Demența afectează mai ales persoanele în vârstă (care au peste 60 de ani) și reduce semnificativ calitatea vieții. Statisticile arată că aproximativ 50 de milioane de oameni din întreaga lume au un anumit grad de demență. În plus, se preconizează că până în anul 2050 această cifră se va tripla.
Conform cercetătorilor canadieni și britanici, vitamina D scade riscul de demență la oameni. Un studiu recent realizat de cercetători, pe un număr de 12.000 de persoane, arată că prin aportul de vitamina D se reduce riscul de demență cu 40%. Cercetătorii recomandă suplimentele de vitamina D pentru a preveni această boală.
Navigare rapidă în articol:
1. Care sunt semnele demenței
Această boală creează anumite simptome ce afectează memoria, raționamentul, emoțiile, modul de a vorbi în mod coerent, capacitatea de îndeplinire a sarcinilor. Medicii spun că există mai multe tipuri de demență și anume: boala Alzheimer, demență vasculară, demență din boala Parkinson sau demență de corpi Lewy, demență frontotemporală.
Pacienții cu demență prezintă anumite simptome timpurii precum:
- Nu recunosc persoanele din jur sau membrii familiei lor
- Au dureri de spate în mod frecvent
- Au stări de anxietate, depresie, comportamnet inadecvat, agitație, paranoia, halucinații
- Sunt irascibili și nervoși
- Au pierderi de memorie, dificultăți de concentrare
- Au starea de spirit alterată.
Această boală produce schimbări supărătoare ale comportamentului. Apar în general schimbări cognitive, cum ar fi: pierderi de obiecte, stări de apatie, dificultăți de exprimare, lipsă de interes pentru anumite activități sau hobby-uri, mișcări instabile, dificultăți de coordonare, la îmbrăcarea hainelor, dificultăți de raționament, în organizare, planificare și gestionarea sarcinilor.
Cei care au persoane cu demență în familie trebuie să fie atenți cu acestea, să le ajute să facă un tratament adecvat la medic și să le înțeleagă. Persoanele cu demență își amintesc mult mai bine trecutul lor decât anumite evenimente recente și sunt foarte încântate să vorbească despre amintirile pe care le au, mai ales despre acelea plăcute.
Astfel de persoane trebuie tratate cu răbdare și înțelegere, cu amabilitate și respect. Răbdarea este esențială în această boală pentru că aceste persoane sunt deseori agitate și au stări de confuzie. Ele trebuie încurajate, lăudate, implicate în activități plăcute, cum ar fi grădinăritul sau încurajarea în a purta anumite conversații plăcute și interesante.
2. Care sunt cauzele demenței?
Una din cauzele principale ale bolii este îmbătrânirea. Statisticile arată că una din 20 de persoane suferă de demență spre vârsta de 65 de ani. După 65 de ani, riscul de demență crește, mai ales de boală Alzheimer și demență vasculară.
Lipsa de estrogen este o cauză a demenței și de aceea boala apare mai ales la femei, după menopauză. Medicii spun că femeile sunt predispuse la demență vasculară și mixtă decât bărbații.
Boala poate fi moștenită. Dacă o rudă a suferit de demență, atunci riscul de a dezvolta boala este mai mare. Alte cauze ale demenței sunt: hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, insuficiența cardiacă, colesterolul ridicat, obezitatea, diabetul și prediabetul.
Alți factori de risc ai demenței sunt:
- Perturbarea metabolismului proteinelor
- Leziunile la cap și traumele cerebrale
- Alimentația nesănătoasă care poate duce la supraponderabilitate sau obezitate
- Consumul excesiv de alcool poate duce în timp la demență vasculară, boală Alzheimer, demență alcoolică
- Fumatul deteriorează sănătatea plămânilor, a inimii, a sistemului vascular, a vaselor de sânge ale creierului; fumatul poate crește riscul de boală Alzheimer, diabet și boli cardiace
- Accidentul vascular cerebral, depresia, tumorile cerebrale
- Sedentarismul, dezechilibrele hormonale, infecțiile precum herpes și pneumonie
- Acumularea de plăci beta-amiloidale, anemia, deficitul de fier și tulburările glandei tiroide.
3. Cum ajută vitamina D în prevenirea demenței
În cazul acestei boli se fac anumite investigații medicale, precum:
- Analize de sânge, hemoleucograma pentru a depista anemia sau diferite infecții
- Creatinina, ureea și alte analize pentru a afla dacă există tulburări metabolice sau boli de rinichi
- Teste ale funcției hepatice, analize pentru a afla lipsa de calciu și de vitamina B12 în scopul de a depista o posibilă anemie sau tumoare
- Teste ale glandei tiroide pentru a depista afecțiunile tiroidiene
- Viteza de sedimentare a eritrocitelor pentru a afla anumite procese inflamatorii, infecții sau vasculita.
Medicul face și o scanare CT a creierului pentru a exclude alte probleme grave de sănătate (ex. accidentul vascular cerebral), radiografie la plămâni.
În caz de demență se fac și alte investigații: un examen medical neuropsihologic, scanarea RMN a creierului pentru a depista encefalopatia sau vasculita, ecocardiograma, screening genetic, nivelul de zahăr din sânge, test HIV, electroencefalograma, serografia sifilisului.
Demența se poate preveni prin:
- Dieta mediteraneană, prin consumul de pește, nuci, lactate, carne de pasăre, cereale, leguminoase, ulei de măsline și fructe
- Aportul de minerale și vitamine, mai ales de acid folic, vitamine B, C și E
- Reducerea consumului de alcool
- Evitarea stresului, fumatului, stărilor de anxietate și depresie
- Respectarea orelor de somn
- Medicamente antihipertensive.
Suplimentele de vitamina D
Cercetătorii spun că vitamina D are acțiune antiinflamatoare și previne formarea de proteine anormale și de plăci beta-amiloid în creier. În acest mod, vitamina D previne dezvoltarea demenței și a bolii Alzheimer.
Cercetătorii au spus și faptul că femeile la menopauză au un deficit de vitamina D din cauza lipsei de extrogen, care ajută la activarea acestei vitamine. Potrivit lor, în timpul menopauzei și perimenopauzei are loc o scădere a niveului de estrogen în organism.
Prin urmare, deficitul de vitamina D poate fi mai mare la femei decât la bărbați și deci ele au nevoie de un aport mai mare de suplimente de vitamina D. În plus, vitamina D are și alte beneficii asupra organismului, cum ar fi de exemplu asupra oaselor, previne dezvoltarea cancerului, deci introducerea ei în dietă este o decizie bună.