Cel mai bun lucru pentru a-ți îmbunătăți memoria este somnul, spun cercetătorii. Din ce în ce mai mulți români se plâng de insomnie, sau de faptul că dorm mai puțin noaptea, iar asta are consecințe asupra stării lor fizice și mentale. Ei acordă atenție la alimentație, la mișcare și exerciții fizice, dar uită că trebuie să aibă și un program bun de somn. Statisticile arată că oamenii dorm din ce în ce mai puțin și mai rău, iar asta este un factor de risc pentru sănătatea lor. De ce somnul este atât de importat pentru atenție, memorie și psihic?
Navigare rapidă în articol:
1. Somnul îmbunătățește memoria
Somnul este foarte important pentru sănătate și poate îmbunătăți memoria. Experții au explicat de ce un somn bun ajută memoria. În primul rând este vorba despre a fi odihnit. Când ești obosit, oamenii nu sunt atenți, iar asta le afectează memoria.
Lipsa de atenție și memoria
Conform unui studiu de pe NCBI, atenția poate influența informațiile stocate în memoria vizuală. Cercetătorii spun despre interacțiunile dintre atenția vizuală și memoria vizuală că au un rol important în procesarea cognitivă.
Memoria necesită atenție, iar oboseala scade atenția și concentrarea. Pentru a-și aminti lucruri și informații, oamenii trebuie să aibă o bună capacitate de atenție, astfel memoria lor va fi mai bună.
Problemele cu atenția apar atunci când oamenii nu dorm suficient sau dorm rău, când pierd nopțile, când au acea senzație persistentă de oboseală, sau când le este mereu somn.
Vitamine pentru creier
Cele mai importante vitamine pentru creier sunt B6, B9, B12.
Vitamina B6 ajută la sinteza serotoninei, deci poate induce o stare de fericire. De asemenea, vitamina B6 este importantă pentru secreția de melatonină, noradrenalină, dopamină și acid gamma-aminobutiric. Asta confirmă rolul ei pentru a avea un somn mai bun și odihnitor, pentru a trăi un sentiment de satisfacție și o senzație de bine.
Vitamina B9 poate fi deficitară la persoanele care suferă de inflamații cronice, care iau contraceptive orale sau au devenit dependente de alcool. Prin aportul de vitamina B6 se poate îmbunătăți memoria. Surse de vitamina B6 sunt: peștele, ficatul, bananele, cerealele integrale, verdețurile, legumele proaspete, semințele.
Vitamina B12 se găsește în alimente de origine animală – carne, ficat, pește. Vitaminele B9 și B12 pot încetini procesele neurodegenerative.
Alcoolul reduce memoria
Alcoolul produce o senzație relaxantă pe moment, dar scade memoria. Chiar și o singură noapte de beție poate avea consecințe asupra memoriei, produce întreruperi ale acesteia și chiar poate șterge o parte din amintiri sau informații. Alcoolul dăunează creierului, spun cercetătorii. Alcoolul face mai dificilă imprimarea lucurilor în memorie, iar mahmureala afectează memoria, claritatea mentală și concentrarea.
Băuturile alcoolice pot da naștere la modificări structurale ale creierului, distrug neuronii. Studiile cercetătorilor arată că aproximativ jumătate dintre oamenii care consumă mult alcool au probleme de memorie, dificultăți de atenție, de concentrare și învățare.
Experții spun despre demența alcoolică primară (sau despre insuficiența cognitivă ori intelectuală) la oameni, că se datorează efectelor toxice ale alcoolului. Principalele simptome ale demenței sunt:
- Scăderea abilităților fizice și mentale
- Reducerea abilităților de muncă și învățare
- Dificultăți de echilibru și tremurături
- Slăbirea funcțiilor mentale
- Modificări ale personalității și altele.
Există studii care au demonstrat deja faptul că alcoolul crește riscul de apariție al demenței. Cu cât consumul de alcool este mai mare la un om, cu atât modificările creierului sunt mai mari, iar recuperarea este mai dificilă.
2. Cofeina și oboseala
Oamenii obișnuiesc să bea cafea, ce conține cofeină, pentru a combate senzația de somn. Cofeina ajută în acest sens o bună perioadă de timp, pentru că poate bloca receptorii chimici din creier și astfel nu mai este simțită presiunea somnului. Prin aportul de cofeină oamenii pot fi mai atenți. Deși ea poate stopa o perioadă de timp senzația de somn, deoarece poate reduce presiunea somnului, totuși, la un moment dat, după câteva ore, apare o senzație de oboseală copleșitoare, iar atunci cel mai bun lucru este să dormi.
3. Somnul este important pentru starea psihică
Studiile cercetătorilor arată că lipsa de somn poate duce la apariția în timp a unor probleme de sănătate, cum ar fi: bolile cardiace, diabetul, obezitatea. Respectarea orelor de somn este foarte importantă în timpul nopții, mai ales în prevenirea bolilor cardiovasculare. Oamenii care dorm doar 6 ore pe noapte, de fapt dorm prea puțin iar asta le afectează în timp sănătatea. Lipsa de somn poate contribui la dezvoltarea hipertensiunii arteriale, cardiopatiei ischemice și în general la progresia bolilor cardiovasculare.
De asemenea, deficitul de somn scade și performanțele mentale, memoria, atenția, concentrarea.
Stresul, viciile și lipsa de somn sunt factori de risc ai obezițătii.
Experții au ajuns la concluzia că tulburările de somn sunt legate și de dezvoltarea tulburărilor mentale, cum ar fi depresia și anxietatea. Somnul este esențial pentru corp și pentru dezvoltarea creierului. În concluzie, oamenii au nevoie de un program bun de somn de 8 ore pe noapte. În cazul în care ei nu dorm suficient, lipsa de somn le afectează psihicul, memoria, sistemul imunitar.
Tulburările de somn sunt un factor de risc pentru bolile fizice și psihice
Pentru a prospera și a se simți mai bine, oamenii au nevoie de o alimentație bună, de sport și de somn odihnitor. Oamenii care dorm prea puțin sunt mereu obosiți, au o stare negativă din care pot reuși să iasă doar dacă aplică un program de somn. Ei trebuie să scape de problemele de somn, nu doar să fie atenți la alimentație și să facă mișcare în mod frecvent.