Cum ne protejează sparanghelul de boli? – Un superaliment detoxifiant și anticancerigen

0
1

Sparanghelul oferă foarte multe beneficii pentru sănătatea organsimului, este un detoxifiant puternic și o armă împotriva cancerului. Sparanghelul are foarte puține calorii și este apreciat pentru conținutul bogat în vitamine și minerale, mai ales în acid folic, tiamină, riboflavină, niacină, vitamina C, crom, magneziu, cupru, zinc, fier, potasiu, seleniu.

Sparanghelul este bun pentru o digestie sănătoasă, este o sursă de energie și este indicat în afecțiuni renale, gută, ateroscleroză, alte boli grave (cum este cancerul).

Sparanghelul ajută la eliminarea alcoolului din organism

Conform unui studiu realizat de cercetători, sparanghelul poate trata mahmureala. Această stare apare din cauza consumului cronic de alcool ce provoacă un stres oxidativ asupra ficatului. Mahmureala este însoțită de oboseală, greață, durere de cap, probleme stomacale. Complicațiile mahmurelii sunt: deshidratarea, inflamația și privarea de somn.

Cercetătorii sugerează că sparanghelul are capacitatea de a elimina alcoolul din corpul uman; efectul său fiind asemănător unor medicamente, care elimină produsele metabolice ai alcoolului etilic. Potrivit cercetătorilor, sparanghelul poate fi consumat preparat sau crud.

Extractul de sparanghel are aminoacizi și minerale și poate proteja celulele hepatice împotriva toxinelor.

Sparanghelul are vitamina B1

Această vitamină B1 solubilă în apă, numită și tiamină, este necesară pentru energia mitocondriilor, în special pentru producerea de adenozin trifosfat. Tiamina este numită “vitamina performanței intelectuale”, ajută în procesul de transformare a glucozei în energie, este necesară pentru activitatea celulară, pentru funcționarea nervilor, a mușchilor și a inimii. Tiamina menține sistemul nervos sănătos, menține tonusul muscular, susține sănătatea ochilor și a ficatului, ajută la descompunerea grăsimilor și a proteinelor. Despre ea s-a spus și faptul că este vitamina anti-stres.

Sparanghelul este o sursă importantă de tiamină și poate fi astfel introdusă în alimentația zilnică. De asemenea, tiamina se găsește în nuci, semințe, tofu, mazăre, carne de porc și grâu integral.

Sparanghelul este un bun detoxifiant

Consumul de sparanghel ajută la detoxifierea organismului, este un bun diuretic și antioxidant. Are multă clorofilă care conține antioxidanți, ce neutralizează efectele nocive ale radicalilor liberi. Clorofila ajută în creșterea aportului de magneziu, ameliorează ulcerul gastric, combate constipația, elimină mirosul neplăcut al transpirației, ajută în prevenirea și tratamentul cancerului.

Sparanghelul ajută la eliminarea toxinelor din organism, are efect alcalin, menține echilibrul acido-bazic al sângelui și al limfei.

Citește și:  Sucul de ananas contribuie la purificarea vaselor de sânge

Sparanghelul are efect anticancerigen

Un studiu recent arată că sparanghelul are antioxidanți, vitamine, minerale, saponine și se remarcă prin efecte anticancerigene asupra adenocarcinomului endometrial, cancerului de sân, cancerului de colon și cancerul de prostată. Cercetătorii au constatat că sparanghelul are efect bun și în cancerul pancreatic, care este cel mai letal cancer digestiv.

Analize și studii ale oamenilor de știință sugerează că extractul de sparanghel are efect pro-oxidant împotriva celulelor tumorale, ajută în combaterea cancerului de sân. Această boală gravă reprezintă cel mai frecvent cancer la femei. Rădăcina de sparanghel conține:

  • Acid dicafeoiltartric, acid caftaric, acid cafeoilchinic, acid malic, miricetin-O-ramnozidă
  • Quercetină, acid chinic, acid feruloilchinic
  • Tricin-O-glucozid, isorhamnetin-O-glucuronid, kaempferol
  • Laricitrină-O-glucozidă, siringetina, rutină, apigenină.

Sparanghelul este un aliment prebiotic, care stimulează celulele sistemului imunitar. Prin consumul de alimente prebiotice se distrug tumorile în mod mai eficient. Cu prebiotice se poate combate chiar și cancerul de piele.

Prebioticele îmbunătățesc sistemul imunitar al oamenilor care suferă de cancer (boală ce poate afecta și microbiomul intestinal). Prin consumul de sparanghel sau de alte alimente prebiotice (kefir, iaurt) se face de fapt o terapie împotriva cancerului. Studiile cercetătorilor arată că prebioticele au un efect benefic în terapia complexă contra cancerului.

Alte beneficii ale consumului de sparanghel

Rădăcina de sparanghel are și alte beneficii:

  • Ajută la eliminarea ureei, clorurilor, fosfaților
  • Îmbunătățește digestia, ajută în caz de nevroză și vâscozitate digestivă
  • Previne formarea calculilor renali și facilitează eliminarea celor existenți
  • Scade riscul de litiază urinară, este utilă în caz de edem, retenție urinară și alte boli de rinichi
  • Susține funcția inimii, reglează coagularea sângelui, previne formarea cheagurilor de sânge
  • Normalizează metabolismul hormonal și ajută în caz de infertilitate
  • Ajută în caz de anorexie, diabet, demineralizare, digestie lentă, afecțiuni cardiace și biliare
  • Reduce simptomele de gută și ajută în tratamentul acestei boli
  • Îmbunătățește imunitatea organismului.

Sparanghelul este aromat și bogat în fibre, vitamine și minerale, este un aliment excelent pentru o digestie sănătoasă. El este util femeilor care suferă de simptome ale sindromului premenstrual și în combaterea oboselii, a epuizării intelectuale. Acest aliment are un conținut scăzut în calorii, este hrănitor, sănătos și excelent pentru alimentația dietetică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.