De ce nu slăbești? – 7 cauze mai puțin evidente ale obezității, care nu au legătură cu dieta

0
702

De ce nu slăbești? Există și alte cauze ale obezității, care nu au legătură cu dieta. Cel mai important nu este să scazi rapid în greutate, sau să ții o dietă drastică. Scăderea în greutate trebuie să fie rațională și sănătoasă. Dacă ești supraponderal trebuie să mergi la un medic, pentru a afla dacă nu ai anumite probleme de sănătate sau tulburări metabolice.

Ce se întâmplă când ești în mod constant stresat? Care sunt cauzele mai puțin evidente ale obezității, care nu au legătură cu dieta? De ce este indicat să mergi la un medic înainte de a urma o dietă de scădere în greutate?

Navigare rapidă în articol:

  1. Dereglări hormonale și glandele suprarenale
  2. Afecțiunile ficatului și creșterea în greutate
  3. Probleme cu glanda tiroidă
  4. Disfuncții ovariene
  5. Depresia duce la obezitate?
  6. Discriminarea față de persoanele obeze
  7. Oamenii care lucrează în ture de noapte pot suferi de obezitate

1. Dereglări hormonale și glandele suprarenale

De ce nu slăbești? Glandele suprarenale pot fi o cauză a acumulării excesive a kg în plus, dacă nu funcționează normal. Știi ce rol au glandele suprarenale în corp? Cum pot fi afectate de stres?

Dacă organismul este prea stresat, glandele suprarenale sunt afectate negativ și apare un dezechilibru hormonal. De asemenea, din cauza stresului, glandele suprarenale produc cortizol – hormonul de stres. Asta este o cauză a obezități. Dacă acest hormon este produs în exces de glandele suprarenale din cauza situaților de stres, se ajunge la o creștere în greutate în zona abdominală.

Cortizolul nu trebuie considerat rău pentru organism (dacă este produs în cantitate normală) pentru că poate favoriza realizarea unor procese importante, ca de exemplu:

  • Metabolismul carbohidraților și grăsimilor
  • Reglarea nivelului de zahăr din sânge
  • Distribuția grăsimilor în corp
  • Catabolismul proteic, descompunerea acestora în aminoacizi
  • Producerea de energie prin intermediul aminoacizilor.

De ce nu slăbești când ești stresat?

Din cauza excesului de cortizol se produce o patologie numită hipercortizolemie care este vinovată de anumite tulburări, mai ales dacă nu este tratată. În cazuri grave poate provoca chiar boli cardiovasculare, atac de cord, accident vascular cerebral.

Iată care sunt simptomele care indică faptul că în corp este un exces de cortizol:

  • Umflarea feței, aceasta este rotundă, are o formă asemănătoare lunii
  • Obezitate în zona centrală a corpului, la talie, coapse, fese, sâni, dar și în zona gâtului
  • Apariția acneei la femei
  • Tulburări menstruale
  • Scăderea potenței la bărbați
  • Creșterea glicemiei
  • Mușchi slabi
  • Toleranță la glucoză, risc de a dezvolta diabet zaharat și osteoporoză
  • Tulburări psihice, neuropsihologice, depresie, insomnie, scăderea memoriei, labilitate emoțională
  • Probleme de învățare și concentrare
  • Apariția hipertensiunii arteriale
  • Schimbări bruște de dispoziție.

Toate aceste simptome arată excesul patologic de cortizol și disfuncții ale glandelor suprarenale. Indicat este să se meargă la medic. Nivelul ridicat de cortizol se poate datora hipertrofiei glandelor suprarenale, unei tumori hipofizare, unor boli la plămâni și altele.

Cortizolul în cantitate mare poate duce la creșterea în greutate, la obezitate.

Stresul favorizează producerea de cortizol, care crește adrenalina și nivelul glicemiei. Un nivel prea mare de cortizol nu este bun pentru organism. Când ești în mod constant stresat, apar astfel de probleme de sănătate. Din păcate, stresul este mereu prezent în viața noastră, apare din cauza traficului infernal, la muncă, din cauza lipsei banilor, a problemelor în familie fel de fel, a unor boli, etc. Chiar și turele de noapte pot afecta organismul. Ritmul circadian al acestor persoane va fi cu siguranță perturbat.

Pe parcursul zilei, stresul variază și nivelul de cortizol se schimbă de asemenea. Sub influența stresului organismul are de suferit. Excesul de cortizol și nivelul crescut al glicemiei sunt factori care duc la acumularea mare de kg în plus. În plus, este posibil ca nici sistemul imunitar al organismului să nu mai facă față, de obicei este destul de slăbit, de aceea corpul este mai sensibil la boli.

Excesul de țesut adipos duce la obezitate. Acesta este un factor de nemulțumire, de stres și deci efectele negative continuă.

