Combretum (Combretum micranthum), o planta ce combate virusurile

0
265
Combretum (Combretum micranthum), o planta ce combate virusurile

Combretum este un arbust sau o planta cataratore cu ramuri ce pot creste pana la lungimea de 2-5 m, cu frunze ovale de un verde-inchis, cu florile mici, cu petale albe. Aceasta planta este originala din vestul Africii, din Senegal, Sudan si Niger, are denumirea stiintifica de Combretum micranthum si face parte din familia Combretaceae sau Combretacee. Are frunzele verzi si lipicioase, fructele de culoare rosie in sezonul uscat.

De la aceasta planta se foloseste scoarta radacinei, dar si frunzele care se culeg chiar inainte de aparitia fructelor atunci cand sunt inca verzi si se pun la uscat in locuri uscate, bine aerisite, la umbra, astfel nu se pierd deloc proprietatile lor terapeutice, compusii lor activi nu se degradeaza. Scoarta radacinei este renumita pentru continutul sau de substante antibiotice naturale, ceea ce face sa fie utilizata la vindecarea ranilor.

Farmacologii din Franta au studiat aceasta planta si au descoperit ca este foarte eficienta in tratamentul unor afectiuni. Astfel principalul sau efect medicinal il are in tratamentul icterului.

Ceaiul din aceasta planta a fost numit ,,ceaiul pentru boli hepatice” deoarece ajuta la imbunatatirea testelor de transaminaze si bilirubina. Medicii au observatat ca planta ajuta in tratamentul hepatitei, iar pe termen lung este un bun remediu in ameliorarea simptomelor in cazuri de ciroza si carcinom hepatocelular.

Combretum
Combretum

In anul 1990 la Universitatea din Genova medicul cercetator Pino Ferrea a ajuns la concluzia ca frunzele acestei plante au efect antiviral, impotriva virusului HIV, Herpes simplex si a virusului hepatitei B.

Citește și:  Iasomia-chiliana (Cestrum parqui), planta decorativa si otravitoare

Infuzia de combretum se prepara astfel: se iau 5 g de frunze (sau 20 de frunze normale) se maruntesc si se pun la fiert timp de 10 minute la 1 litru de apa; se lasa vasul cu acest amestec sa stea timp de 8 ore, fara a-l acoperi cu capac; se filtreaza printr-un tifon foarte des si se pune intr-o sticla; este recomandat sa se bea intre mese doar 2 pahare cu acest lichid pe zi. Acest tratament se poate face luni de zile si este recomandat in cazul persoanelor care sufera de hepatita.

Frunzele au substante flavonoide, taninuri si azot de potasiu. De aceea ele se folosesc pentru perfuzii in combaterea unor complicatii mari ale bilei, au efect dezinfectant al tractului urinar si efect diuretic. De asemenea ajuta in prevenirea afectiunilor ficatului, a hepatitei si altor boli grave.

Ceaiul de frunze de combretum se realizeaza astfel: se adauga 20 g frunze uscate si maruntite la 1 litru apa clocotita, se lasa la infuzat timp de 30 minute, se filtreaza si se bea cate putin pe intreg parcursul zilei. Aceast ceai are un puternic efect diuretic, de aceea nu este indicat seara, pentru a urina pe parcursul zilei, in caz contrar cu singuranta somnul nu va mai fi atat de linistit. De asemenea, ceaiul este indicat in tratamentele cosmetice pentru par, il face mai frumos, rezistent  si tonifiat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.