Cum se realizează inhalațiile cu aburi?

0
1047
Cum se realizează inhalațiile cu aburi

Inhalațiile cu aburi sunt un mod de a trata rapid răcelile și bolile respiratorii, deoarece în urma tratamentului sunt hidratate membranele mucoase și este stimulată eliminarea mucusului din căile nazale. Astfel de terapii țin de medicina tradițională și se pot face cu apă și preparate din plante medicinale (infuzii, decocturi) sau cu uleiuri esențiale. Există și metode de tratament moderne care folosesc inhalatoare speciale sau nebulizatoare ori aparate cu aerosoli.

Înhalarea uleiurilor esențiale din plante are un efect intens asupra sistemului nervos, acționează asupra corpului, minții și spiritului, poate fi un bun remediu în tratamentul tusei, bronșitei, astmului, sinuzitei, răcelii, durerii de cap, durerii de gât, rinitei, alergiei la polen, faringitei, amigdalitei, pneumonie, dar și o soluție de vindecare a insomniei și de ameliorare a simptomelor create de starea de depresie, de stres și anxietate.

Mod de realizare a inhalațiilor cu aburi

Se folosește un vas cu apă fierbinte în care se adaugă 2-4 picături de ulei esențial (la 1 litru de apă). Pentru a preveni înclinarea vasului și a reduce riscul de opărire cu apă fierbinte se poate folosi o oală încăpătoare. Pe cap se pune un prosop curat și destul de mare pentru direcționarea aburilor calzi asupra fetei, în caz contrar aceștia se împrăștie pe o arie mai largă.

Se apleacă fața deasupra oalei și se inhalează adânc aburi, o perioadă de timp cât se respiră profund de 10 ori. După 10 respirații se dă prosopul deoparte pentru a pătrunde oxigenul și a respira normal, apoi procedeul se repetă. Această metodă ajută la scăderea riscului de a suferi de simptome provocate de lipsa oxigenului, precum sunt durerile de cap și amețeala.

Persoanele care suferă de astm trebuie să folosească doar o picătură de ulei esențial la 1 litru de apă, la ele este recomandat ca soluțiile să fie mai diluate, sau să aibă o aromă mai puțin intensă. Inhalațiile cu aburi calzi ajută la hidratarea mucoasei nazale, la înmuierea mucusului uscat din nas, la calmarea tusei și facilitarea respirației ușoare, iar dacă se folosesc plante antiinflamatoare în apa fierbinte (cum este de exemplu mușețelul) se combate și congestia nazală sau inflamațiile.

uleiuri esentiale

Temperatura apei nu trebuie să fie prea mare pentru că ar putea irita pielea și mucoasele nazale și ar putea reduce din efectul medicamentelor sau al plantelor. In general este bine să se fiarbă apa, apoi să se lase puțin să se răcească, să se adauge medicamentul, plantele sau picăturile de ulei esențial și apoi să se facă inhalațiile. În timpul acestei terapii este indicat să se respire și pe nas și pe gură deoarece astfel aburii vor acționa pe ambele căi pentru anihilarea agenților patogeni.

Citește și:  Descopera proprietatile terapeutice ale uleiului esential de dafin

În timpul tratamentului dacă apare senzația puternică de tuse sau strănut trebuie să se îndepărteze capul de aburi și abia după calmarea acestor simptome să se continue inhalațiile. De asemenea efectul expectorant și decongestionat al aburilor (ce au fost realizați din apă fierbinte și anumite preparate tradiționale pe bază de plante, infuzii, decocturi, uleiuri esențiale) poate stimula curgerea mucusului din nas care a fost inițial uscat dar prin tratament s-a înmuiat. Nasul trebuie suflat în șervețele de unică folosință ori de câte ori este necesar și apoi trebuie continuat tratamentul.

Inhalațiile cu aburi nu se realizează imediat după masă, de regulă se efectuează la cel puțin o oră după ce s-a servit masa. Dacă se adaugă un număr prea mare de picături de ulei esențial în apa caldă se poate ajunge la supradozaj care din păcate nu va crește efectul terapeutic ci va putea provoca simptome nedorite, ce pot afecta starea de sănătate. Timpul de inhalare este de 3-4 minute la adulți, iar la copii trebuie redus la 30-60 de secunde. Temperatura apei trebuie să fie de 30 de grade Celsius, iar distanța dintre față și apa din vas trebuie să fie de 25-30 cm.

Inhalațiile cu aburi nu sunt recomandate persoanelor care au: febră, boli de inimă, angină, insuficiență cardiacă, insuficiență respiratorie, inflamație acută a plămânilor, sensibilitate la căile nazale și pot suferi ușor de sângerare, contraindicații la anumite medicamente sau uleiuri esențiale care se adaugă în apă, amogdalită purulentă, hipertensiune arterială, aritmie cardiacă.

În medicina convențională se folosesc inhalatoare speciale sau nebulizatoare ori aparate cu aerosoli în care se administrează substanțe active de tipul unor medicamente recomandate de medic pentru tratamentul unor boli și afecțiuni respiratorii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.