Călcâiele crăpate creează disconfort multor oameni și în același timp sunt și inestetice. În unele cazuri, pot fi destul de dureroase, mai ales dacă fisurile sunt adânci și produc sângerare. Cauzele sunt diverse și nu țin doar de o problemă cosmetică (de lipsa îngrijirii călcâielor), pot fi și de natura medicală, iar atunci se impune un tratament adecvat.
Pentru o femeie este foarte frustrant să meargă pe tocuri și să aibă călcâiele crăpate, deoarece picioarele arată foarte urât, apare senzația de disconfort, iar uneori poate să simtă durere, mai ales dacă merge foarte mult pe jos. La început, pe piele apar fisuri mici, iar mai tărziu acestea se inflamează și se accentuează în profunzimea țesutului.
Acesta este momentul în care fisurile se observă foarte tare, devin o problemă inestetică foarte bine evidențiată, iar zona produce un disconfort accentuat. Problema poate să apară la femei atât în sezonul cald cât si în cel rece. Vara, mersul pe tocuri o perioada lungă de timp poate deveni destul de neplăcut, iarna o astfel de problemă se agravează mai ales dacă cizmele sau ghetele sunt strâmte.
Pentru tratamentul călcâielor crăpate este bine să fie identificate cauzele care au provocat astfel de fisuri la nivelul pielii.
Vara, pielea se poate usca excesiv din cauza căldurii și astfel se pierde din elasticitatea țesutului, ceea ce duce la apariția micilor crăpături. O piele sănătoasă trebuie să fie netedă, elastică și groasă. Pierderea elasticității pielii provoacă apariția fisurilor în tegument. De multe ori transpirația, praful, infecțiile sunt factori care pot provoca și afecțiuni la nivelul pielii, un tip de dermatită care deteriorează aspectul pielii.
Este o mare greșeală să porți încălțăminte strâmtă numai de dragul de a arăta bine deoarece, aceasta nefiind confortabilă duce la apariția unor tensiuni distribuite neuniform la nivelul pielii și poate cauza apariția fisurilor la călcâie.
Lipsa de vitamine în organism și anumite probleme de sănătate sunt alte cauze care provoacă apariția călcâielor crăpate și uscate. O dietă dezechilibrată și carența de vitamine (A, D, E, F), minerale și zinc sunt factori ai acestei probleme, care trebuie luați în serios. Vitaminele A și E îmbunătățesc elasticitatea pielii.
Diabetul, afecțiunile tiroidei, problemele endocrine, gastrita, afecțiunile tractului gastro-intestinal, supraponderabilitatea, deshidratarea, psoriazisul, eczemele, toate pot duce la formarea călcâielor uscate și crăpate.
Picioarele necesită mare atenție și îngrijire din partea noastră. În momentul în care pielea devine uscată sau roșie este clar că avem un început al acestei afecțiuni la călcâie. Nu după mult timp, pielea uscată se va descuama din ce în ce mai mult. Pielea moartă va trebui să fie îndepărtată cu atenție, nu prin tragere cu unghiile, corect este cu ajutorul unui foarfece pentru pedichiură. In cazuri grave apar mici săngerări în fisurile profunde, ceea ce necesită un tratament adecvat, deoarece pot să apară și infecții.
Uleiul de masline este un bun remediu pentru călcâiele crăpate. Se spală picioarele cu apă caldă, se îndepărtează pielea moartă cu ajutorul pietrei ponce, apoi se sterge cu un prosop și se aplică prin masaj puțin ulei de măsline. Se poate încălța o pereche de șosete, pentru ca pielea să fie menținută curată. Acest tratament este bine să se facă seara, pentru a lăsa uleiul să acționeze asupra pielii pe timp de noapte.
După fiecare baie la picioare este indicat să se aplice la călcâie o cremă hidratantă de piele. O baie caldă la picioare este reconfortantă și ajută în tratamentul călcâielor uscate și crăpate. Recomandat este ca în apa de baie să se adauge puțină sare de mare, care are efect foarte bun asupra pielii. De asemenea, zeama de lămâie și mierea pot fi utilizate cu încredere, acestea au proprietăți antibacteriene, hidratante de înmuiere a pielii. Se pot adăuga în puțină apă călduță și sta cu picioarele, până la gleznă, timp de 10-15 minute.
Amestecul de infuzii din plante medicinale (mușețel, gălbenele, salvie, coajă de stejar, sunătoare) este recomandat în tratamentul fisurilor profunde ale picioarelor uscate, mai ales că au și proprietăți antiinflamatorii și vindecătoare. Decoctul din astfel de plante este la fel de eficient. Se stă cu picioarele într-un astfel de preparat naturist timp de 15 minute, apoi se șterge pielea cu un prosop și se aplică ulei de măsline sau o cremă hidratantă.
Există și medicamente care sunt folosite în tratamentul fisurilor de la călcâie, acestea au rolul de a cicatriza fisurile, de a înmuia și hidrata pielea.
Pentru tratamentul fisurilor mici se pot aplica cataplasme cu ceapă și mere rase, amestec care ajută la refacerea pielii și îndepărtarea celulelor moarte. După ce s-a aplicat acest amestec sub formă de cataplasmă pe piele, trebuie să se aplice o pânză destul de groasă sau o folie de plastic pentru ca ingredientele să nu cadă, apoi se lasă să acționeze 5-6 ore sau pe toată durata nopții (dacă procedura se face seara, înainte de a dormi).
Dieta este și ea importantă, trebuie să fie echilibrată, formată din alimente bogate în vitamine, minerale, zinc, acizi grași Omega-3. Trebuie să se consume legume verzi, nuci, cereale, produse lactate, pește, sucuri de fructe, ouă, fasole, semințe de in, orez, paste, carne de pui, uleiuri vegetale (de in, de măsline), sucuri din legume (morcovi, țelină, sfeclă roșie) și altele.