, rodichi, plante germinate, fructe contaminate.
Contactul cu animalele infectate, mai ales cu fecalele lor poate duce la infectare. Bacteria poate infecta animalele sălbatice dar și cele domestice, iepurii, caii, rațele, vitele, pescărușii, etc.
Din păcate această boală nu se poate vindeca complet. Există tratamente pentru ameliorarea simptomelor și respectiv pentru prevenirea răspândirii infecției. În cazuri grave se recomandă spitalizarea, aplicarea unui tratament pentru hidratarea organismului persoanei bolnave, combaterii infecției și restabilirii în mare parte a stării de sănătate. Tratamentul constă în medicamente antibiotice și în paralel cu un regim nutrițional, cu suplimente probiotice pentru restabilirea florei intestinale ,,prietenoase” din intestin și stomac.