Febra butunoasă se transmite omului prin înțepătura căpușei. Rhipicephalus sanguineus este un parazit al câinelui care produce această formă de febră. Boala se manifestă la început prin febră (7-14 zile) și o erupție maculo-papuloasă.
Boala este răspândită în bazinul mediteraneean și în ținutul Mării Caspice și mai este cunoscută și cu numele de febră de Marsilia sau febră mediteraneană. Izvorul de infecție este la câine, dar el face o formă mai ușoară. Căpușa este aceea care prin înțepătură sa transmite accidental microbul bolii la om.
Nu se cunoaște transmiterea bolii de la om la om. Parazitul pătrunde pe cale cutanată sau prin mucoasă și formează o mică escară cu diametrul de 1 cm, înconjurată de o zonă congestivă, de culoare neagră, de aici el pătrunde în sânge și se localizează în endoteliul vaselor formând leziuni. Escarele se formează mai rar pe corp, pe mucoasa conjunctivală escara este la degete, la picioare și la mâini.
Incubația durează 5-7 zile, debutul bolii se face brusc, cu febră mare, de 30-40 grade, apoi urmează erupția (la 2-3 zile de la infecție), bolnavul prezintă mialgie, astenia și cefalee. Erupția cuprinde toată suprafața tegumentară și apare sub forma elementelor maculo-papulare, ori papulo-nodulare, ca niște bastonașe, fiind de intensitate mai mare pe membre.
Erupția durează 10-12 zile, după care încet dispare, în urmă rămânând o pigmentare ușoară pe tegumente. La aproximativ a 14-a zi de la debut, odată cu dispariția treptată a erupției scade febra dar și celelalte semne ale bolii care sunt în regres și încet încet se ajunge la vindecare. Prognosticul acestei boli este bun, cazurile de mortalitate sunt foarte mici, chiar în situația în care boala nu este tratată.
Tratamentul acestei boli se face cu tetraciclină unguent timp de o săptămână. Se mai poate folosi cotrimaxazolul sau cloramfenicolul. În focare de infecție se pot folosi și substanțe respingătoare de insecte, de tipul dimetilftalatului (sursa de infecție fiind căpuțele, câinii).