Criza de tuse seacă noaptea – Care sunt cauzele? Cum se calmează tusea rapid?

0
72

Mulți oameni cred că tusea este un simptom produs de răceală sau de boli cronice ale sistemului respirator. În realitate însă, ea poate avea și alte cauze, mult mai grave. Tusea uscată apare de obicei în bolile infecțioase, în faza lor incipientă, apoi ea devine o tuse cu mucus. În infecțiile tractului respirator apare tusea, dar și alte simptome: rinită, inroșire a mucoaselor, febră, durere în gât, slăbiciune generală.

Dacă apar dureri de inimă, dificultăți de respirație, amețeli, atunci trebuie de mers la medic, deoarece astfel de simptome suplimentare indică alte boli sau probleme de sănătate.

Tusea în bolile sistemului cardiovascular

Tusea seacă noaptea poate fi un prim semn de insuficiență cardiacă, spun medicii. Ei precizează că oamenii trebuie să recunoască simptomele periculoase într-un stadiu incipient, deoarece acestea le pot indica anumite probleme de sănătate. Oamenii nu dau importanță tusei minore și nu merg la medic, chiar și atunci când atacurile de tuse devin intense și de lungă durată.

În bolile de inimă, tusea este legată de insuficiența ventriculară stângă. Tusea apare ca simptom în multe boli ale sistemului cardiovascular, cum ar fi: hipertensiunea arterială, miocardita, cardioscleroza (este afectat țesutul mușchiului inimii), pericardita, cardiomiopatia, boala cardiacă ischemică, hipertensiunea pulmonară.

Alte cauze ale tusei noaptea?

Unele medicamente – cum sunt acelea luate pentru tratamentul hipertensiunii arteriale și al bolilor de inimă – pot avea efecte secundare, ce includ și tuse uscată noaptea. De exemplu Enalapril este un medicament care se ia în tratamentul hipertensiunii arteriale; acesta are efecte secundare de tuse, greață, amețeli, vedere încețoșată, oboseală, durere de cap, dureri toracice, depresie și altele. Pentru a evita multe probleme de sănătate, citește cu atenție prospectul medicamentelor, pentru a afla toate efectele secundare.

Boala de reflux gastroesofagian poate fi o cauză a tusei noaptea. Asta înseamnă că acidul din stomac nu curge în mod natural în intestin, el poate ajunge în zona esofagului și poate irita mucoasa acestuia și structurile din gât. Dacă ajunge în trahee, el poate cauza tuse și respirație șuierătoare.

Potrivit medicilor, boala de reflux gastroesofagian poate cauza senzație de arsură la stomac, durere în piept și tuse uscată noaptea.

Alte boli care pot cauza tuse seacă sunt:

  • Laringita, astm, sinuzita, bronșita
  • Afecțiunișe pulmonare, tuberculoza, cancerul pulmonar
  • Rinita alergică care se manifestă și prin strănut, lăcrimarea ochilor
  • Infecțiile tractului respirator superior
  • Afecțiunile cardiace
  • Inhalarea de praf, fum, etc.
Citește și:  De ce tusim si cum tratam tusea?

Fumătorii au această problemă de sănătate, ei suferă de tuse de la fumul de țigară.

Cum se calmează tusea rapid?

Calmarea tusei noaptea se poate realiza cu:

  • Siropul de muguri de brad care este un adevărat medicament natural
  • Siropul de pătlagină care are proprietăți antitusive, spasmolitice, expectorante, antimicrobiene și antiinflamatorii
  • Siropul din muguri de pin ce are efect expectorant, calmant, de eliminare a acumulării de mucus din tractul respirator.

Tusea uscată se poate trata și cu expectorante, antitusive. De pildă, antitusivele inhibă reflexul obositor al tusei și pot conține codeină. Acestea însă nu se folosesc mult timp, pentru că pot crea dependență și asta nu este deloc bine. În caz de o simplă infecție virală, medicii evită să recomande utilizarea antitusivelor. Ei spun că ar putea ajuta siropurile de tuse naturale, cum este de exemplu siropul de muguri de brad.

În ceea ce privește expectorantele, acestea se utilizează în tratamentul tusei uscate, pentru a o transforma în tuse umedă. În acest mod, secreția din tractul respirator este înlăturată mai ușor și cu ea sunt eliminate și microorganismele patogene.

În medicina populară se recomandă siropul de ceapă, care combate bacteriile și stimulează expulzarea secrețiilor din tractul respirator. Și ceaiul de ceapă ajută în caz de răceală, tuse, pentru eliminarea mucusului din căile respiratorii superioare, dureri de gât, dureri de cap și insomnie noaptea.

Ce se pune pe piept pentru tuse?

În medicina populară se folosesc anumite comprese pentru tuse cu ingrediente naturale, precum: ulei de măsline, miere și făină. Acestea se amestecă, se pun pe o bucată de tifon și se aplică pe zona pieptului sau pe spate. Tratamentul este bun și pentru adulți și pentru copii.

Aceste comprese calmează tusea, dar și alte simptome precum: cefaleea, durerile toracice, amețeala, insomnia, durerile musculo-scheletice.

De asemenea, medicina populară recomandă:

  • Compresele îmbibate cu spirt și cu un amestec realizat din ridiche neagră și cartofi cruzi rași pe răzătoare; acestea se aplică în zona gâtului, apoi se înfășoară gâtul cu un fular
  • Siropurile cu miere și propolis
  • Ceaiurile din plante medicinale (ex. ghimbir, flori de tei, cimbrișor, pătlagină, muguri de pin) care calmează tusea și durerile de gât
  • Evitarea consumului de cafea, nuci, băuturi acidulate, alcool – care pot irita sistemul respirator.

Alte remedii naturale pentru tuse sunt: propolisul, cimbrul, laptele cu unt topit, infuzia de in, mierea de hrișcă, inhalațiile cu eucalipt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.