Pentru scăderea nivelului de cortizol din organism sunt indicate următoarele metode:

  • Exercițiile fizice, exercițiile de respirație și de relaxare, exercițiile de întindere
  • Meditația pentru o stare de calm și relaxare
  • Dieta sănătoasă, bogată în fructe și legume.

Află care sunt cele mai bune tehnici de relaxare eficiente, dovedite, împotriva stresului.

2. Afecțiunile ficatului și creșterea în greutate

De ce nu slăbești? Specialiștii în domeniul medical spun că problemele ficatului pot duce la acumularea grăsimii în zona abdominală. Când ficatul funcționează rău apar cu siguranță probleme de sănătate, printre care și acumularea în exces de kg în plus.

Dacă ești în această situație, de a avea colăcei în jurul taliei, ar trebui să mergi la medic, pentru a verifica dacă nu ai probleme la ficat. Este posibil ca acest organ să nu funcționeze la parametrii normali, să existe anumite boli sau afecțiuni care necesită aplicarea unui tratament.

Când ficatul funcționează defectuos, apar și alte semne ce indică acest lucru și anume:

  • Creșterea glicemiei
  • Hipertensiunea arterială
  • Creșterea nivelului de colesterol din sânge
  • Apariția unor alergii și probleme cutanate
  • Dureri la nivelul articulațiilor.

Conform unor studii realizate de cercetători, bolile hepatice sunt asociate cu obezitatea. Foarte mulți oameni suferă de o boală hepatică grasă, care apare îndeosebi la cei de vârstă medie, mai puțin la tineri.

Dacă ficatul funcționează defectuos poate duce la:

  • Creșterea de grăsime corporală
  • Dezvoltarea bolii numită ficat gras
  • Apariția insensibilității la insulină a celulelor hepatice, când dieta este bogată în grăsimi.

Cercetătorii consideră că enzima ficatului dipeptidil peptidasa de tip 4 poate duce la aceste probleme prezentate mai sus, și în plus provoacă obezitate și rezistență la insulină. Această enzimă apare în ficat și crește nivelul de zahăr în sânge. Enzima apare la persoanele care au probleme cu ficatul, care suferă de o boală hepatică grasă non-alcoolică.

Studiile cercetătorilor au arătat faptul că pacienții care suferă de boli hepatice și rezistență la insulină au o cantitate crescută de enzimă dipeptidil peptidasa de tip 4 în sânge, comparativ cu persoanele sănătoase.

3. Probleme cu glanda tiroidă

De ce nu slăbești? Funcționarea anormală a glandei tiroide poate duce la creșterea în greutate. Lipsa de activitate a glandei tiroide poate fi un factor de risc al obezității. Iată ce spun oamenii de știință în domeniul medical:

  • Disfuncția glandei tiroide poate da simptome de oboseală accentuată, căderea părului, slăbirea musculaturii corpului, acumularea exagerată a kg în plus, depresie și altele.
  • Hormonul tiroidian ne reglează organismul. Dacă acest hormon este în cantitate mică (în hipotiroidism) apare o scădere a metabolismului. Dacă metabolismul este încetinit crește riscul de obezitate. Prin urmare, această boală a glandei tiroide poate fi o cauză a creșterii în greutate.
Citește și:  Descoperă dieta cu orez pentru scăderea în greutate și detoxifierea organismului

4. Disfuncții ovariene

De ce nu slăbești? Problemele ovariene și tulburările hormonale pot cauza creșterea în greutate.

Hormonii sunt importanți pentru sănătatea organismului și pentru fertilitate, au rolul de a controla o serie de procese biologice în corp și chiar fiziologia reproductivă. Femeile care au disfuncții ovariene, au și dezechilibre hormonale, ceea ce reduce fertilitatea și favorizează acumularea de depozite adipoase.

Un dezechilibru hormonal poate fi declanșat de funcționarea defectuoasă a glandei tiroide sau a glandei pituitare. Despre glanda tiroidă am spus mai sus, ea poate duce la creșterea în greutate în cazul când nu funcționează normal.

Cele mai frecvente disfuncții ovariene sunt adnexita (sau inflamația uterului, a ovarelor și trompelor uterine) și ooforita (sau inflamația ovarelor). Astfel de inflamații pot da simptome în abdomenul inferior, durere locală și chiar febră. De regulă ooforita sau inflamația ovarelor poate avea consecințe și asupra uterului, ducând la adnexită.

O altă problemă a ovarelor este pierderea funcției acestora. Asta este o insuficiență ovariană care poate da probleme menstruale, uneori chiar lipsa ciclului menstrual. Dezechilibrele hormonale sunt prezente în aceste disfuncții ovariene și pot afecta fertilitatea.

Alte disfuncții ovariene mai grave sunt:

  • Carcinomul ovarian sau cancerul ovarian care produce simptome de dureri acute frecvente, probleme intestinale, tulburări la nivelul vezicii urinare și altele
  • Chisturile ovariene care pot cauza tulburări mari de sănătate în ceea ce privește urinarea, durerile abdominale sau durerea mai intensă la menstruație. De asemenea, chisturile ovariene produc și creșterea excesivă în greutate.

