Cum să faci față stresului în perioada sărbătorilor de iarnă

0
51
Cuplu de sarbatori

Stresul în perioada sărbătorilor de iarnă este un sentiment de disconfort și oboseală care poate duce și la depresie. Află care sunt consecințele acestei tulburări foarte des întâlnite în perioada Crăciunului și care sunt principalele sfaturi prin care se poate elimina stresul.

Stresul în această perioadă este o afecțiune de moment, care se simte de fapt ca o lipsă de energie sau o stare de oboseală și depresie ușoară. Unii oameni au stări de melancolie, de depresie și sunt preocupați de problemele lor din prezent.

Cei care suferă de stres mai intens ajung să aibă o stare generală de rău, care este însoțită și de schimbări bruște de dispoziție, oboseală, nervozitate, iritabilitate.

Există câteva trucuri simple și utile, prin care poți face față stresului în perioada sărbătorilor de iarnă.

Organizează-ți mai bine timpul și fii deschis la tradiții

Pentru a evita stresul asociat cu goana după cumpărături de Crăciun, merită să profiți de mai multe facilități din această perioadă: să cumperi cadouri în avans pentru a evita aglomerația și cozile din magazine, să prinzi reducerile și promoțiile de sezon, să faci cumpărături online.

Mulți oameni uită de tradițiile de Crăciun. Ei sunt preocupați de cumpărături și uită să transmită copiilor esența sărbătorilor de iarnă. Pentru a scăpa de stres, ei pot începe conversații în familie despre semnificația Crăciunului, despre tradițiile sărbătorilor de iarnă, despre cadourile așteptate de la Moș Crăciun.

Evită să mănânci în exces

În general, de sărbători, tendința de a mânca prea mult tot felul de alimente apetisante este mare. Asta produce stres și simptome frecvente, precum: dureri abdominale, crampe intestinale, flatulență, senzație de greață, de preaplin și greutate. Pentru a elimina stresul și a preveni aceste simptome, trebuie evitată supraalimentarea, ce apare mai ales la cina din Ajunul Crăciunului și de Anul Nou.

Redu consumul de alcool

Perioada sărbătorilor de iarnă este asociată nu doar cu mesele bogate, ci și cu excesul de alcool. Despre consumul exagerat de alcool se spune că dăunează ficatului și răspunsul la stres al organismului.

Citește și:  Testosteronul, ce este și care sunt limitele normale ale acestui hormon bărbătesc pentru o viață echilibrată

În timpul cinei de Crăciun, ar trebui de evitat consumul prea mare de coniac, lichior, țuică și alte băuturi alcoolice, care ar putea accentua stările negative și deci ar putea strica starea de spirit. Ar fi chiar neplăcut să închei o petrecere festivă într-o atmosferă rea, care ar duce și la demoralizarea invitațiilor.

Învață să spui NU

Numeroase studii științifice arată că oamenii stresați sunt deprimați și anxioși. Ei simt un disconfort puternic și au nevoie de relaxare și odihnă. Pentru a evita stresul și tensiunile create de unele persoane din jur, ei trebuie să învețe să spună NU, să se apere, să se gândească și la bunăstarea personală.

Prin urmare, pentru a se elibera de stres, ei trebuie să realizeze că uneori a face mereu pe placul celorlalți îi implică excesiv și asta le produce o stare de oboseală accentuată. Chiar dacă comportamentul lor poate fi interpretat drept egoist, ei trebuie să spună NU atunci când se simt prea suprasolicitați și epuizați.

Fă ceva distractiv

O modalitate privilegiată de a te distra acasă, este de a participa la un turneu apreciat la noi în țară, în care vei avea parte de experiențe uimitoare. Astfel de turnee s-au dovedit a fi noile favorite ale jucătorilor pasionați, mai ales datorită cadourilor speciale din perioada sărbătorilor de iarnă.

Fii activ ziua și dormi mai mult noaptea

În timpul iernii starea noastră de dispoziție se schimbă, la fel și simțul timpului. În general, avem tendința să fim mai puțin activi și să stăm mai puțin la aer, afară. Pentru a scăpa de stres și a ne crește bunăstarea corpului, avem nevoie de mai multă activitate fizică și de un somn de calitate noaptea.

O plimbare zilnică de jumătate de oră ajută la oxigenarea creierului, stimulează eliberarea de endorfine și îmbunătățește starea de bine. De asemenea, odihna este importantă pentru starea de dispoziție, pentru sănătatea fizică și psihică. Pentru a face față stresului și a te simți mai odihnit zi de zi, ai nevoie de 7-8 ore de somn noaptea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.