Principalele simptome ale problemelor ovariene sunt:

  • Creșterea în greutate deși se ține dietă și se face destulă mișcare
  • Acumularea de grăsime în zona taliei, a coapselor, feselor
  • Senzație de disconfort sau chiar de durere la ovare
  • Pofta de a consuma lactate și multe dulciuri.

În astfel de cazuri este recomandat un control la medicul ginecolog pentru a depista care sunt problemele ovariene, pentru tratamentul lor.

5. Depresia duce la obezitate?

De ce nu slăbești? O cauză poate fi depresia. Foarte multe persoane suferă de depresie în ziua de azi, iar această boală poate duce la obezitate. Astfel de tulburări de dispoziție pot apărea și toamna.

Depresia este o tulburare mentală comună, care se manifestă prin:

  • Pierderea interesului pentru activitățile zilnice, oboseală, tristețe persistentă, incapacitatea de concentrare în muncă
  • Anxietate, stări de neliniște, indecizie, vinovăție, neîncredere în forțele proprii
  • Gânduri negative, tulburări de somn, tulburări de apetit alimentar, pierdere de energie și altele.

Conform unui studiu de pe ncbi, obezitatea a fost asociată cu depresia. Aceste două afecțiuni sunt răspândite mult la oameni, pe tot globul. Peste 300 de milioane de oameni trăiesc în depresie. Persoanele care suferă de depresie au șanse mari să sufere și de obezitate.

6. Discriminarea față de persoanele obeze

Potrivit unui studiu de pe ncbi, persoanele care au suferit de discriminare, pe fondul greutății lor corporale, au ajuns să se îngrașe și mai mult. Discriminarea are consecințe fizice și psihice. Persoanele care au un grad de obezitate, deja au o stare depresivă din cauza acestui fapt și suferă în tăcere pentru că nu reușesc să slăbească. Au sentimente de neîncredere din cauza greutății lor și în plus suferă și datorită discriminării pe seama lor. Din păcate, această atitudine negativă apare în societatea în care trăim și are consecințe asupra sănătății acestor persoane.

În general persoanele care au mai multe kg în plus sunt considerate supraponderale, leneșe, fără voință, mai puțin inteligente, incapabile să facă eforturi pentru a scădea în greutate. Acestea sunt considerate de cercetători ca fiind stereotipuri dăunătoare, prejudecăți care duc la discriminarea acestor oameni.

În general, persoanele obeze sunt stigmatizate pentru că nu fac nimic să prevină și să trateze obezitatea. Se spune despre ele că nu fac mișcare și nu țin dietă. Din păcate obezitatea poate fi cauzată și de alți factori, care țin de problemele de sănătate și nu neapărat de sport și dietă.

Studiile cercetătorilor au arătat că stigmatizarea obezității este omniprezentă și foarte dăunătoare, poate favoriza creșterea și mai mult în greutate. Pentru a se îmbunătăți starea de sănătate a acestor persoane, ar trebui interzisă discriminarea bazată pe greutate, prin legislație.

7. Oamenii care lucrează în ture de noapte pot suferi de obezitate

Oamenii care lucrează în schimburi, sau care fac ture de noapte, sunt mai obosiți, au mai puțină energie și un risc mai mare de obezitate. În mod normal, oamenii trebuie să doarmă noaptea. Din cauza serviciului, unii trebuie să facă ture de noapte, astfel este clar că nu mai au un program normal de somn. Este destul de greu să recuperezi nopțile pierdute, cert este că oboseala se acumulează.

Munca în ture de noapte este mai epuizantă, oamenii nu lucrează la capacitate lor optimă. Ei lucrează de regulă în intervalul orelor 23:00 și 6:00. În această perioadă ar fi trebuit să doarmă. În timpul somnului, în organism sunt eliberați anumiți hormoni, care controlează ceasul intern. Dacă apar dereglări hormonale pe fondul lipsei somnului, este diminuată capacitatea de concentrare, metabolismul, apare senzația de oboseală. Lumina suprimă formarea melatoninei, în plus, producerea acesteia scade odată cu înaintarea în vârstă.

Cercetătorii au spus că acest stil de viață duce la scăderea energiei și la apariția unor probleme de sănătate, cum este acumularea kg în plus.

Alte consecințe ale muncii în tură de noapte: tulburări gastrointestinale, tulburări ale apetitului alimentar, tulburări de somn, nervozitate, reducere performanței în muncă, stări de iritabilitate crescută, tulburări de memorie și de sănătate.

Pentru prevenirea lor este recomandată mai multă odihnă, o alimentație echilibrată (bazată în special pe fructe și legume), yoga (pentru relaxare și o bună concentrare) și mai multă mișcare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.